Vier je het Boomspiegelfeest mee?

Elk jaar in oktober organiseert Guerrilla Gardeners het Nationale Boomspiegelfeest. Duizenden mensen in heel Nederland vergroenen in de eerste week van oktober de boomspiegels in hun straat. Alleen, met de buren of samen met de hele straat, wijk of stad.

Wil jij dit jaar ook de boomspiegels bij jou in de buurt vergroenen? Meld je dan gratis aan en ontvang onze toolkit met handige handvatten om aan de slag te gaan! We nemen je hierin helemaal mee in het proces rondom het aanleggen van een boomspiegel, helpen we je mee met het kiezen van de beplanting en nog veel meer. Samen maken we Nederland groen!

Alle boomspiegels vergroend in 2030

In 2030 willen we alle 1 miljoen boomspiegels van Nederland vergroend hebben. Think big! Help je mee?

Doe mee met het Nationale Boomspiegelfeest, van 30 september tot en met 8 oktober, of organiseer je eigen boomspiegelfeest op een ander moment in je straat of wijk. Klaar? Zet je boomspiegels op de kaart.

Meedoen als partner

Gemeenten en organisaties kunnen als partner aanhaken bij het Boomspiegelfeest. Je zorgt dan voor de lokale uitvoering van de campagne. Guerrilla Gardeners ondersteunt hierbij.

Ook iets voor jullie?

4 redenen waarom boomspiegels vergroenen een feestje is

Swipe voor meer >>

1. Feest voor de buurt: ‘Hee buur, lekker bezig!’ Boomtuintjes geven buren iets om over te praten en heten je warm welkom als je de straat in komt. Wie weet willen meer mensen meehelpen om samen de buurt op te fleuren.

Tuinieren met elkaar >
2. Feestje voor de beestjes: Je vergroot de biodiversiteit. Ach, zo’n klein stukje groen, hoe kan dat bijen en vlinders nou helpen? Meer dan je denkt! Alle kleine bee(s)tjes helpen. Deze kleine groene hotspots zorgen dat insecten zich door de stad kunnen verplaatsen.

Meer leven in de straat >
3. Een feest voor jezelf: Bezig zijn met planten, daar worden mensen gelukkig en rustig van. Met een beetje liefde en aandacht groeit er zoveel moois op onder je neus. Planten en bloemen zijn echte blijmakers.

Lekker leven met meer groen >
4. Een feest voor de boom: Planten zorgen dat er meer water vastgehouden wordt in de boomspiegel. Goed wanneer er hoosbuien zijn en wanneer het erg lang droog is. Daar knapt de boom ook van op.

Boomtuin met liefde voor de boom >

Boomtuintje aanleggen? Volg deze vier stappen:

Stap 1: Check je boomspiegel

Een kale boomspiegel op het oog? Vergroot je kans op succes en doe onze handige boomspiegeltest. Zo weet je of planten in jouw boomspiegel goed gaan groeien. Dus hup, telefoon mee naar buiten en doe deze snelle test.

Stap 2: Meld je boomspiegel bij de gemeente

Alles mooi ingeplant en daar komt de gemeente met de schoffel… Wanneer je je boomspiegel aanmeldt bij de gemeente krijg je vaak een ‘zelfbeheer’-tegel of -bordje. Dan wordt je tuin met rust gelaten. Misschien doet jouw gemeente wel mee met het Boomspiegelfeest en kun je zaadjes, bollen of planten krijgen.

Stap 3: Zoek plantjes, bollen en zaden

Een boomspiegel vergroenen hoeft niet duur te zijn. Misschien heb je nog stekjes en zaadjes uit je eigen tuin of is er een buur die ze heeft. Kijk ook op social media bij gratis afhalen of stekjes ruilen. Sommige gemeenten delen ook planten en zaden uit tijdens het Nationale Boomspiegelfeest.

Vanuit Guerrilla Gardeners hebben we ook een speciale actie: wie minstens 5 boomspiegels vergroent kan vanaf nu een gratis plantenpakket (ter waarde van € 150,-!) aanvragen met biologische planten, bollen en zaden.

Weten welke planten het beste groeien in jouw boomspiegel?

Stap 4: Schepjes klaar? Planten maar!

Het geheim van een weelderig boomtuintje zit hem in een paar simpele ingrediënten: een voedzame bodem, genoeg water en wat liefde en aandacht.

 

Foto: samen de boomspiegel aanplanten

Extra tip: Doe het samen!

Wat is beter dan een weelderig boomtuintje? Een hele straat met fleurige boomtuinen! Het Boomspiegelfeest is een feestje voor de buurt. Maar hoe weet je wie er nog meer wil aanhaken en wat ze kunnen doen? We hebben een handig stappenplan gemaakt voor wie het wat groter wil aanpakken.

Nog een voordeel: wie minstens 5 boomspiegels vergroent kan vanaf nu een gratis plantenpakket (ter waarde van € 150,-!) aanvragen met biologische planten, bollen en zaden. Deze is dan op tijd binnen om te planten tijdens het Nationale Boomspiegelfeest van 30 september tot en met 8 oktober 2023.

De voorraad is beperkt, dus op=op.

Foto: Buren vergroenen in Goirle samen vier boomspiegels in hun straat.

Zij vergroenden hun boomspiegels

Bekijk de verhalen van boomspiegel vergroeners die je voorgingen, in de blogs hieronder.

Blogs

Van afvalplek tot bloemenzee: de boomspiegeltuin van Kim

Lees meer >

De Groene Buurvrouw: de boomspiegeltuintjes van Carlijn Krielaars

Lees meer >

Gedoneerde bollen en plantjes: de boomspiegeltuinen van Ingrid, Noel en Rebecca

Lees meer >

Waar is dat feestje?

Bekijk op de kaart welke gemeenten in 2022 meededen aan het boomspiegelfeest. Zodra de campagne voor 2023 losbarst zullen we deze kaart aanpassen.

Groen voorbeeld is de gemeente Utrecht. In deze gemeente legden bewoners 500 boomtuinen aan! In de afgelopen drie jaar zijn in totaal al 900 boomtuinen aangelegd.

Gemeenten en overige organisaties die willen samenwerken zijn van harte welkom om zich bij ons te melden. Klik hier voor meer informatie over aanhaken als partner.

Hier is dat feestje!

Zet jouw boomtuintje ook op de kaart

Heb je een boomtuintje aangelegd? Zet hem op onze digitale kaart! Zo maken we samen zichtbaar hoeveel er in het land al gebeurt en inspireer je ook weer anderen.

 

Zij doen mee!

Swipe voor meer >>

“Ik vind het vergroenen van boomspiegels een hele leuke en simpele manier om mijn buurtgenoten bewust te maken van het belang van groen in de stad. Samen met mijn buren fleur ik de straat op en zorgen we voor voedsel voor de bijen. En het is ook nog eens hartstikke gezellig!”

Laura Schön

Buurtvergroener Haarlem

“Groen toevoegen in de buitenruimte is altijd goed en leuk. In Leiden doen we dat samen met onze bewoners in de vorm ‘Samen aan de Slag’. Het enthousiasme van dit project heeft al geleid tot honderden bloeiende boomspiegels en kleurrijke geveltuintjes.”

Ashley North

Wethouder Leiden

Voorpret: bestel vast zaden

We lieten speciaal voor boomspiegels een mix inheemse, natuurlijk geteelde, zaadjes samenstellen. Kom vast in de feeststemming en haal deze zaadjes in huis.

Meer leren

We bieden in samenwerking met de Tuinschool.online een cursus om je mee te nemen in de kleurrijke wereld van het boomspiegel-tuinieren.

Je leert hoe je je boomspiegel geschikt maakt voor beplanting, welke bloemen en planten het goed doen en waar je deze kunt krijgen. Je krijgt volop tips hoe je je boomtuintje mooi houdt, zodat deze het hele jaar een feestje is voor de buurt is.

Veelgestelde vragen over het boomspiegelfeest

Hoe doe ik in mijn buurt mee? (klik hier voor onderstaande vragen)

 • Is het de bedoeling dat ik een feest ga organiseren?
 • Feest mijn gemeente mee?
 • Kan ik alleen maar meedoen als ik woon in een van de aangesloten gemeenten?
 • Kan ik me ook inzetten voor de organisatie van de campagne?
 • Welke georganiseerde activiteiten zijn er in mijn buurt?

Over een boomspiegel en de adoptie (klik hier voor onderstaande vragen)

 • Wat is een boomspiegel?
 • Hoezo is dit een feestje voor de beestjes?
 • Is iedere boomspiegel geschikt voor een tuin?
 • Er staat geen boomspiegel voor mijn deur, kan ik er eentje verderop adopteren?
 • In mijn boomspiegel staan al planten, kan ik deze dan toch adopteren?

Over de datum (klik hier voor onderstaande vragen)

 • Waarom organiseren jullie dit in het najaar?
 • Wat is in 2023 de datum van het Boomspiegelfeest?
 • Wat als het regent op de dag die ik heb uitgekozen?
 • Wat als ik ná de eerste week van oktober een boomspiegel wil adopteren en inplanten?

Over de aanleg van de boomtuintje (klik hier voor onderstaande vragen)

 • Welke planten zijn geschikt voor een boomspiegel?
 • Hoe kom je aan gratis planten of zaadjes?
 • Hebben jullie ook een folder met de stappen van de aanleg?
 • Wat gebeurt er als ik boomwortels raak bij het planten?
 • Hoe houd ik honden en katten uit mijn boomspiegel?

Over de campagne (klik hier voor onderstaande vragen)

 • Hoe tellen jullie het aantal vergroende boomspiegels?
 • Kan ik ook een poster van de campagne krijgen?
 • Hoe blijf ik op de hoogte?

Veelgestelde vragen: Hoe doe ik in mijn buurt mee?

Is het de bedoeling dat ik een feest ga organiseren?

Natuurlijk mág je wel een feestje organiseren als je daar zin in hebt. Hapjes, drankjes, muziek. Heerlijk!

Maar je doet al mee door een boomtuintje aan te leggen zonder verder feestgedruis eromheen. Het feestje dat we bedoelen is namelijk een ‘feestje voor de beestjes’. Simpelweg door het aanleggen van een boomtuintje ben je daar al voor aan het zorgen!

 

Feest mijn gemeente mee?

De aanmeldingen voor 2023 zijn nog niet geopend.

Deze gemeenten deden in 2022 mee:

 • Amersfoort
 • Blaricum
 • Breda (Ulvenhout)
 • Bloemendaal
 • Eemnes
 • Haarlem
 • Heemstede
 • Goirle
 • Gouda
 • Laren
 • Leiden
 • Moerdijk
 • Montfoort
 • Papendrecht
 • Sliedrecht
 • Utrecht
 • Wassenaar
 • Zaltbommel

Kijk op de kaart hierboven om te zien welke activiteiten er in deze gemeenten waren.

 

Kan ik alleen maar meedoen als ik woon in een van de aangesloten gemeenten?

Nee hoor, iedereen die dat wil kan meedoen en zelf in de buurt een boomspiegel vergroenen. Als je woont in een van de aangesloten gemeenten wordt het je vaak wel iets makkelijker gemaakt. Zo weten we zeker dat in deze gemeenten adoptie van een boomspiegel mag. Soms krijg je ook gratis zaadjes of planten.

In veel andere gemeenten is adoptie van een boomspiegel ook mogelijk! Check ons overzicht.

 

Kan ik me ook inzetten voor de organisatie van de campagne?

Zeker kun je hierbij helpen! Als je gemeente niet meedoet kun je contact opnemen met de gemeente om ze attent te maken op de campagne. Je kunt zelfs als vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie de campagne lokaal uitvoeren. Zie dit bericht voor meer informatie over wat je kunt doen.

 

Welke georganiseerde activiteiten zijn er in mijn buurt?

Kijk op onze kaart, wat hoger op deze pagina.

Veelgestelde vragen: Over een boomspiegel en de adoptie

 

Wat is een boomspiegel?

Een boomspiegel (ook wel ‘boomkrans’) is het stuk grond rondom de stam van een boom dat van boven toegankelijk is voor lucht en water. Het is het stuk open grond in het trottoir. Soms ligt er een betonnen band omheen.

 

Hoezo is dit een feestje voor de beestjes?

Bomen zijn voor een gezonde groei afhankelijk van open grond rond de stam voor de toevoer van zuurstof en water. In veel gemeenten worden boomspiegels standaard leeg gehouden om het onderhoud beperkt te houden. Maar juist boomspiegels kunnen heel goed worden ingericht als tuintjes. Zo worden ze omgetoverd tot hotspots voor beestjes in de stad en dragen ze bij aan de biodiversiteit in de buurt.

Voor zoveel mogelijk biodiversiteit gebruik je biologische en inheemse planten. Ook kun je een vogelhuis of een bijenhotel bij je boomspiegeltuin plaatsen.

 

Is iedere boomspiegel geschikt voor een tuin?

Nee, onder een (oude) beuk groeit bijvoorbeeld heel weinig. Ook een hele kleine boomspiegel of een boomspiegel met grote opstaande wortels kun je beter niet beplanten.

Doe onze test als je wilt weten of de boomspiegel die je hebt uitgekozen geschikt is.

 

Er staat geen boomspiegel direct voor mijn huis, kan ik eentje verderop adopteren?

Dat kan inderdaad. Overleg dan wel even met de bewoners in de buurt van die boomspiegel. Als zij deze ook willen adopteren kunnen jullie misschien in het onderhoud samenwerken.

 

In mijn boomspiegel staan al planten, kan ik deze dan toch adopteren?

Sowieso gaan we er vanuit dat je niet een boomspiegel uitkiest die al geadopteerd is. Als je denkt dat er ‘onkruid’ in een boomspiegel staat zou je nog even goed naar de planten kunnen kijken. Veel onkruiden zijn namelijk spontaan opkomende inheemse planten. Misschien staan er zelfs beschermde planten tussen. Twijfel je of er misschien beschermde planten tussen staan, vraag dan even hulp aan de stadsecoloog of aan een lokale IVN afdeling.

Veelgestelde vragen: Over de datum

Waarom adviseren jullie om een boomtuin in het najaar aan te leggen?

Het ideale moment voor het aanleggen van een boomtuin is in het najaar. De dagen worden dan koeler, de zomerse droogte is voorbij, maar de grond is nog warm. Ideale omstandigheden om je plantjes te laten wortelen. In het voorjaar kan ook, maar geef dan in warme perioden wel voldoende water.

Wil je tips voor het tuinieren in het najaar kijk dan op de website van Het Vergeten Plantseizoen.

 

Wat is in 2023 de datum van het Boomspiegelfeest?

Oktober is een heel goede maand voor het aanleggen van een boomtuin. Om die reden is in die maand het nationale moment: het Nationale Boomspiegelfeest.
Ook in het voorjaar kun je boomtuintjes aanleggen. Komt dat je beter uit, aarzel dan niet en ga ervoor! Het is aan jou als organisator om te bepalen wanneer je het feest organiseert.

 

Wat als het regent op de dag die ik heb uitgekozen?

Ook in de regen kan je een boomsingel aanplanten. Sterker nog, wat water is heel goed voor de boom en de planten, zaadjes en bollen!

 

Wat als ik gewoon zelf een boomspiegel wil adopteren en inplanten?

Ja! Vooral doen! Het adopteren van een boomspiegel is niet gebonden aan het Boomspiegelfeest. Gebruik vooral de tips op deze pagina om je boomspiegel te vergroenen.

Veelgestelde vragen: Over de aanleg van de boomtuintje

Welke planten zijn geschikt voor een boomspiegel?

Check de omstandigheden bij de boom. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hier bij passen. Onze tips voor Boomspiegel Besties vind je hier.

 

Hoe kom je aan gratis planten of zaadjes?

Speciaal voor het boomspiegelfeest delen een aantal gemeenten gratis planten of zaden uit. Kijk hier of dat bij jullie ook het geval is.

Verder kun je ook planten uit je eigen tuin gebruiken, vragen om donaties uit de buurt of planten stekken. Er zijn allerlei manieren om aan planten te komen. Bekijk ook onze tip “hoe kom je aan planten?”.

Je kunt voor buurtinitiatieven vaak subsidie krijgen van de gemeente of soms van de provincie.

 

Hebben jullie ook een folder met de stappen van de aanleg?

Jazeker! We hebben een folder met daarin:

 • stappenplan
 • info over de voorbereiding
 • plantenlijst voor een lichte boomspiegel
 • plantenlijst voor een donkere boomspiegel

De folder is te bestellen in onze webshop.

 

Wat gebeurt er als ik boomwortels raak bij het planten?

Boomwortels dunner dan 2 cm kun je doorknippen of -hakken. Mits je dat niet teveel doet. Doe het voorzichtig en zorg dat je grote boomwortels niet beschadigt. Zoek een ander plekje, soms een paar centimeter verder, als je merkt dat er te weinig ruimte is.

 

Hoe houd ik honden en katten uit mijn boomspiegel?

Zorg ervoor dat de bodem zoveel mogelijk bedekt is, dus niet of nauwelijks kale grond. Dat kan bijvoorbeeld met bodembedekkers als maagdenpalm, ooievaarsbek of kruipend zenegroen. In kale grond kun je satéprikkers steken, als afweer.

Veelgestelde vragen: Over de campagne

Welke materialen en middelen bieden jullie als onderdeel van deze campagne?
Om het je makkelijk te maken om een of meerdere boomspiegels te vergroenen bieden we vanalles. Handige nieuwsbrieven, een quiz, boomspiegel-besties en meer. We kunnen ons voorstellen dat het aanbod duizelt. Daarom hebben we een makkelijk overzicht gemaakt: klik hier voor het overzicht.

 

Hoe tellen jullie het aantal vergroende boomspiegels?

We gaan voor 1 miljoen vergroende boomspiegels. Dat is geen klein doel. Zet je boomtuintje bij ons op de kaart dan laten we zien welke toffe feestjes voor de beestjes er al zijn. 

 

Kan ik ook een poster van de campagne krijgen?

Natuurlijk – gezellig dat je meefeest!

De versie van 2023 zetten we z.s.m. online.

 

Hoe blijf ik op de hoogte?

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen rondom deze campagne (nu, en in de toekomst), schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Met het Nationale Boomspiegelfeest werken Guerrilla Gardeners en Stichting Steenbreek samen om de boomspiegel op de kaart te zetten.

Informatie voor de pers.

 

Editie 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Provincie Utrecht.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden