Gratis planten t.w.v. 150 euro voor Nationale Boomspiegelfeest

UPDATE: alle plantenpakketten voor 2023 zijn vergeven… We hebben wel tips hoe je aan gratis planten komt.

Adopteer met je straat minstens 5 boomspiegels, dan kun je een van onze 50 gratis plantpakketten aanvragen. Laat ons weten waarom jij een pakket verdient!

Als je tijdens het Nationale Boomspiegelfeest 5 boomspiegels of meer gaat vergroenen met je buren, kom je aanmerking voor een gratis plantenpakket ter waarde van 150 euro. Ben je nog maar alleen? We geven tips hoe je buren enthousiasmeert.

Wie minstens 5 boomspiegels vergroent kan vanaf nu een gratis plantenpakket (ter waarde van € 150,-!) aanvragen met biologische planten, bollen en zaden. Deze is dan op tijd binnen om te planten tijdens het Nationale Boomspiegelfeest van 30 september tot en met 8 oktober 2023. 

Want boomspiegels vergroenen is niet alleen goed voor het klimaat, de biodiversiteit en mooi. Het is ook nog eens heel gezellig. Om bij te dragen in de feestvreugde, daarom deze speciale actie.

Let op: de planten zijn gratis, maar we vragen wel een bijdrage van € 15 euro voor verzendkosten.

Hele straat vergroenen? Betrek je buren

Elke vergroende boomspiegel helpt, maar hoe meer boomspiegels hoe beter. Om je te helpen de buren te bereiken en samen jullie groene wensen waar te maken, maakten we een handige handleiding.

Door een slimme beslisboom(spiegel) te doorlopen kom je erachter waar je zelf heel goed in bent en waar je nog wat hulp bij kan gebruiken. Je vindt het handige stroomschema via de link hieronder.

Vraag het plantenpakket aan

Minstens 5 boomspiegels op het oog om te vergroenen? Dan kun je het plantenpakket aanvragen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

 • Vul het formulier in
  Je geeft hier je contactgegevens op, maar ook om welke 5 boomspiegels het gaat. Zo hebben we een ‘check’ dat je echt met je straat aan de slag gaat.
 • Guerrilla Gardeners bepaalt welke straten een pakket krijgen
  We hebben maar 50 plantenpakketten, en willen deze eerlijk verdelen over het hele land. Laat dus zien waarom juist jij een pakket verdient!
 • Op=op!
 • Je maakt €15 euro als bijdrage in de verzendkosten over
  Is jouw straat de ontvanger van een plantenpakket, dan sturen we je een mail met instructies om de verzendkosten te betalen.
 • Je krijgt uiterlijk eind september het pakket thuisgestuurd
  Onze partner Cruydt-Hoeck stuurt de plantenpakketten naar het adres dat je hebt opgeven.
 • Plant samen met je buren de planten tussen 30 september en 8 oktober tijdens het Boomspiegelfeest!

Inhoud van het plantenpakket

 • In het plantenpakket zitten in totaal 5 x 6 planten voor een boomspiegel. De planten zijn geselecteerd in samenwerking met Cruydt-Hoeck, leverancier van inheemse en gifvrije planten. We hebben nu een ‘longlist’ van geschikte planten, met daarop soorten als Akkerklokje, Betonie, Beemdkroon, Dagkoekoeksbloem (zie foto), Donkere Ooievaarsbek (zie foto), Lievevrouwenbedstro (zie foto) Wilde Marjolein, Kruipend Zenegroen en Gele Dovenetel. Welke planten het exact zullen worden bepaalt Cruydt-Hoeck vlak voor verzending op basis van de beschikbaarheid.
 • In aanvulling op de planten krijg je ook zakjes met de speciale ‘Bloempracht in je boomspiegel’ zaden. Dit zijn een- en meerjarige zaden van planten die je boomspiegel in bloei zetten.

30 september tot en met 8 oktober: Het Nationale Boomspiegelfeest

Begin oktober is het Nationale Boomspiegelfeest. Dit is een feestelijk en laagdrempelig moment om samen de wijk te vergroenen, leuk contact te leggen met de buren, de bomen en de beestjes een handje te helpen, en natuurlijk de wijk een stukje mooier te maken.

Achter het net gevist? Zo kom je aan plantjes

 • Ruil planten of vraag stekjes;
 • Guerrilla Gardeners verkoopt zaden in de webshop;
 • Misschien biedt je gemeente gratis planten aan;
 • Zijn er initiatieven in de buurt met wie je kan samenwerken?
 • Schrijf je in voor onze e-mail nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van acties zoals het aanbod van gratis planten.

Weten welke planten geschikt zijn? Bekijk de ‘Boomspiegel Besties plantenlijst’ voor de planten die het beste passen bij jullie boomspiegels.

Financiële steun

De 50 gratis plantenpakketten kunnen we aanbieden dankzij een bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds, het fonds voor alle bewonersinitiatieven in Nederland. Deelnemers van de Postcode Loterij, dank jullie wel!
Ook van de Provincie Utrecht kregen we financiële steun. 20 van de 50 pakketten zijn daarom gereserveerd voor straten in de provincie Utrecht.

Reacties

 1. Natascha de Vos schreef:

  Wat een geweldige actie is dit toch weer. Echt top!!

  1. Jenny schreef:

   Dank je Natascha. Wij zijn ook blij dat het is gelukt dit voor elkaar te krijgen!

 2. Maud Lendfers schreef:

  Lijkt me leuk we doen al veel in de straat alleen de gemeente
  Werkt niet echt mee de manen van groenvoorziening schoffelen altijd weer alles weg

  1. Jenny schreef:

   Hoi Maud, zo zonde als dat gebeurt! Heb je de boomspiegels ook bij de gemeente aangemeld zodat ze weten dat ze ‘geadopteerd’ zijn?
   Als je ze inderdaad hebt geadopteerd en ze blijven schoffelen, dan is onze petitie ‘schoffel me niet’ iets voor jou!

   https://guerrillagardeners.nl/schoffel-me-niet/

 3. Leo stolk schreef:

  Wij hebben in de straat vier stukken gemeente groen nu zelf onder beheer.
  Dus zelf planten gekocht en zelf onderhoud kan foto’s sturen dus de gemeente heeft in onze straat geen onderhoud dat doen we allemaal zelf
  Dus planten pakketen zou zeer welkom zijn de rest betalen we allemaal zelf
  De gemeente betaalt maar een keer een klein bedrag de rest betalen we zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden