Lekker leven met meer groen

Verfris je buurt!

Met planten en bloemen om je heen krijg je een beter humeur en adem je schonere lucht in. Daarnaast blijft de warmte in de zomer minder lang hangen. Zo houdt het groen de stad heerlijk koel.

Extreme temperaturen

In Nederland sneuvelt warmterecord na warmterecord. In 2019 kwam de temperatuur in ons land voor het eerst uit boven de 40 graden. In 2020 hadden we de langste hittegolf ooit. De winters zijn tegenwoordig eerder kwakkelwinters. Door klimaatverandering gaan we hier in de toekomst nóg meer last van krijgen. Woon je in een stad dan is de hitte nog extremer. Al die stenen in onze steden houden hitte vast. De temperatuur in een stad kan in de nacht wel dertien graden warmer zijn dan op het platteland eromheen!
Slapen in een warme slaapkamer is vervelend. Sporten in een bloedhete omgeving is loodzwaar. Maar extreme hitte kan ook leiden tot meer ziekte en sterfte. Baby’s, mensen met een zwakke gezondheid en ouderen kunnen tijdens extreme hitte hun temperatuur niet goed reguleren.

 

Bakken met regen

Klimaatverandering leidt tot meer extreme neerslag. Warme lucht houdt meer vocht vast, en hoe meer vocht in de lucht hoe meer regen. Tegen het einde van een broeiend hete dag ontstaan onweersbuien. Valt er regen op kale stenen dan vloeit al het water snel het riool in. Onze riolering is niet opgewassen tegen deze stortvloeden. Soms is de regenval zo extreem dat hele straten blank staan.

Het aantal jaren met veel dagen met extreem weer is volgens het KNMI sterk toegenomen. Tussen 1950 en 2000 waren er maar twee jaren met tien of meer dagen met zware neerslag. Na het jaar 2000 waren dit al tien jaren!

Extreme droogte

Het jaar 2021 is in Nederland erg nat, maar voor dit jaar hadden we periodes van grote droogte. Ook in andere landen zijn bosbranden vanwege droogte veel in het nieuws.

Inmiddels is het vertrouwd dat het waterbedrijf ons vraagt om alsjeblieft zuinig met water te zijn en even niet de auto te wassen of de tuin te sproeien. In de toekomst gaan we hier vaker last van krijgen; er zal meer droogte ontstaan.
Door de droogte verdorren onze tuinen en snakken landbouw- en natuurgebieden naar water.

Sevda uit Venlo
Het geheim van succesvol guerrillatuinieren is om de bomen in je eigen buurt te planten, vanwege het regelmatig broodnodige watergeven … Zoals we merken is het klimaat in Nederland niet meer waterig, maar wisselvallig in hoeveelheid regenval. Om de droge dagen goed op te vangen, moet je regelmatig water geven.

Ademnood

Als je in een tijdmachine drie miljard jaar terug in de tijd zou gaan, dan zou je zuurstofflessen nodig hebben om te kunnen ademen. Op de jonge aarde was er geen zuurstof. Alle zuurstof in onze lucht is gemaakt door planten. Ze gebruiken energie van de zon om CO2 op te nemen en om te zetten in suikers waardoor planten groeien. Hierbij ontstaat zuurstof die in de lucht terechtkomt. Tegenwoordig bestaat de lucht voor 20 procent uit zuurstof.

De lucht is helaas wel vies. Het zit vol deeltjes die verkeer, industrie, landbouw en huizen uitstoten: fijnstof, stikstof en roet. Door luchtvervuiling vermindert de gemiddelde levensverwachting van mensen in Europa met 2,2 jaar.

Foto: in Stuttgart wandelen bomen van het project ‘Wanderbaumallee’ door de straten. (Foto: Wanderbaumallee Stuttgart)

Foto: Wandelende bomen in Stuttgart (Copyright 2020 – Wanderbaumallee-Stuttgart)

Meer groen helpt!

Planten en bomen in plaats van stenen helpen om de stad koel te houden in zomer. Ze geven schaduw en door het water dat verdampt koelen ze zelfs de lucht! Met een boom voor je deur, een groen dak of een groene gevel houd je je huis koel.

Groen helpt ook om overstromingen te voorkomen. Met meer groen (en minder stenen!) in je straat heb je minder last van al het water bij extreme regen. De grond en de planten nemen het regenwater op. De ondergrond houdt het water vervolgens gedeeltelijk vast, waardoor de bodem een voorraad aan water bevat om toekomstige droge periodes door te kunnen komen.

Tip
Kijk eens om je heen – op welke plekken kun je stenen verwijderen? Voor kinderwagens en rolstoelen is zo’n een meter twintig aan breedte van de stoep nodig. Zou je de andere tegels kunnen vervangen door groen?

Klimaatverandering ontstaat door de uitstoot van CO2 in onze lucht. In deze tijd van klimaatverandering zijn we dus superblij dat planten dit gas opnemen. Ecologen rekenden uit dat het planten van 1 miljard bomen de CO2 uitstoot van de mens sinds het begin van de negentiende eeuw voor twee derde zal compenseren. Daar is dan wel een oppervlak zo groot als de VS voor nodig. Laten we dus vooral snel beginnen met het aanplanten van bomen!

Planten zorgen ook voor schonere lucht. Ze zijn vooral goed in het verwijderen van fijnstof. Dit blijft aan de bladeren ‘plakken’, om vervolgens bij een regenbui van de bladeren af te spoelen, het riool in. De berk, taxus en vlier zijn kampioenen in het afvangen van fijnstof.
Verder zorgen planten voor het verdunnen van vervuilende deeltjes in de lucht. Dit komt doordat lucht botst op takken en bladeren, en daardoor om planten heen gaat ‘wervelen’. Dat zorgt voor het verspreiden van lucht en daarmee het verdunnen van de vieze deeltjes in de lucht.

Lavendel, vrouwenmantel en klimop zorgen voor schonere lucht. Wil je meer weten over planten voor schone lucht? Er is een handige (Engelstalige) handleiding die je gratis kunt downloaden.

Berlijn kan ons lichtend voorbeeld zijn. Het is een van de groenste steden van Europa met in bijna elke straat wel een klein (of groot) park. De daken zijn groen en overal zie je groene balkons en gevels. In de stad leven wel twee keer zoveel vossen als in het Duitse bosgebied!

In Nederland is Arnhem heel goed op weg. Deze stad nam in 2020 een klimaatplan aan. De stad gaat voor tien procent minder asfalt en stenen in de openbare ruimte. Bij pleinen en winkels gaan ze schaduwroutes en koelteplekken maken. En er komen meer bomen. Heerlijk!

Deze tekst staat ook in ons boek ‘Guerrilla Gardening’ Het is een praktisch handboek voor buurtvergroeners.

Wil je alle informatie uit onze website overzichtelijk op een rij, of wil je iemand een inspirerend cadeau geven? Koop het boek bij je lokale boekhandel of in onze webshop.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden