Partner van het boomspiegelfeest

De grond rondom een boom, de boomspiegel, is dé perfecte plek om de stad verder te vergroenen.

Zet samen met de buurt boomtuinen in bloei

Een groene boomspiegel ziet er kleurig en gezellig uit, draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit en zorgt voor een hogere betrokkenheid van bewoners bij hun wijk. Zo dragen groene boomspiegels bij aan een gezonde stad.

Het Nationale Boomspiegelfeest

Stichting Guerrilla Gardeners organiseert samen met Operatie Steenbreek het Nationale Boomspiegelfeest om de boomspiegel op de kaart te zetten. Het Boomspiegelfeest is een jaarlijks terugkerend evenement, met als doel het duurzaam, dus voor de lange termijn, vergroenen van boomspiegels.

In 2021 was de eerste editie van het Boomspiegelfeest. Twintig gemeenten haakten als partner aan. In totaal werden meer dan duizend boomspiegels vergroend. Een groot succes!

Foto: Buren vergroenen in Goirle samen vier boomspiegels in hun straat.

Op deze pagina staat informatie voor gemeenten en organisaties die partner willen worden. Ben je niet op zoek naar deze informatie, maar wil je gewoon lekker een boomspiegel beplanten? Ga dan via de link hieronder naar onze speciale Boomspiegelfeest actiepagina.

Wat is het Boomspiegelfeest?

Een vrolijk moment voor de buurt

Het Boomspiegelfeest is géén fysiek feest dat de gemeente moet organiseren. Het is wel een week waarin we iedereen oproepen om boomspiegels in de buurt mooi te maken. 

Waarom heet het dan een ‘feest’? We geven het deze vrolijke naam omdat het aanleggen van een tuin in een boomspiegel:

 • Een feestje voor de bewoner is. Je wordt er vrolijk van! Het ziet er kleurig en fleurig uit.
 • Een feestje voor de buurt is. Samen aan de slag gaan is gezellig en zorgt voor meer betrokkenheid bij de buurt.
 • Een feestje voor insecten is. Het bevordert biodiversiteit. Meer bloemen en planten zorgen lokaal voor een hotspot voor leven in de stad.
Laura bij haar boomspiegel in Haarlem.

Campagne

In 2022 vindt het Boomspiegelfeest plaats in de eerste week van oktober: 1 tot en met 9 oktober.

Het uitrollen van de campagne gebeurt lokaal. De Guerrilla Gardeners ondersteunen hierbij met materialen, kennis en ervaring. Door alle activiteiten in het hele land onder dezelfde noemer heeft de campagne een landelijke uitstraling. Guerrilla Gardeners zwengelen dit nog extra aan met persbenadering, sociale media-posts en zichtbaarheid via zustercampagnes als het NK Tegelwippen.

Advies: werk samen met een lokale groene organisatie die de communicatie richting inwoners kan oppakken. Zo werkte de gemeente Utrecht vorig jaar samen met Stichting Utrecht Natuurlijk, die de kinderboerderijen en buurttuinen in de gemeente beheert.

 

Inbedding in groenbeheer

Een taak die bij de gemeente ligt is om de vergroende boomspiegels te registreren en intern te regelen dat deze in het vervolg niet worden omgeschoffeld door de plantsoenendienst. Heeft de gemeente hiervoor geen beleid, dan kan Guerrilla Gardeners hierbij helpen.

Foto: Uitreiking van het ‘Gouden Bijenhotel’ voor de mooiste boomspiegel tijdens het Boomspiegelfeest 2021.

Wat we de gemeente bieden

We bieden gemeenten twee pakketten: het Basis- en het Pluspakket. Hierin zitten alle materialen die nodig zijn voor een succesvolle lokale campagne.

 

Basispakket

De gemeente doet mee met het Nationale Boomspiegelfeest. U kunt gebruik maken van een aantal standaard materialen en tools. U bent zelf verantwoordelijk voor de uitrol in de gemeente en de nazorg bij inwoners.

Basispakket ook voor koplopers!

Voor gemeenten waar zowel het groenbeleid als de adoptie van boomspiegels al goed loopt geven we extra aandacht aan de zichtbaarheid als koploper.

Het basispakket is 500 euro voor grote gemeenten (>100.000 inwoners). Voor middelgrote gemeenten bieden we 50% korting (250 euro), voor kleine gemeenten (<50.000 inwoners) 80% korting (100 euro). Is dit lastig, neem contact met ons op.

 

Pluspakket

De Stichting Guerrilla Gardeners ondersteunt de gemeente met advies bij de organisatie van het Boomspiegelfeest. Het pakket bevat onder andere zeer uitgebreide voorbeeldteksten voor communicatie.

Voor dit pakket vragen we 1500 euro.

Vrijblijvende online informatiesessies

Wilt u meer weten voorafgaand aan definitieve deelname? Haak aan bij een van de vrijblijvende online infosessies. Tijdens deze sessies krijg u meer informatie over de materialen die we bieden, over de campagne en over de verdere ondersteuning.

De sessies zijn:

 • do 17 februari, 13u
 • di 15 maart, 10u
 • di 12 april, 15u
 • do 12 mei, 11u
 • wo 15 juni, 10u
Foto: Anne wint de goodiebag en het doorgeefboek

Veelgestelde vragen over het Boomspiegelfeest

 

Is er een deadline voor het aanmelden?

Er is geen deadline voor aanmelden. Wel geldt: hoe eerder de gemeente bekend maakt dat ze meedoet, hoe beter de gemeente geprofileerd kan worden in de communicatie.

 

Hoe moet ik de gemeente aanmelden?

Dit kan via het aanmeldformulier.

 

Wat gebeurt er na de aanmelding via het aanmeldformulier?

 • Wij nemen contact op voor een eerste kennismaking;
 • We geven informatie over hoe het nu verder gaat;
 • We zetten de gemeente op onze kaart en verwerken deelname in onze overige communicatiemiddelen;
 • U ontvangt ruim voor de zomer de Toolkit met alle materialen die er nodig zijn om de campagne succesvol uit te voeren.

 

Er zijn al zoveel andere ‘groene’ dagen. Waarom zou ik hieraan meedoen?

Er zijn meerdere groene projecten waar gemeenten bij kunnen aanhaken. We werken in 2022 nog steviger met Stichting Steenbreek samen om het Boomspiegelfeest als onderdeel te integreren in ‘Het vergeten plantseizoen’, een campagne die in oktober loopt. Ook stemmen we af met het NK Tegelwippen. We zien het Boomspiegelfeest als een mogelijke invulling van beide campagnes.

Op die manier concurreren de groene initiatieven niet met elkaar maar versterken we elkaar.

 

Vorig jaar deed de gemeente al mee, toen was deelname via het basispakket gratis. Waarom nu niet meer?

Enkele gemeenten die formeel toezegden om in 2021 mee te doen hebben vervolgens geen actie ondernomen om het project op te pakken of bij hun inwoners uit te zetten, terwijl Stichting Guerrilla Gardeners hier wel energie en tijd in gestopt had.. In 2022 gaan we daarom een kleine betaaldrempel voor deelname invoeren. Deelname aan het project is niet langer gratis maar kost afhankelijk van de grootte van de gemeente 100, 250 of 500 euro. We schatten in dat dit voor gemeenten een laagdrempelig bedrag is, maar door de betaling is deelname goed overwogen.
Mocht dit bedrag een belemmering zijn, neem dan contact met ons op.

 

Waarom vragen jullie überhaupt een financiële bijdrage aan dit project?

Stichting Guerrilla Gardeners heeft geen vaste inkomsten. Om dit project uit te kunnen voeren zijn we afhankelijk van donaties en de bijdragen van gemeenten. Vorig jaar konden we de basisdeelname gratis aanbieden omdat we voor de landelijke campagne financiering kregen van enkele fondsen.

Dit jaar moeten bijdragen vanuit gemeenten deze basis financieren.

Wilt u meer bijdragen dan is dat zeer welkom!

 

Is het de bedoeling dat we inwoners gratis planten bieden?

De gemeente kan hiervoor kiezen. De uitgifte van gratis bloembollen en planten stimuleert deelname aan het project.

Tip: Van de eerste uitgifte van planten aan een inwoner kan een persmoment gemaakt worden door burgemeester of wethouder deze te laten overhandigen.

 

Ik heb iets gehoord over pakketten voor straten en scholen, hoe zit dat?

Voor 2022 zetten we een apart traject op waarbij we een handleiding maken voor groepen die willen deelnemen aan het Boomspiegelfeest. Hier zoeken we nog financiering voor. Wanneer dit lukt kunnen we aan 100 straten en scholen een feestpakket sturen met instructies en gratis planten wanneer ze 5 boomspiegels hebben geadopteerd. 

Wil de gemeente zeker zijn van zo’n plantenpakket dan kan de gemeente deze zelf financieren. Kosten zijn ongeveer 150 euro (ex btw) per pakket.

 

We zijn geen gemeente, maar een maatschappelijke organisatie. Kunnen we dan ook meedoen?

Allereerst: wat tof dat jullie belangstelling hebben voor deelname!

Onze partners in het boomspiegelfeest zijn primair gemeenten omdat zij het beleid voor adoptie van boomspiegels bepalen. Willen jullie als maatschappelijke organisatie in de gemeente de campagne voor het Boomspiegelfeest trekken dan kan dat. We vragen wel dat jullie dit met de gemeente afstemmen zodat inwoners die hun boomspiegels vergroenen deze ook bij de gemeente kunnen registreren. Eventueel zouden jullie ook met de gemeente kunnen afspreken dat de registratie via jullie loopt.

Ook van maatschappelijke organisaties vragen we een financiële bijdrage. Geef jullie deelname door via ons aanmeldformulier.

 

Wat voor ondersteuning krijg ik op het vormgeven van ons boomspiegelbeleid?

Stichting Guerrilla Gardeners wil gemeenten graag steunen bij het inbedden in gemeentelijk beleid. Of dit ook kan aan gemeenten die meedoen via het ‘basis’ pakket is afhankelijk van de toekenning van projectsubsidie voor dit onderdeel.

 

Wat is de rol van Stichting Steenbreek?

Guerrilla Gardeners werkt samen met Stichting Steenbreek om boomspiegels op de kaart te zetten. Zij zijn partner in dit project. Stichting Steenbreek helpt onder andere om via haar netwerk van consulenten gemeenten te informeren over het Boomspiegelfeest. Ook heeft de Stichting een grote rol in de landelijke benadering van media en de afstemming met andere landelijke campagnes (Week van het Vergeten Plantseizoen en NK Tegelwippen).

Neem contact met ons op

Heeft u interesse in deelname maar wilt u eerst meer informatie? Haak aan bij een van onze vrijblijvende online informatiesessies.

Neem contact met ons op via boomspiegelfeest@guerrillagardeners.nl of bel Jenny op 06-15546588.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden