Elke dag worden talloze boomspiegeltuinen, geveltuinen en andere groene buurtoases door plantsoenendiensten kapot geschoffeld. Dat gebeurt niet zomaar. Gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn.
Dit beleid staat haaks op de biodiversiteitscrisis waar we middenin zitten. Daarom is het NU tijd voor actie.
Alle buurttuintjes trekken veel wilde bijen, andere insecten en kleine beestjes. Ook zijn ze goed voor de afwatering en zorgen ze voor betere klimaatbeheersing.
Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?
Teken de petitie zodat de mooie en fijne buurttuintjes behouden blijven. We vragen gemeenten om hun schoffelbeleid om te keren!
Met de verzamelde handtekeningen gaan we naar de gemeenten en vragen we ze om het beleid zelf om te schoffelen, door:
Schoffel me niet! Onderteken nu!
Help je mee om deze petitie bekend te maken en meer handtekeningen te verzamelen? Deel de oproep om te tekenen op social media en roep ook je vrienden en familie op om de petitie te tekenen.
We verzamelen verhalen over het schoffelbeleid van verschillende gemeenten door heel Nederland. Positieve én negatieve. Zo willen we de impact van het huidige schoffelbeleid zichtbaar maken, en hopen we gemeenten te inspireren door te laten zien dat het anders moet en kan.
Scroll naar beneden om onder dit artikel een reactie achter te laten of stuur ons een e-mail door te klikken op de oranje knop.
Dat het beleid anders kan, heeft een aantal gemeenten al bewezen:
Steeds meer mensen helpen mee om hun buurt groener te maken. Tegels wippen voor kleurrijke geveltuinen, bloemen planten rondom straatbomen of met elkaar een buurttuin laten bloeien: ideeën en acties zijn er volop. Dat is hard nodig want klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit zijn een groot probleem.
Buurtgroen is een boost voor de biodiversiteit en het maakt bewoners blij. Een win-win situatie dus. Elk groen stukje grond geeft voeding en bescherming aan insecten en andere kleine dieren. Samen zorgt dit voor een gezonde bodem en draagt het ook aan ons eten bij. Zo bestuiven bijen voedselgewassen en zorgen er zo voor dat de appel die jij graag eet kan groeien! Biodiversiteit is dus voor ons allemaal belangrijk. Het is een mooi systeem dat de natuur zelf in stand houdt, maar dan moet ze wel de kans krijgen.
Veel buurtgroen wordt nu een paar keer per jaar omgeschoffeld want gemeenten hebben een schoffelbeleid: de grond moet kaal zijn. Waarom? Dat kunnen we je niet vertellen. Waarom we geen kale bodem willen, wel. Want wist je dat begroeide grond meer regenwater en meer Co2 opneemt? En dat het in de zomer voor verkoeling zorgt? Zo helpt elk stukje groen in jouw buurt, naast dat het voor blije bijen en buren zorgt, ook nog eens klimaatverandering tegen te gaan!
Wat zie jij liever in je buurt: bloeiend groen of kale aarde?
Onderteken de petitie en help ook het schoffelbeleid van jouw gemeente om te keren!
Je kunt deze petitie heel april ondertekenen.
Je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrief die tweewekelijks per mail wordt verstuurd via de link hieronder.
In mijn woonplaats Boxtel mogen buurtbewoners stukjes grond ‘adopteren’. Mijn mijn straat hebben we een eetbaar buurttuintje aangelegd. Maar het grootste deel van mijn wijk wordt steeds opnieuw geschoffeld. Dat gebeurt door de WSD, het sociaal werkbedrijf voor negen gemeenten binnen de driehoek Den Bosch-Tilburg-Eindhoven. Zij ondersteunen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden van werk. Wat zou het mooi zijn als de mensen die schoffelen, leren om bodembedekkers te kweken en te planten. Ja, ook onder de struiken, en dan verder met rust laten. Nee, het is niet de makkelijkste weg. Maar met een ander beleid, gericht op het stimuleren van de biodiversiteit, kun je wel samen die kant opgroeien.
IDEETJE : BODEM- BEDEKKERS KWEKEN , GAARNE MOGELIJKMAKEN VIA GEMEENTELIJKE SOCIALE WERKPLAATSEN, INPLAATS VAN NU OVERAL : ALLE GEMEENTELIJKE KAAL – SCHOFFELAARS IN TE ZETTEN , A.U.B.!!!.
Wat een super goed idee patricia! Heb je de gemeente al eens gevraagd of ze hiervoor openstaan? Wellicht kun je de link van deze petitie delen met de gemeente. Wij van Guerrilla Gardeners willen het plan graag helpen uitdenken met de gemeente.
In Amsterdam hadden we een budget gekregen om 11 boomspiegels te vergroten naar boomtuintjes, van 1m2 naar 4m2. De sociale ‘groene’ uitvoeringsorganisatie Pantar heeft toen twee keer de boomtuintjes kaal geschoffeld! Nu staan er bordjes in ‘beheerd door bewoners’ en verboden voor honden, dit werkt tot nu toe. Maar nog beter is als er standaard niet meer geschoffeld wordt, want zelfs ‘onkruid’ zijn vaak mooie en nuttige wilde plantjes!
Bij de hoveniersopleiding wordt dit schoffelbeleid aangeleerd, wij, Jorn en Lia Copijn , hadden een groot bedrijf Copijn Utrecht, met een onderhoud afdeling en wij verboden onze werknemers te schoffelen alleen een klein wiedvorkje was toegestaan om incidenteel hier en daar iets weg te halen als het absoluut nodig was, dus geen automatisme van schoffelen, juist het uitzaaien van planten vonden wij heel belangrijk en dat is het nog steeds, kale grond is zeer onnatuurlijk, grond is van nature altijd bedekt tegen uitdrogen om vocht vast te houden, ook het zogenaamde winterklaar maken slaat nergens op, laten we er liever voor zorgen dat er geen troep op straat en in de plantsoenen ligt en alles wat bloeit voor de bijen laten staan! en ook voor de mensen om er van te genieten. De netheid cultuur in NL moet op andere gebieden plaats vinden, afval, blikjes, plastic en dergelijke niet zomaar weg gooien, maar dat wel opruimen in de prullenbak ermee. Dus helemaal eens met het NIET schoffelen in het openbare groen en ook niet privé
Goedemiddag,
Wat verfrissend om te lezen dat er ook hoveniers zijn met een meer ecologisch gerichte instelling! Uiteraard de petitie getekend, want ik kan het niet meer eens zijn met het omgooien van schoffelbeleid.
Ik werk met een aantal buren aan een plan om met de groenbeheerders van ons (huur)appartementencomplex in Bunnik te benaderen. We willen graag
met ze bespreken of de omliggende perken wat rijker en ecologisch interessanter ingericht en beheerd kunnen worden. Momenteel is het relatief kaal en eentonig, weinig inheems, er wordt elke 3 maanden flink geschoffeld en midden in de zomer gemaaid. Heeft u wellicht tips voor onze aanpak?
Tot nu toe hebben we de volgende suggesties verzameld;
– Graag minder schoffelen om de bodem te sparen, liefst tussen april? en oktober? NIET schoffelen
– Liefst alleen in het vroege voorjaar maaien/snoeien, zodat uitgebloeide planten nestplaats en beschutting bieden voor insecten
– We zouden de perken graag wat meer opgevuld én meer divers willen
– Het liefst zien we wat meer inheemse bloemen en planten (bv. naast de cultivars ervan óók INHEEMSE klaver en vergeet-mij-nietjes etc.)
– Wat meer en rijkere bloei in de bloeiboog zou fijn zijn, bijvoorbeeld door toevoeging van donkere ooievaarsbek, veldsalie en scharnierbloem, o.i.d.
– Voor de vroege en late bloei zouden we graag bloembollen toevoegen
– Meer bodembedekking is wenselijk zijn, bv. (inheemse) bodembedekkende planten zoals ajuga reptans of kruiptijm en/of mulch/houtsnippers
Zitten we hiermee een beetje in de goede richting?
Geen van ons is tuinexpert, maar we doen ons best ons er wat in te verdiepen.
Wat het lastig maakt;
De verhurende partij van ons complex is opdrachtgever van de hoveniers en is terughoudend hierin. Inmiddels staan ze wel open voor suggesties en we hebben toestemming om die aan de hovenier voor te leggen. Tot nu toe lijken de hoveniers weinig begaan met ecologisch beheer of onze wens voor meer groen (al knijpen ze links en rechts in ruil voor koffie wel een oogje toe voor bloemen die de buren zelf hebben toegevoegd).
Alle tips voor onze aanpak zijn welkom!
zie hier boven
Wellicht kunnen de mensen die nu schoffelen worden ingezet om afval te verzamelen.
In de gemeente Nijmegen is o.a. Talis -verhuurder in de sociale woningbouw- zelf verantwoordelijk voor de naleving van het onnatuurlijke en achterhaalde kale stoep- en tegel-beleid binnen haar portefeuille. Dit houdt in dat gevels en achterompaden tot op heden nog op radicale en weinig gedifferentieerde wijze worden ontdaan van elke vorm van begroeiing – niet zelden tegen de wens van de bewoners in.
Dit betekent m.i. dat ook (geprivatiseerde) woningbouwcorporaties moeten worden gewezen op het karakter en de efficiëntie van hun (water- en) milieubeleid.
ik zou hem graag delen en versturen maar dat kan niet zomaar
Hoi Peter, je kunt de petitie delen op sociale media. Zie de knoppen halverwege deze pagina. Of bedoel je iets anders? Dat we een voorbeeldmail maken?
Hier worden mensen met een beperking aan het werk gezet in het groen. Dus belangrijke werkverschaffing. Daarbij wordt ook de bladblazer op alle tijden flink gehanteerd. Of er nu egels of insecten zitten, daar wordt niet bij nagedacht door gemeentes. Er worden nu wel minder stroken gemaaid langs de weg, maar in de woonwijken wordt er lustig op los geschoffeld en geharkt.
Gemeente Texel wil op de grote ijsbaan geen beplanting door particulieren zoals daar zijn jonge eik, jonge wilg, vlinder struiken end voor beestjes en goed voor mensen want dat brengt het maaien in gevaar