Vier het Nationale Boomspiegelfeest mee!

Op zaterdag 9 oktober 2021 is het zover: de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest.

Tijdens het Nationale Boomspiegelfeest gaan mensen in heel het land tuinen aanleggen in de kale grond rond een boom. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. We zijn er als Guerrilla Gardeners supertrots op dat maar liefst 20 gemeenten als partner deze feestelijke dag helpen aanzwengelen. Ook Stichting Steenbreek is partner van het feestje.

 

1 miljoen boomspiegels

Bijna iedere straat heeft een stoep met daarin een rij bomen. De meestal kale grond rondom de boom, waar vaak fietsen gestald worden of honden hun behoefte mogen doen, is de boomspiegel. Er zijn in het hele land zo’n 1 miljoen boomspiegels in de stedelijke omgeving. Het is onze ambitie als Stichting Guerrilla Gardeners om die voor 2030 allemaal te vergroenen. We dromen groot, want dan kunnen we ook een groot resultaat bereiken!

Daarom vieren we op 9 oktober voor de eerste keer het Nationale Boomspiegelfeest. Je kunt dan de boomspiegel voor je deur omtoveren in een ‘feestje voor de beestjes’. Dat doen je alleen of bijvoorbeeld met je hele straat, of in samenwerking met een buurthuis of school.

Boomspiegels zijn de perfecte plek om de stad verder te vergroenen. Laura woont in Haarlem en is hier enthousiast over:

“Ik vind het vergroenen van boomspiegels een hele leuke en simpele manier om mijn buurtgenoten bewust te maken van het belang van groen in de stad. Samen met mijn buren fleur ik de straat op en zorgen we voor voedsel voor de bijen. En het is ook nog eens hartstikke gezellig!”

Dat vindt ook wethouder Wethouder Ashley North van de gemeente Leiden, één van de 19 deelnemende gemeenten.

“Groen toevoegen in de buitenruimte is altijd goed en leuk. In Leiden doen we dat samen met onze bewoners in de vorm ‘Samen aan de Slag’. Het enthousiasme van dit project heeft al geleid tot honderden bloeiende boomspiegels en kleurrijke geveltuintjes.”

Meefeesten?!

De totale lijst van gemeenten die meedoen is: Alkmaar, Almere, Arnhem, Blaricum, Bloemendaal, Den Haag, Eemnes, Enschede, Goirle, Gooise Meren, Gouda, Haarlem, Heemstede, Laren, Leiden, Maastricht, Midden-Delfland, Sliedrecht, Utrecht en Wageningen.

Woon je niet in een van deze gemeenten, dan kun je nog steeds prima meedoen aan het Nationale Boomspiegelfeest. Haak gewoon aan en beplant een boomspiegel.

Voor volop voorpret kun je in onze webwinkel speciale (inheemse) boomspiegelzaadjes kopen. Ook hebben we een handige folder met een stappenplan hoe je een boomspiegel aanlegt en wat geschikte planten zijn.

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden