De Guerrilla Gardeners: over ons

Tien jaar na het oprichten van deze site hebben we nu een beweging met troepen guerrilla gardeners door heel Nederland. Onze missie: grijze buurten veroveren en omtoveren tot groene oases. En doe vooral zelf mee!

Je ziet het waarschijnlijk zelf ook om je heen: verwaarloosde en leegstaande gebouwen, wijken met flats en veel kale boomspiegels. Er is te weinig vrolijkheid en groen in de stad. En daar hebben de wilde bijen, vlinders en andere insecten veel last van. Maar ook de mensen die er wonen. In de zomer puffen de steden van de hittestress, omdat de warmte blijft hangen tussen al die gebouwen.

Guerrilla tuinieren

Tijd om de strijd met het beton aan te gaan en te zorgen voor meer groen. Want groen geeft rust en ontspant. Klinkt goed toch? En jij kunt ook meedoen. Bewapen jezelf met een schop, gieter en plantjes en trek jouw wijk in. Lege bloembakken, verwaarloosde stukken plantsoen en kale gevels; verander ze in een bloemenzee. Voor bijen, vlinders, jouzelf en de hele buurt. Want dat is wat guerrilla gardeners doen. Iedereen kan er dus een worden. Ook jij!

Alles weten over guerrilla gardening? Bijvoorbeeld welke planten geschikt zijn? Vind jouw antwoord bij onze tips & inspiratie.

Een groeiende beweging

Iedereen kan een guerrilla gardener worden. Ook jij. Maar waar komt deze beweging van guerrilla tuinieren, oftewel guerrilla gardening vandaan?

Team Guerrilla Gardeners

Het strijdlustige team guerrilla gardeners verovert stukje bij beetje steeds meer buurten. We willen jou inspireren om zelf de schep op te pakken en je eigen buurt te veranderen in een bloemenzee. Samen met jou vechten we voor gezonde buurten met meer bloemen en bijen.

Benieuwd naar onze groene strijders?

Vacatures

Doe met de guerrilla gardeners mee als stagiair of vrijwilliger. Soms hebben we ook betaalde klussen. Help ons om mensen te inspireren voor meer groen in hun buurt.

Stichting Guerrilla Gardeners

In februari 2020 is de Stichting Guerrilla Gardeners opgericht. Met de stichting willen we het werk van alle Guerrilla Gardeners in Nederland (en daar buiten) verder ondersteunen.

Actueel

Altijd op de hoogte zijn van de laatste nieuwtjes over guerrilla gardening? Hier delen we toffe guerrilla acties, zie je wanneer we events organiseren en ontdek je waar de guerrilla community druk mee is.

Bomenfonds

Een boom – schuilplaats, voedselbron, rustpunt, bepalend in het landschap, klimaatbewaker… Wat ons betreft planten we veel meer bomen! Daarom is er het bomenfonds. Je kunt bij dit fonds geld aanvragen om bomen te planten. Zo zorgen we voor veel meer bomen in de openbare ruimte.

Partners

Net als wij strijden er veel andere organisaties voor een groene en duurzame wereld. Ontdek hier met wie we samenwerken.

In de media

Propaganda voor guerrilla gardening hoort bij onze missie! Zo delen we inspiratie voor het vergroenen van je eigen buurt en helpen we mensen op weg. We spreken dan ook veel journalisten.
Op deze pagina vind je een aantal van de meer recente items over guerrilla gardening waar we aan meewerkten.

We helpen je graag

Swipe voor meer >>

“Af en toe denk je als initiatiefnemer dat je de enige bent in het hele land die tegen weerstand aanloopt. In de presentatie van Jenny komt duidelijk naar voren hoe je een beetje rebels en ook in samenwerking met de gemeente heel veel kan bereiken.”

Sacha

De Groene Buren Almere

“Het enthousiasme om je buurt mooier, gezonder en levendiger te maken, spat van de pagina’s af. Je wilt meteen aan de slag!”

Jeanine

Heemstede

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden