Schoffel me niet!

Elke dag worden talloze boomspiegeltuinen, geveltuinen en andere groene buurtoases door plantsoenendiensten kapot geschoffeld. Dat gebeurt niet zomaar. Gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn.

Dit beleid staat haaks op de biodiversiteitscrisis waar we middenin zitten. Daarom is het NU tijd voor actie.

Alle buurttuintjes trekken veel wilde bijen, andere insecten en kleine beestjes. Ook zijn ze goed voor de afwatering en zorgen ze voor betere klimaatbeheersing.

Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?

Teken de petitie zodat de mooie en fijne buurttuintjes behouden blijven. We vragen gemeenten om hun schoffelbeleid om te keren!

Teken de petitie en keer het schoffelbeleid

Met de verzamelde handtekeningen gaan we naar de gemeenten en vragen we ze om het beleid zelf om te schoffelen, door:

 • Niet meer te schoffelen in de openbare plantsoenen, tenzij er belangrijke redenen zijn om dit te doen (bijvoorbeeld als het niet veilig is);
 • De natuurlijke plantengroei en groene initiatieven in de buurt met rust te laten.

Schoffel me niet! Onderteken nu!

 


.

Help de petitie verspreiden

Help je mee om deze petitie bekend te maken en meer handtekeningen te verzamelen? Deel de oproep om te tekenen op social media en roep ook je vrienden en familie op om de petitie te tekenen.

Wat zijn jouw ervaringen met de schoffelploegen van de gemeente?

We verzamelen verhalen over het schoffelbeleid van verschillende gemeenten door heel Nederland. Positieve én negatieve. Zo willen we de impact van het huidige schoffelbeleid zichtbaar maken, en hopen we gemeenten te inspireren door te laten zien dat het anders moet en kan.

Scroll naar beneden om onder dit artikel een reactie achter te laten of stuur ons een e-mail door te klikken op de oranje knop.

Buurtvergroeners over schoffelbeleid

Swipe voor meer >>

Mike: “een perkje vol bloemen werd weggeschoffeld – terwijl ik het in zelfbeheer had! Het lijken wel kalegrond-fetisjisten bij de gemeente.”

Mike

Utrecht

Lees de ervaringen van Mike >

Het kan anders!

Dat het beleid anders kan, heeft een aantal gemeenten al bewezen:

 • In Eindhoven mag de aanleg van geveltuinen en boomspiegels altijd! Ze maken onderscheid tussen kort gras dat vaak gemaaid word (bijvoorbeeld in parken waar kinderen spelen en wordt gesport) en bloemrijk gras waar er maar een of twee keer per jaar wordt gemaaid (bijvoorbeeld in bermen of het buitengebied). Door dit maaibeleid is er veel meer biodiversiteit van planten en insecten te vinden in het bloemrijke gras. Als je meer wil weten over dit succesvolle beleid verwijzen we je graag door naar Groen in Eindhoven.
 • In Amersfoort kun je aanvragen om een geveltuin, boomspiegel of plantsoen te beplanten. Je mag zelfs aanvragen om ruimte waar nog bestrating ligt te gaan beplanten of een buurtmoestuin aanleggen! In Amersfoort willen ze zo veel mogelijk groen, zo lang het veilig en in overleg gebeurt. Klik hier voor een verdere uitleg over groenbeheer Amersfoort.
 • In Tilburg begrijpen ze dat kale grond niet voorkomt in de natuur en hebben ze een een prachtig schoffelbeleid aangenomen. Er wordt namelijk niet geschoffeld in de boomspiegels en als je wil, kun je ook een boomspiegel zelf beplanten. Klik hier voor meer informatie!

Veelgestelde vragen

Waarom deze petitie?

Steeds meer mensen helpen mee om hun buurt groener te maken. Tegels wippen voor kleurrijke geveltuinen, bloemen planten rondom straatbomen of met elkaar een buurttuin laten bloeien: ideeën en acties zijn er volop. Dat is hard nodig want klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit zijn een groot probleem.

Buurtgroen is een boost voor de biodiversiteit en het maakt bewoners blij. Een win-win situatie dus. Elk groen stukje grond geeft voeding en bescherming aan insecten en andere kleine dieren. Samen zorgt dit voor een gezonde bodem en draagt het ook aan ons eten bij. Zo bestuiven bijen voedselgewassen en zorgen er zo voor dat de appel die jij graag eet kan groeien! Biodiversiteit is dus voor ons allemaal belangrijk. Het is een mooi systeem dat de natuur zelf in stand houdt, maar dan moet ze wel de kans krijgen.

Veel buurtgroen wordt nu een paar keer per jaar omgeschoffeld want gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn. Waarom? Dat kunnen we je niet vertellen. Waarom we geen kale bodem willen, wel. Want wist je dat begroeide grond meer regenwater en meer Co2 opneemt? En dat het in de zomer voor verkoeling zorgt? Zo helpt elk stukje groen in jouw buurt, naast dat het voor blije bijen en buren zorgt, ook nog eens klimaatverandering tegen te gaan!

Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?
Onderteken de petitie en help ook het schoffelbeleid van jouw gemeente om te keren!

 

Wat gebeurt er met deze petitie?

 1. We bieden de petitie aan bij de gemeenten waar de meeste ondertekenaars vandaan komen;
 2. We verzamelen goede en minder goede verhalen over schoffelbeleid. Hiermee laten we de gemeenten zien wat de impact van hun beleid is en dat ze een alternatief hebben. Zij kunnen inspiratie opdoen en leren van de ervaringen van andere gemeenten. Wat zijn jouw ervaringen met de schoffelploegen van de gemeente?
  Stuur jouw ervaring in.

 

Wie zitten er achter deze petitie?

 • Deze petitie is een initiatief van Guerrilla Gardeners NL. We ondersteunen als stichting een community van buurtvergroeners die hun straat in bloei willen zetten. Een grote frustratie van hen is het schoffelbeleid.
 • De Bijenstichting zet zich in voor een goede leefomgeving voor bijen. Op een kale bodem kunnen bijen geen voedsel (bloemen) vinden. Daarom zet de bijenstichting zich in voor bloemrijke boomspiegels en ander openbaar groen waar de bijen en wij blij van worden.
 • IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Het inspireert met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Het IVN gelooft dat deze petitie ervoor kan zorgen dat meer Nederlanders de natuur kunnen beleven voordat deze voor onze voeten wordt weggeschoffeld.
 • De tekeningen bij deze petitie zijn gemaakt door Jenny van Herrewegen.


Tot wanneer kan ik tekenen?

Je kunt deze petitie heel april ondertekenen.

Hoe kan ik op de hoogte blijven?

Je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrief die tweewekelijks per mail wordt verstuurd via de link hieronder.

    

Reacties

 1. In mijn woonplaats Boxtel mogen buurtbewoners stukjes grond ‘adopteren’. Mijn mijn straat hebben we een eetbaar buurttuintje aangelegd. Maar het grootste deel van mijn wijk wordt steeds opnieuw geschoffeld. Dat gebeurt door de WSD, het sociaal werkbedrijf voor negen gemeenten binnen de driehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven. Zij ondersteunen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk. Wat zou het mooi zijn als de mensen die schoffelen, leren om bodembedekkers te kweken en te planten. Ja, ook onder de struiken, en dan verder met rust laten. Nee, het is niet de makkelijkste weg. Maar met een ander beleid, gericht op het stimuleren van de biodiversiteit, kun je wel samen die kant opgroeien.

  1. IDEETJE : BODEM- BEDEKKERS KWEKEN , GAARNE MOGELIJKMAKEN VIA GEMEENTELIJKE SOCIALE WERKPLAATSEN, INPLAATS VAN NU OVERAL : ALLE GEMEENTELIJKE KAAL – SCHOFFELAARS IN TE ZETTEN , A.U.B.!!!.

  2. Luuk Slootweg schreef:

   Wat een super goed idee patricia! Heb je de gemeente al eens gevraagd of ze hiervoor openstaan? Wellicht kun je de link van deze petitie delen met de gemeente. Wij van Guerrilla Gardeners willen het plan graag helpen uitdenken met de gemeente.

 2. Susan van Drunen schreef:

  In Amsterdam hadden we een budget gekregen om 11 boomspiegels te vergroten naar boomtuintjes, van 1m2 naar 4m2. De sociale ‘groene’ uitvoeringsorganisatie Pantar heeft toen twee keer de boomtuintjes kaal geschoffeld! Nu staan er bordjes in ‘beheerd door bewoners’ en verboden voor honden, dit werkt tot nu toe. Maar nog beter is als er standaard niet meer geschoffeld wordt, want zelfs ‘onkruid’ zijn vaak mooie en nuttige wilde plantjes!

 3. Bij de hoveniersopleiding wordt dit schoffelbeleid aangeleerd, wij, Jorn en Lia Copijn , hadden een groot bedrijf Copijn Utrecht, met een onderhoud afdeling en wij verboden onze werknemers te schoffelen alleen een klein wiedvorkje was toegestaan om incidenteel hier en daar iets weg te halen als het absoluut nodig was, dus geen automatisme van schoffelen, juist het uitzaaien van planten vonden wij heel belangrijk en dat is het nog steeds, kale grond is zeer onnatuurlijk, grond is van nature altijd bedekt tegen uitdrogen om vocht vast te houden, ook het zogenaamde winterklaar maken slaat nergens op, laten we er liever voor zorgen dat er geen troep op straat en in de plantsoenen ligt en alles wat bloeit voor de bijen laten staan! en ook voor de mensen om er van te genieten. De netheid cultuur in NL moet op andere gebieden plaats vinden, afval, blikjes, plastic en dergelijke niet zomaar weg gooien, maar dat wel opruimen in de prullenbak ermee. Dus helemaal eens met het NIET schoffelen in het openbare groen en ook niet privé

  1. Maartje schreef:

   Goedemiddag,
   Wat verfrissend om te lezen dat er ook hoveniers zijn met een meer ecologisch gerichte instelling! Uiteraard de petitie getekend, want ik kan het niet meer eens zijn met het omgooien van schoffelbeleid.

   Ik werk met een aantal buren aan een plan om met de groenbeheerders van ons (huur)appartementencomplex in Bunnik te benaderen. We willen graag
   met ze bespreken of de omliggende perken wat rijker en ecologisch interessanter ingericht en beheerd kunnen worden. Momenteel is het relatief kaal en eentonig, weinig inheems, er wordt elke 3 maanden flink geschoffeld en midden in de zomer gemaaid. Heeft u wellicht tips voor onze aanpak?

   Tot nu toe hebben we de volgende suggesties verzameld;
   – Graag minder schoffelen om de bodem te sparen, liefst tussen april? en oktober? NIET schoffelen
   – Liefst alleen in het vroege voorjaar maaien/snoeien, zodat uitgebloeide planten nestplaats en beschutting bieden voor insecten
   – We zouden de perken graag wat meer opgevuld én meer divers willen
   – Het liefst zien we wat meer inheemse bloemen en planten (bv. naast de cultivars ervan óók INHEEMSE klaver en vergeet-mij-nietjes etc.)
   – Wat meer en rijkere bloei in de bloeiboog zou fijn zijn, bijvoorbeeld door toevoeging van donkere ooievaarsbek, veldsalie en scharnierbloem, o.i.d.
   – Voor de vroege en late bloei zouden we graag bloembollen toevoegen
   – Meer bodembedekking is wenselijk zijn, bv. (inheemse) bodembedekkende planten zoals ajuga reptans of kruiptijm en/of mulch/houtsnippers

   Zitten we hiermee een beetje in de goede richting?
   Geen van ons is tuinexpert, maar we doen ons best ons er wat in te verdiepen.

   Wat het lastig maakt;
   De verhurende partij van ons complex is opdrachtgever van de hoveniers en is terughoudend hierin. Inmiddels staan ze wel open voor suggesties en we hebben toestemming om die aan de hovenier voor te leggen. Tot nu toe lijken de hoveniers weinig begaan met ecologisch beheer of onze wens voor meer groen (al knijpen ze links en rechts in ruil voor koffie wel een oogje toe voor bloemen die de buren zelf hebben toegevoegd).

   Alle tips voor onze aanpak zijn welkom!

 4. Petra Kooijman schreef:

  Wellicht kunnen de mensen die nu schoffelen worden ingezet om afval te verzamelen.

 5. F. Kortmann schreef:

  In de gemeente Nijmegen is o.a. Talis -verhuurder in de sociale woningbouw- zelf verantwoordelijk voor de naleving van het onnatuurlijke en achterhaalde kale stoep- en tegel-beleid binnen haar portefeuille. Dit houdt in dat gevels en achterompaden tot op heden nog op radicale en weinig gedifferentieerde wijze worden ontdaan van elke vorm van begroeiing – niet zelden tegen de wens van de bewoners in.
  Dit betekent m.i. dat ook (geprivatiseerde) woningbouwcorporaties moeten worden gewezen op het karakter en de efficiëntie van hun (water- en) milieubeleid.

 6. peter vd velden schreef:

  ik zou hem graag delen en versturen maar dat kan niet zomaar

  1. Jenny schreef:

   Hoi Peter, je kunt de petitie delen op sociale media. Zie de knoppen halverwege deze pagina. Of bedoel je iets anders? Dat we een voorbeeldmail maken?

 7. Christa schreef:

  Hier worden mensen met een beperking aan het werk gezet in het groen. Dus belangrijke werkverschaffing. Daarbij wordt ook de bladblazer op alle tijden flink gehanteerd. Of er nu egels of insecten zitten, daar wordt niet bij nagedacht door gemeentes. Er worden nu wel minder stroken gemaaid langs de weg, maar in de woonwijken wordt er lustig op los geschoffeld en geharkt.

 8. Nel Lanser schreef:

  Gemeente Texel wil op de grote ijsbaan geen beplanting door particulieren zoals daar zijn jonge eik, jonge wilg, vlinder struiken end voor beestjes en goed voor mensen want dat brengt het maaien in gevaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden