PlantProfiel: Duizendblad

Duizendblad is een gemakkelijke inheemse plant die weinig eisen stelt. Een tip voor je boomspiegel en je geveltuin.

Duizendblad
Achillea millefolium

  • Bloeitijd van juni tot november
  • Planthoogte 15 tot 50 cm
  • Inheems
  • Vaste plant
  • Wit, soms roze aanlopend
  • Een gemakkelijke plant die weinig eisen stelt aan de grondsoort en zowel in de zon als in de (half)schaduw bloeit.

Duizendbad, de Plant

Duizendblad is een bijzonder kruid. Het is in onze cultuur al sinds de ijzertijd bekend om zijn medicinale toepassingen. Door het in de plant aanwezige looizuur heeft hij bloedstelpende en ontstekingsremmende eigenschappen. De naar kamille geurende bladeren zijn rijk aan calcium en fosfor. Duizendblad is gezond en lekker in een salade. Er kan ook thee van worden getrokken, wat het afweersysteem zou helpen bij verkoudheid en griep. Totdat hop populair werd, voegden brouwers duizendblad toe aan bier om het langer houdbaar te maken. Duizendblad bevat tevens gele, oranje en bruine verfstof. Kortom, een veelzijdig toepasbare plant.

Duizendblad komt voor in het gematigde deel van heel het noordelijk halfrond en is in Nederland zeer algemeen. De grijsgroene bladeren zijn aan de bovenzijde zacht behaard. Ze zijn gesplitst in allemaal dubbele veertjes die op afzonderlijke blaadjes lijken. Vandaar de naam.
Duizendblad bloeit met witte bloemschermen op vrijwel onvertakte stengels en kan in de zomer hele dijken wit kleuren. In tuincentra kun je gekweekte rode en gele varianten aantreffen. Deze hebben voor insecten echter geen meerwaarde. Helaas verwilderen ze vanuit tuinen.

Praktijk en pluspunten duizendblad

Duizendblad neemt genoegen met elke grondsoort. Hij groeit zonder problemen op met zware metalen vervuilde grond. De plant kan zelfs enig zout verdragen. Hij houdt alleen niet van rijk bemeste grond.

Duizendblad heeft een lange bloeitijd, vanaf het begin van de zomer tot diep in de herfst. Als er tussentijds wordt gemaaid, komt hij vanaf oktober opnieuw in bloei. Bij een zachte winter bloeit hij gewoon door. De plant kan goed tegen droogte en volle zon, maar neemt ook genoegen met een schaduwplek.

Hij maakt bescheiden uitlopers waardoor duizendblad bodembedekkend is, zonder dat hij het hele oppervlak zodanig afdekt dat andere planten geen kans meer krijgen. Hij groeit daarmee moeiteloos door voegen in straatstenen. En, last but not least, de plant kan ertegen als je over ‘m heen loopt. Niet als hij in bloei staat overigens, de lange bloeistengels kunnen dan wel knakken.

Kortom, de ideale plant voor een boomspiegel! Vanwege zijn taaiheid is hij extra geschikt voor een boomspiegel waarmee buitenstaanders niet altijd respectvol omgaan. Door zijn lange bloeitijd is duizendblad daarnaast absoluut een aanrader voor een geveltuin, waar hij de ruimte tussen andere planten mooi kan opvullen. De soort vormt een prachtige combinatie met muskuskaasjeskruid, knoopkruid en sint-janskruid.

Duizendblad is een voedselplant voor wilde bijen en vlinders. Zeker in gebieden op schrale zandgrond waar hij vaak de enige doorbloeiende soort is. De citroenbladroller en andere vlindersoorten zijn afhankelijk van duizendblad om hun eitjes af te zetten.

Geschiedenis duizendblad

Oude benamingen van duizendblad zijn bloedkruid en wondkruid vanwege de wondhelende en bloedstelpende eigenschappen van de plant. De Latijnse naam achillea verwijst mogelijk naar de held Achilles uit de Griekse mythologie. Van hem was bekend dat hij een wondhelend kruid bezat dat hij in de oorlog gebruikte. Dit is waarschijnlijk duizendblad geweest. De Franse en Engelse benaming ‘soldatenkruid’ verwijst daar nog naar.

Duizendblad werd in veel culturen als heilig beschouwd. De stokjes van de Chinese I Tjing waren gemaakt van stengels van het duizendblad. Ook de Keltische druïden gebruikten duizendblad in rituelen met een voorspellende waarde. In de middeleeuwen werd de plant als afweermiddel tegen de duivel ingezet. Zo werd een boeket duizendblad aan de korenschoven gehangen voor een gezegende graanoogst. Bij de Navajo’s wordt duizendblad tot op heden vereerd als levensreddend kruid.

Blog door Jojo.

Heb je een opmerking of een vraag? Laat het ons hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden