Bloembommen en de wet

De zon schijnt. Fietsers en auto’s razen langs. De stoep in deze Utrechtse straat is gelukkig breed. Langzaam loop ik op de boomspiegel die ik heb uitgezocht af. Mijn hart begint iets sneller te kloppen en ik merk dat ik alert ben op voetgangers. Kijken ze de andere kant op? Als ik parallel aan de boomspiegel loop ben gooi ik snel de bloembom uit mijn hand richting de aarde. En stap door. Weer gelukt!

Na een bloembom-missie vraag ik me altijd af waarom ik het toch zo spannend vind om het uit te voeren. Ik ben toch bezig om iets goeds te doen voor de stad? Hoe gaaf is het om mensen te verrassen met een bloemexplosie! Ik ben niet de enige. Recent kreeg ik een mailtje van Jessica. Zij oogst in de herfst zaden van bloemen, en verspreidt deze weer in de stad. Zij vraagt zich af of ze hiermee in de problemen kan komen. Vanwege haar werk kan ze zich geen boete of strafblad veroorloven. Stel dat er iemand ‘alarm’ slaat – de politie belt zelfs? Is er dan iets aan de hand?

Ik ben nu al zo’n 10 jaar bezig met het Guerrilla Gardening in Nederland en heb nog nooit gehoord van iemand die een boete heeft gekregen, of last heeft gekregen met de sterke arm der wet. Wel is er een keer een groep gewaarschuwd omdat ze in een wegberm bloembommen aan het gooien waren. Hierdoor gingen automobilisten afremmen om te zien wat er aan de hand was. Volgens de politie bracht het bloembommen gooien het verkeer in gevaar. De groep werd vriendelijk verzocht om een andere plek uit te kiezen.

Met welke wetten heb je te maken?

Onder voorbehoud – omdat ik geen jurist ben – hier een overzicht van de wetten waar je mee te maken hebt:

  • Volgens de flora- en faunawet mag je sommige planten niet uitzetten in de natuur. Dat pleit dus voor het gebruiken van inheemse, niet invasieve soorten.
  • Volgens de natuurbeschermingswet mag je in natuurgebieden geen ongewenste soorten introduceren.
  • De APV – de algemeen plaatselijke verordening legt uit wat er wel en niet mag in de stad. Iedere gemeente heeft zo’n set regels. Het kan verboden zijn om items te plaatsen in de openbare ruimte. Dat verschilt per gemeente. Dan gaat het natuurlijk over het algemeen over grotere objecten zoals bankjes enzo. Ik moet de eerste nog tegenkomen die klaagt over zaden!

Kortom, een boete op het gooien van bloembommen lijkt me heel onwaarschijnlijk, een strafblad al helemaal.
Hier zijn een paar simpele richtlijnen om te weten dat je goed doet:

  • gebruik je gezonde verstand 😉
  • verspreid zaden van inheemse soorten, zorg ervoor dat het geen agressieve soorten zijn die andere soorten verdringen.
  • de beste plekken om je bloembommen te verspreiden zijn stedelijke ‘leegtes’, daar waar je echt met je bloemen het verschil maakt dus.
  • gooi je bloembommen niet in natuurgebieden
  • gooi je bloembommen niet op plekken waar iemand anders het beheer over voert, een boer, volkstuinier of een park.
  • gooi ze niet op plekken waar er onvoldoende licht, aarde of water is. Dat is een kwestie van boerenverstand, plantjes groeien op plekken waar de omstandigheden goed zijn.
  • Heb je kennis van wetgeving, of wel eens te maken gehad met ‘de wet’ tijdens het bloembombarderen of guerrilla gardenen?Help een ander met jouw commentaar onder dit artikel!

(Wil je deze tekst overnemen, graag met vermelding van deze post als originele bron. De tekening bij dit artikel is door Micky Dirkzwager.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden