Jouw guerrilla gardening actie is zo groot of klein als je zelf wil. Van het planten van een zaadje tot het aanleggen van een volledige buurttuin, het kan allemaal. Als je zaadjes of bloembollen gaat planten kan het op heel veel plekken.  Ga je echt een tuin aanleggen dan staan hieronder wat tips voor een locatie.

De locatie

Welke plek in de buurt is verwaarloosd en kan wel een bloemeninjectie gebruiken? Per definitie is het een plek waar je geen toestemming voor hebt. Anders ben je niet aan het guerrilla gardenen.

Kies voor een plek die behapbaar is voor je. Zonde als je een tuin aanlegt die er binnen de kortste keren verwaarloosd bij ligt. Het is het makkelijkst om een plek te kiezen die bij je in de buurt is. Op die manier kun je de tuin blijven onderhouden. Een andere optie is een plek die op een route ligt die je vaak aflegt, bijvoorbeeld op je (fiets) route naar het werk. Ook op die manier kun je makkelijk even tussendoor 5 minuutjes water geven en onkruid wieden.

Typische plekken voor een guerrilla tuin zijn:

 • wegbermen en rotondes.
  Vaak zijn deze verwaarloosd. Als je hier een tuin aanlegt kunnen duizenden ervan genieten. Zorg er wel voor dat ze duidelijk een tuin zijn zodat ze het maaien niet hoeven ondergaan.
 • boomspiegels
  Vaak kaal en bij iedereen in de buurt. Boomspiegels zijn makkelijk aan te pakken en snel mooi te maken. Pas op de wortels van de boom. Eventueel hoog je de grond op met extra aarde.
 • lege of verwaarloosde plantenbakken of bloemenperken.
  Deze zijn makkelijk weer op te knappen en je hebt snel eer van je werk. Verwijder de eventuele troep, voeg eventueel wat extra aarde toe en je kunt snel aan de slag.
 • braakliggende percelen of een gebied waar een gebouw gesloopt is.
  Dit soort plekken lenen zich voor de grootste tuinen. Hier maken guerrilla gardeners vaak buurttuinen. Als je hier net begint kun je het beste in een klein gebied beginnen met verbeteringen aanbrengen. Langzaam breid je de kleurrijke invasie uit.

Als het gebied niet toegankelijk is: maak een ‘zaadbom‘ (een bolletje met zaden en mest).

Verdere planning

 • Welke dag ga je? Bedenk of je overdag of ’s nachts actief bent. Wil je de stad verrassen met een mooie tuin om bij wakker te worden of mag iedereen zien dat je bezig bent?
 • Zoek samenwerking met bewoners in de buurt van de gekozen plek. Wie weet willen ze  meeplanten of zorgen voor koffie tijdens het werk. Mensen in de buurt die de tuin steunen zijn belangrijk voor beheer van de tuin achteraf.
 • Zorg voor vervoer naar het gebied dat je hebt uitgekozen.

De andere stappen: