Sociaal, met en voor elkaar

Ontmoet elkaar

Gezellig, tuinieren op straat! Kinderen klauteren in het groen en volwassenen ontmoeten elkaar tijdens het tuinieren of koffiedrinken.

Een kleurrijke bloemenzee vrolijkt buren en buurtgenoten op. Tuinieren op straat leidt tot praatjes en het organiseren van een buurttuin zorgt voor veel contacten.

Jenny uit Bunnik: “Al vijftien jaar woon ik in hetzelfde huis, en het afgelopen jaar leerde ik allerlei nieuwe mensen kennen! Dat kwam omdat we met een groepje een buurttuin onderhouden en een metershoog bijenhotel wilden aanleggen, daarvoor moet je afstemmen met de wijkvereniging en de buren. En je moet mensen vinden die mee willen helpen met het tuinieren. Hele gezinnen komen intussen op onze klusochtenden af.

Wat me blij maakt is wat ik meemaak tijdens het tuinieren in de guerrilla-buurttuin: een buurtgenoot die op pad is met kind of hond stopt om even te kijken, voor een praatje, of enkel om een compliment te geven.”

Meer groen in de buurt heeft een bewezen positief effect op gezondheid en welzijn. Groen in de buurt maakt mensen gelukkig. Als ze ernaar kijken en nog meer als ze samen een plek weer mooi maken. Groen vermindert stress: als je in de natuur bent of tuiniert dan vermindert de hoeveelheid stresshormonen in je bloed. In een groene stad kun je lekker buiten zijn, fijn hardlopen, wandelen en spelen.

Ziet de buurt er netjes en opgeruimd uit, dan houden mensen het ook eerder netjes. Sommige guerrilla gardeners combineren het tuinieren met het prikken van zwerfvuil. Dat is helemaal een win-win voor de buurt!

En hadden we al gezegd dat guerrilla gardening ook gewoon leuk is? Heerlijk met je handen in de aarde een mooi plekje creëren. Dat is toch fantastisch!

Carlijn uit Den Bosch zaaide zaadjes in boomspiegels: “Dit had ik niet voorzien! De bloemen die zich ontvouwden uit dat zakje zaadjes fleurden de buurt op én veroorzaakten verbinding in de buurt! Buurtgenoten die elkaar niet eens kenden raakten aan de praat.

Ik kreeg de kans om aan willekeurige voorbijgangers uit te leggen wat ik aan het doen was en waarom: vergroenen, insecten ondersteunen, de buurt mooier maken. Ik zag ineens hoe zo’n piepklein stukje natuur mensen verbindt en opent!”

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden