12 tips voor guerrilla planten

Vorige week stuurde een auteur van een boek over natuurlijk tuinieren de guerrilla gardeners een mailtje. Of ze guerrilla gardening mocht opnemen in het boek dat ze aan het schrijven is (natuurlijk!) en of ik nog 2 tot 4 tips had voor guerrillaplanten. Daar moest ik even over nadenken. Maar al snel had ik een heel blaadje vol met plantennamen geschreven. En toen ik probeerde het korter te maken werd het lijstje weer langer! Uiteindelijk is het gelukt om te schrappen en kwam ik tot 12 guerrilla planten (nou ja, eigenlijk 13, narcissen en tulpen zijn natuurlijk twee aparte soorten).

Narcissen en tulpen.

Deze twee plant je makkelijk in het najaar. Niemand die het doorheeft. En dan, in het voorjaar blijken er opeens prachtige bloemen uit te komen. Eigenlijk hoef je er weinig aan te doen. Ze komen ieder jaar automatisch terug. Vaak zijn ze in het voorjaar al opgekomen voordat een plantsoenendienst het doorheeft.

Stokroos.

Vestigt zich in de kleinste spleetjes en stukjes grond. Deze plant met grote bloemen komt prachtig op langs muren. Maar ook langs parkeermeters, of lantarenpalen. Zaait zich makkelijk uit, het volgende jaar heb je weer een bloemenzee.

Zonnebloem.

Makkelijk te zaaien. Opvallende grote bloemen, voor kinderen extra leuk omdat er weer nieuwe kleine zaadjes in de bloem komen die je ook nog eens kunt eten. Dit is een Guerrilla plant voor wie voor een verrassing wil zorgen. De bloem valt extra op als ze niet in een tuin staan. Je verwacht ze niet in het midden van een rotonde!

Oost-indische-kers.

Groeit goed op arme grond. Prachtige opvallende, grote bloemen. Krioelt waar het maar wil. Een weelderige, natuurlijke ‘look’. Deze bloem bloeit de hele zomer. Zaait zichzelf uit voor meer bloemen het jaar erop. En ook nog eens eetbaar.

Dagkoekoeksbloem.

Bloeit heel lang. Meerjarige soort. Zaait zichzelf uit. Hier een post over deze prachtige bloem.

Sleutelbloem.

Een vroege bloeier die lang bloeit. Mooie subtiele maar wel opvallende bloemen. Diverse kleuren. Ook een soort die in Nederland inheems is. Dus als je natuurlijk wilt tuinieren een goede keus.

Goudsbloem.

Groeit snel, opvallende oranje bloemen. Bloeit lang. Kan tegen brede range aan zuurgraad van de grond.

Munt.

Ja, die geur natuurlijk. Fantastisch om dat in de stad te ruiken! De plant is winterhard. Het is wel aan te raden deze in een pot te planten als je wilt voorkomen dat hij de hele tuin overneemt.

Klaproos.

Dit is een van de eerste planten die opkomt nadat een plek verstoord is, een pionierssoort. Ideaal voor een bouwterrein dus. De klaproos kan tegen arme grond. Prachtige opvallende bloemen. Zaait zichzelf uit.

Cosmea.

Opvallende paarse bloemen. Ook de cosmea is zelf uitzaaiend. Bloeit lang, kan tegen veel grondsoorten.

Ooievaarsbek.

Neemt een hele boomspiegel over, dan kan er ook niets anders bij groeien. Makkelijk, als je niet in de gelegenheid bent om je tuin vaak te onderhouden.

Aardpeer.

Bij deze aarzel ik een beetje. Het is een goede guerrilla soort in de zin dat hij eenmaal geplant nauwelijks weg te krijgen is. Maar hij neemt wel snel alles over en is heel groot (meer dan 2 meter!).

Eenmaal geplant is de aardpeer vrijwel onmogelijk weer weg te krijgen omdat zelfs uit het kleinste schilfertje van de knol weer een nieuwe plant kan uitgroeien. Met beleid gebruiken dus. De plant heeft wel mooie gele bloemen en is heel robuust.

De kern van je guerrilla gardening operatie is het kiezen van de juiste planten. Net als iedere generaal zijn strategie zal uitstippelen op basis van de omstandigheden, is je keuze aan planten gebaseerd op de natuurlijke omstandigheden. Kies dus een plant die past bij de plek die je voor ogen hebt. (Meer hierover op de pagina over je uitrusting.) Succes!

Mis je een plant? Of wil je iets aanvullen? Laat het me weten via de comments onder dit artikel!

Reacties

 1. MARJON schreef:

  Oregano is ook een goeie. Ruikt heerlijk en zaait makkelijk uit

 2. Vincent Rondwijk schreef:

  De stokroos vind ik altijd erg mooi staan in tuinen, het geeft meteen erg veel kleur! Zelf heb ik ze tegen de muur van mijn voorgevel staan. Ik krijg er veel complimenten over. Ik ga volgende zomer nog meer zaadjes planten, zodat ik een mooie fleurige voortuin krijg!

 3. Gepke Andringa schreef:

  Zijn er ook geschikte bloemen of planten voor een geveltuin aan de noordzijde waar nauwelijks zon komt?

  1. Jenny schreef:

   Hoi Gepke, dat is inderdaad lastig altijd. We hebben een lijst met boomspiegel planten die schaduw verdragen. Deze planten zijn ook geschikt voor een geveltuin. Kijk hier voor de tips, tweede helft van de pagina: https://guerrillagardeners.nl/boomspiegel-besties/
   Succes met je geveltuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden