Missie: boomspiegeltuin

Je hebt er vast een in je buurt, een boomspiegel: de ruimte rond een boom. Vaak een plek met hondenpoep of voor je buurtgenoten een plek om vuilniszakken neer te zetten.
Wat als dat nu zou veranderen in een bloemenfestijn voor bijen en vlinders? Leg ook een boomtuin aan! Met deze tips is succes gegarandeerd!

De voorbereiding

Adopteer een boomtuin

 • Check of in jouw gemeente adoptie van boomspiegels mogelijk is. Wij maakten een overzicht voor je. Check ons overzicht van boomspiegel-beleid. Is er geen beleid? Soms helpt contact met de gemeente.
 • Adopteer je boomspiegel door een melding te doen bij de gemeente.
 • Kan adoptie niet? Kies dan bij de volgende stap voor planten die snel ‘ondergronds’ gaan, bloembollen!

Kies je planten

 • Check de omstandigheden bij de boom. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hier bij passen. Onze tips voor Boomspiegel Besties vind je hier.
 • Kies als het kan planten die zijn gekweekt zonder gif.
 • Zorg dat de bodem bedekt is zodat je tuin geen hondentoilet kan zijn. Dat doe je makkelijk met bodembedekkers.
 • Plant bloembollen in het najaar voor een vroege bloei. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je het volgende jaar zelfs meer bloemen.
 • Vermijd te dure planten. Kopen hoeft vaak niet eens: kijk eens online voor aanbod van gratis planten of neem stekjes uit je eigen tuin.
 • We lieten speciaal voor boomspiegels een mix inheemse, natuurlijk geteelde, zaadjes samenstellen.

Zo leg je een boomspiegeltuin aan

1. Alles begint bij de bodem

 • Voeg een laag compost of mulch toe. Mulch is half verteerde bladeren, gehakseld gras of planten die je hebt gewied. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder kans heeft en verbetert de bodem. Ook zorgt dit voor het beter vasthouden van vocht.
 • Hoog de bodem niet teveel op, maximaal 10 cm en vermijd het ophogen bij de voet van de boom.

2. Plaats de planten of zaai je zaadjes

 • Probeer zo min mogelijk de boomwortels te beschadigen.
 • Graaf niet te diep. Onder een boomspiegel kunnen elektriciteitskabels liggen, rioolpijpen etc. Als je weerstand voelt bij het graven, kijk dan eerst wat het is voordat je verder graaft.

Tip: steken de boomwortels erg omhoog? Plaats dan potten in je boomtuin.

3. Voldoende water

Vooral in het begin is het heel belangrijk om je boomspiegeltuin veel water te geven. Zeker een grote gieter vol water per vierkante meter per dag.

Zodra de planten aanslaan, kun je minder water gaan geven. Bij een juist gekozen beplanting is water geven uiteindelijk nauwelijks nog nodig. Handig voor de luie tuinder!

4. Beheer je boomspiegeltuin

 • Houd je boomtuin bij, wied af en toe onkruid weg, voeg wat compost toe. Eigenlijk net als je in een gewone tuin zou doen.
 • Bezig zijn in je boomtuin levert geheid praatjes op. Je kunt buurtgenoten vertellen wat je doet. Het is gezellig en ook goed voor het draagvlak voor je tuin.

 

5. Genieten!

Gefeliciteerd met al dat moois in je boomspiegeltuin! Een feestje voor jezelf, en een feestje voor de beestjes.

 • Alle boomspiegels tellen op. Zet ook jouw boomspiegeltuin op de kaart, zodat we weten hoeveel vergroende boomspiegels er zijn.

Oktober: Nationaal Boomspiegelfeest

Ons doel is om in 2030 álle 1 miljoen boomspiegels van Nederland vergroend te hebben. Wat betreft vergroening kunnen we niet ambitieus genoeg zijn. Daarom organiseren we in oktober de campagne het Nationale Boomspiegelfeest. Met deze campagne willen we de bekendheid en mogelijkheden om boomspiegels te vergroenen op de kaart zetten.

In een groot aantal gemeenten kun je gratis plantgoed voor boomspiegels krijgen. Vier je het boomspiegelfeest met ons mee?

Een tuin met liefde voor de boom

Een boom in de straat heeft te maken met veel stress. Zo krijgt hij vaak te weinig water en staat hij in (te) compacte grond. Met je tuin wil je de boom helpen, zorg er dus voor dat de boom niet meer stress krijgt.

Meer leren

We bieden in samenwerking met de Tuinschool.online een cursus om je mee te nemen in de kleurrijke wereld van het boomspiegel-tuinieren.

Je leert hoe je je boomspiegel geschikt maakt voor beplanting, welke bloemen en planten het goed doen en waar je deze kunt krijgen. Je krijgt volop tips hoe je je boomspiegel mooi houdt, zodat jouw boomtuintje het hele jaar een feestje is voor de buurt is.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden