12 tips voor guerrilla planten

Vorige week stuurde een auteur van een boek over natuurlijk tuinieren de guerrilla gardeners een mailtje. Of ze guerrilla gardening mocht opnemen in het boek dat ze aan het schrijven is (natuurlijk!) en of ik nog 2 tot 4 tips had voor guerrillaplanten. Daar moest ik even over nadenken. Maar al snel had ik een heel blaadje vol met plantennamen geschreven. En toen ik probeerde het korter te maken werd het lijstje weer langer! Uiteindelijk is het gelukt om te schrappen en kwam ik tot 12 guerrilla planten (nou ja, eigenlijk 13, narcissen en tulpen zijn natuurlijk twee aparte soorten).

Narcissen en tulpen

Deze twee plant je makkelijk in het najaar. Niemand die het doorheeft. En dan, in het voorjaar blijken er opeens prachtige bloemen uit te komen. Eigenlijk hoef je er weinig aan te doen. Ze komen ieder jaar automatisch terug. Vaak zijn ze in het voorjaar al opgekomen voordat een plantsoenendienst het doorheeft.

Stokroos

Vestigt zich in de kleinste spleetjes en stukjes grond. Deze plant met grote bloemen komt prachtig op langs muren. Maar ook langs parkeermeters, of lantarenpalen. Zaait zich makkelijk uit, het volgende jaar heb je weer een bloemenzee.

Zonnebloem

Makkelijk te zaaien. Opvallende grote bloemen, voor kinderen extra leuk omdat er weer nieuwe kleine zaadjes in de bloem komen die je ook nog eens kunt eten. Dit is een Guerrilla plant voor wie voor een verrassing wil zorgen. De bloem valt extra op als ze niet in een tuin staan. Je verwacht ze niet in het midden van een rotonde!

Oost-Indische kers

Groeit goed op arme grond. Prachtige opvallende, grote bloemen. Krioelt waar het maar wil. Een weelderige, natuurlijke ‘look’. Deze bloem bloeit de hele zomer. Zaait zichzelf uit voor meer bloemen het jaar erop. En de bloemen en blaadjes zijn ook nog eens eetbaar.

Sleutelbloem

Een vroege bloeier die lang bloeit. Mooie subtiele maar wel opvallende bloemen. Diverse kleuren. Ook een soort die in Nederland inheems is. Dus als je natuurlijk wilt tuinieren een goede keus.

Goudsbloem

Groeit snel, opvallende oranje bloemen. Bloeit lang. Kan tegen brede range aan zuurgraad van de grond.

Munt

Ja, die geur natuurlijk. Fantastisch om dat in de stad te ruiken! De plant is winterhard. Het is wel aan te raden deze in een pot te planten als je wilt voorkomen dat hij de hele tuin overneemt.

Klaproos

Dit is een van de eerste planten die opkomt nadat een plek verstoord is, een pionierssoort. Ideaal voor een bouwterrein dus. De klaproos kan tegen arme grond. Prachtige opvallende bloemen. Zaait zichzelf uit.

Cosmea

Opvallende paarse bloemen. Ook de cosmea is zelf uitzaaiend. Bloeit lang, kan tegen veel grondsoorten.

Ooievaarsbek

Neemt een hele boomspiegel over, dan kan er ook niets anders bij groeien. Makkelijk, als je niet in de gelegenheid bent om je tuin vaak te onderhouden.

Aardpeer

Bij deze aarzel ik een beetje. Het is een goede guerrilla soort in de zin dat hij eenmaal geplant nauwelijks weg te krijgen is. Maar hij neemt wel snel alles over en is heel groot (meer dan 2 meter!).

Eenmaal geplant is de aardpeer vrijwel onmogelijk weer weg te krijgen omdat zelfs uit het kleinste schilfertje van de knol weer een nieuwe plant kan uitgroeien. Met beleid gebruiken dus. De plant heeft wel mooie gele bloemen en is heel robuust.

De kern van je guerrilla gardening operatie is het kiezen van de juiste planten. Net als iedere generaal zijn strategie zal uitstippelen op basis van de omstandigheden, is je keuze aan planten gebaseerd op de natuurlijke omstandigheden. Kies dus een plant die past bij de plek die je voor ogen hebt. (Meer hierover op de pagina over je uitrusting.) Succes!

Mis je een plant? Of wil je iets aanvullen? Laat het me weten via de comments onder dit artikel!

Reacties

 1. MARJON schreef:

  Oregano is ook een goeie. Ruikt heerlijk en zaait makkelijk uit

 2. Vincent Rondwijk schreef:

  De stokroos vind ik altijd erg mooi staan in tuinen, het geeft meteen erg veel kleur! Zelf heb ik ze tegen de muur van mijn voorgevel staan. Ik krijg er veel complimenten over. Ik ga volgende zomer nog meer zaadjes planten, zodat ik een mooie fleurige voortuin krijg!

 3. Gepke Andringa schreef:

  Zijn er ook geschikte bloemen of planten voor een geveltuin aan de noordzijde waar nauwelijks zon komt?

  1. Jenny schreef:

   Hoi Gepke, dat is inderdaad lastig altijd. We hebben een lijst met boomspiegel planten die schaduw verdragen. Deze planten zijn ook geschikt voor een geveltuin. Kijk hier voor de tips, tweede helft van de pagina: https://guerrillagardeners.nl/boomspiegel-besties/
   Succes met je geveltuin!

  2. Rägel Altherr schreef:

   Een Klimhortensia heeft bij mij in Friesland de hele Noordmuur bedekt! De Merels nestelden erin…
   t was zomer en Winter mooi. Wel snoeien soms,
   anders word die te zwaar en houden de kleiworteltjes t niet meer… Succes!

 4. Fred Smit schreef:

  Wij hebben een guerrilla perrontuintje aangelegd op een verloren halte van lijn 3 in Amsterdam. In het najaar ’22 daar 50 bollen geplant en smeerwortel. Ook stokroos en meer moois, dat wordt voor velen een verrassing in het voorjaar.

  1. Jenny schreef:

   Gaaf Fred! Heb je ook foto’s? Dat ziet er vast prachtig uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden