Doe mee met de groene revolutie

Van guerrilla zaaien in een boomspiegeltuin tot het aanleggen van een volledige buurttuin, je mag helemaal los.

Begin klein

Onze belangrijkste guerrilla gardening tip: begin gewoon klein en dichtbij huis. Haal voor je huis een paar tegels uit de stoep en leg een geveltuin aan. Beplant een kale boomspiegel; de ruimte rond een boom die vaak leeg is. Of versier jouw straat met gevulde bloembakken. Het kan allemaal! In sommige gemeenten kun je hier zelfs subsidie voor krijgen.
Bekijk onze stappenplannen:

Schoffel mij niet!

Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?

Teken onze petitie zodat de mooie en fijne buurttuintjes behouden blijven. Samen met de Bijenstichting en IVN vragen we gemeenten om hun schoffelbeleid om te keren!

Samen met de buurt

Ben je intussen ervaren in tuinieren en mensen rekruten? Dan kun je met een kritisch oog je buurt bekijken. Welk deel van jouw buurt is verwaarloosd en kan wel een bloemeninjectie gebruiken? Een stenig buurtplein? Een betonnen schoolplein? Een groot project als dit kun je het beste samen met je buurtgenoten en in afstemming met de gemeente opzetten.

Bekijk het stappenplan voor een project met de buurt

Op avontuur met je guerrilla-actie

Lonkt het grote avontuur? Ga dan op pad voor een eenmalige guerrilla-actie en plant bijvoorbeeld bloembollen. Dit kan ook prima verder van huis, omdat er weinig of geen verder beheer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de kale rand van een heg of in het midden van een rotonde. Staat er een hek om het gebied? Maak zelf een bloembom (een bolletje met zaden en compost) en maak een bommenwerper van jezelf.

Bekijk eens onze 5 tips voor een simpele Guerrilla Gardeners actie.

Tips voor verschillende guerrilla tuinen

Weet je nog niet helemaal zeker hoe en waar jij jouw actie wilt uitvoeren? Neem eens een kijkje bij guerrilla tuinen van anderen. Is er meer mogelijk dan je denkt.

Doe de test

Wat voor soort guerrilla gardener ben jij? Test jezelf!

Kansen zien!

Wat alle guerrilla gardeners gemeen hebben is dat ze oog hebben voor kansen. Als je eenmaal de guerrilla gardenerspet opzet ga je ineens overal in je buurt plekken zien die een groeninjectie kunnen gebruiken.

  • Een verwaarloosde bloembak – logisch dat hier een plant in kan!
  • De kale ruimte rond de stam van een boom – dat is het begin van een tuintje!
  • Een blok prikstruiken of een strook met alleen maar gras – laat het plaatsmaken voor zoemende bloeiende bloemen!
  • Een tegelvlakte – saai! Liever een geveltuintje, de stoep is breed genoeg. En op het schoolplein is het veel avontuurlijker spelen als we een variatie aan struiken, bomen en bloemen aanplanten. Weg met vierkant en grijs.

 

Wat door de gemeente monotoon en onderhoudsvrij is aangelegd, kunnen wij als bewoners van de straat veel spannender en verrassender maken. We pakken onze buurt terug!

 

Bart uit Zeist: “In onze straat stond een overdekte bushalte. Toen deze werd weggehaald ontstond een grote stenen vlakte. Als tuinliefhebber had ik het idee op die plek een tuin aan te leggen. De gemeente gaf toestemming. Eerst hebben we twee tuintjes aangelegd. En toen nog een, en nog een, en …. ”

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden