1 miljoen groene boomspiegels!

Met de juiste planten en een dosis liefde kan een boomspiegel een feestje voor de beestjes worden. Dat willen we op zoveel mogelijk plekken! Help mee om het Nationale Boomspiegelfeest uit te rollen door je gemeente te benaderen of je landelijk in te zetten als vrijwilliger.

Kale boomspiegels worden bloemoases

Heb je ze ook bij jou in de buurt, kale boomspiegels? Misschien zie je ze wel wanneer je onderweg bent naar de supermarkt, of op de fiets zit naar je werk. Soms zie je er fietsen op staan of is het een plek waar vuilniszakken liggen.

Al die onbeplante boomspiegels: zo zonde! Het is namelijk de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt voor een hogere betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Zo dragen groene boomspiegels bij aan een gezonde stad!

 

Het Nationale Boomspiegelfeest 2023

Om de boomspiegel op de kaart te zetten als plek die groen verdient sloegen we de handen ineen met Operatie Steenbreek. We lanceerden het Nationale Boomspiegelfeest. In 2021 was de eerste editie met als resultaat: meer dan 1000 nieuwe groene boomspiegels. En in 2022 werden het er totaal meer dan 1.500!

In 2023 is het Boomspiegelfeest opnieuw een hele week plus een weekend: van 30 september tot en met 8 oktober.

Foto: Buren vergroenen in Goirle samen vier boomspiegels in hun straat.

Gemeenten en lokale organisaties als partner

We hebben grote ambities. Want wist jij dat er in de stedelijke omgeving zo’n 1 miljoen boomspiegels zijn? Al die boomspiegels willen we vergroenen vòòr 2030. En daar kunnen we alle hulp bij gebruiken!

Daarom voeren we een landelijke campagne uit én werken we samen met lokale partners, dat kunnen gemeenten zijn en / of lokale organisaties. In het ideale geval werken gemeente en lokale organisatie samen in het oppakken van het Boomspiegelfeest. Deze partners kunnen voor de lokale uitvoer van de campagne aan de slag met het materiaal dat wij voor hen ontwikkeld hebben. 

Als Stichting Guerrilla Gardeners bieden we onze partners materialen voor werving zoals een poster en wervend filmpje. Ook hebben we een boel inhoudelijke informatie, zoals een stappenplan voor het beplanten van een boomspiegel en een plantenlijst. 

Ook meedoen als gemeente of lokale organisatie? Op onze speciale pagina voor partners vind je meer informatie. 

Benader je gemeente

Vind je dat jouw gemeente partner moet worden? We maakten een voorbeeldtekst voor je die je naar de gemeente kunt mailen. Het is een word document met daarin een basistekst.

Laura bij haar boomspiegel in Haarlem.

Meehelpen als vrijwilliger?

Wil je helpen om van het Nationale Boomspiegelfeest een groot succes te maken? Graag! 

  • We zoeken vrijwilligers die landelijk mee willen denken en doen. Zie deze info.
  • Daarnaast kun je lokaal het Boomspiegelfeest aanzwengelen. Zo organiseert in Goirle al twee jaar vrijwilliger Annebel het Boomspiegelfeest, met als resultaat 200 groene boomspiegels!

In je eigen buurt aan de slag

Zin om een boomspiegel in je buurt te vergroenen? Je kunt wachten tot oktober, wanneer het Boomspiegelfeest plaatsvindt. Maar natuurlijk kun je ook nu al zelf aan de slag om een boomspiegel om te toveren in een bloeiende oase. Op onze site staat heel veel informatie over het aanleggen van een boomspiegel. Ook hebben we een speciaalmengsel zaadjes samen met Cruydt-Hoeck ontwikkeld. Een goede plek om te beginnen is onze tekst met het stappenplan.

Meer leren

We bieden in samenwerking met de Tuinschool.online een cursus om je mee te nemen in de kleurrijke wereld van het boomspiegel-tuinieren.

Je leert hoe je je boomspiegel geschikt maakt voor beplanting, welke bloemen en planten het goed doen en waar je deze kunt krijgen. Je krijgt volop tips hoe je je boomtuintje mooi houdt, zodat deze het hele jaar een feestje is voor de buurt is.

Gepubliceerd 22 april 2022, aangepast 3 mei 2023.

Reacties

  1. aart lukaart schreef:

    Ik doe mee. Gras in de boomspiegel is slecht bij jonge bomen. Inplaats daarvan kun je aanbrengen tegen het gras: * een kale boomspiegel, * cacaodoppen, * houtsnippers, * schelpen, * kruiden of bkoemen zoals aster, hebe, lavendel

    1. Jenny schreef:

      Top Aart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden