Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over guerrilla gardening

Wat is guerrilla gardening?

Een Guerrilla Gardener is iemand die zich inzet voor meer en mooier groen in de stad door direct de schep ter hand te nemen. In principe tuiniert deze persoon in de publieke ruimte. Denk aan plekken als verwaarloosde perkjes bij het winkelcentrum, een strook beton tussen flatgebouwen, een groenstrook tussen wegen.

Waarom Guerrilla Gardening?

  • Voor jezelf. Omdat het heerlijk is om met je handen in de aarde te zitten en te zien dat je bouwt aan iets moois.
  • Voor wilde bijen en andere insecten. Onze zoemende vrienden staan onder druk, maar we kunnen ze met meer groen in de buurt helpen. Lees meer.
  • Voor frisse en koele lucht. Meer groen en minder steen zorgt voor koelte. Ook kan overvloedig regenwater makkelijker wegvloeien zonder overlast te geven. Lees meer.
  • Voor een gezellige buurt. Ontmoet elkaar in het groen. Lees meer.

Kom je in de problemen?

We kunnen je geruststellen: er is geen wet die zegt dat je geen tuinen mag aanleggen. Sterker nog, in veel gevallen kun je volkomen legaal aan de slag! Lees dit artikel als je meer wilt weten.

Hoe moet ik beginnen?

Je buurt veroveren met groen begint bij een kritische blik. Stap je voordeur uit en observeer. Waar kunnen er tegels uit? Welke lege bloembak of boomspiegel kan gevuld?

We raden je aan om klein te beginnen. Plant eens een zaadje, of gooi een bloembom.

Je leest meer over het starten met guerrilla tuinieren in dit artikel.

Welke planten zijn geschikt?

De grond in de straat is vaak heel zandig omdat bij de bouw en het aanleggen van straten veel wit zand is gebruikt. Ook zijn plekken als boomspiegels en geveltuinen vaak droog. Je planten hebben dus niet de meest makkelijke omstandigheden om in te groeien. Daar komt nog bovenop dat planten in de openbare ruimte meer dan planten in je tuin te duchten hebben van verstoring door bijvoorbeeld spelende kinderen of parkerende auto’s.

Kortom, je zoekt naar robuuste planten die ook nog eens tegen droogte en schrale grond kunnen.

Bekijk onze boomspiegel besties.

 

Lees nog veel meer achtergronden en tips over guerrilla gardening bij de ‘tips en inspiratie’.

 

Veelgestelde vragen over Guerrilla Gardeners NL

Waar kan ik me aanmelden om mee te doen?

Je hoeft je niet aan te melden om zelf te gaan guerrilla gardenen. Je pakt een schep, plantjes, zoekt een plek uit en gaat aan de slag! Wel opletten dat je de tuin onderhoudt. Inspireer ook anderen door jouw tuin op de kaart te zetten.

 

Waar kan ik me inschrijven voor de e-mail nieuwsbrief?

Hier!

 

Hoeveel mensen doen er mee?

Tien jaar na het oprichten van deze site bestaat er nu een beweging met guerrilla gardeners door heel Nederland. Duizenden mensen zijn betrokken.

Hoeveel mensen exact meedoen weten we niet, omdat we geen ledenadministratie bijhouden.

Mag ik informatie uit de website overnemen?

Je bent welkom om je te laten inspireren door de informatie die we bieden. We vragen je om onze teksten niet letterlijk over te nemen. Enkele zinnen integraal overnemen mag wel, daarna verwijs je naar one website. Wanneer je de informatie gebruikt als basis voor een eigen tekst, verwijs dan ook naar deze website als bron.

Mag ik foto’s uit de website overnemen?

De foto’s op deze website hebben we zelf gemaakt, of hebben we gekocht van fotografen. Deze foto’s mag je niet overnemen. Mocht er een foto zijn die je wilt gebruiken, neem dan contact met ons op. We kijken dan wat er mogelijk is.

Kan ik me ook landelijk bij jullie inzetten?

Zeker! Leuk! Bekijk onze vacatures.

Kan ik ook een financiele bijdrage geven?

Jazeker, graag! Dat kan hier.

 

Waarom gebruiken jullie een Engelse naam?

Een hekel aan de Nederlandse taal hebben we zeker niet. De reden om een Engelse naam te gebruiken is een simpele: guerrilla gardening is een internationaal fenomeen. Er zijn mensen over de hele wereld die hiermee bezig zijn. In Nederland voelen we ons een deel van die internationale beweging en hebben we er vanwege de herkenbaarheid voor gekozen om aan te sluiten bij de Engelstalige benaming.

 

Over de producten van Guerrilla Gardeners NL

Hoezo steun ik met een aankoop in de webwinkel het werk van de guerrilla gardeners?

Met de inkomsten uit deze winkel betalen we bijvoorbeeld de hosting van de site. Ook kunnen we zo tijd steken in het opzetten van campagnes en acties en het onderhouden van onze social media en de website.

 

Hoe moet ik jullie zaadjes zaaien?

Uitgebreide informatie over onze zaadjes en hoe je deze zaait vind je op deze pagina.

 

Hoe zorg ik dat een bloembom niet al direct na het maken ontkiemt?

Zorg vooral dat je bloembommen snel. Dus goed uitspreiden en zo mogelijk in de zon leggen (opletten met de regen), op een ondergrond die meewerkt aan het droogproces. Dus liever een doek oid dan een plastic bak.

 

Wat betekent ‘beschikbaar via nabestelling’ voor de levertijd?

Wanneer een product niet direct beschikbaar is dan zie je in de webshop ‘beschikbaar via nabestelling’ staan. Omdat we de meeste van onze producten zelf met de hand samenstellen betekent dit meestal dat we ze moeten bijmaken. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren. Neem voor een exacte inschatting contact met ons op.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden