5 tips voor duurzame en gezonde traktaties

Heb je een kinderfeestje of ben je op zoek naar een traktatie voor op school? Hier onze tips voor een duurzame, groene traktatie.

Heb je geen zin om weer een schaal snoep klaar te zetten? Het bedenken van leuke traktaties kan soms best een uitdaging zijn. Wij maakten een selectie van groene traktaties, daar bedoelen we mee duurzaam en gezond. 

Alles kun je zelf met weinig geld maken. Wat je wel nodig hebt is wat tijd voor de voorbereiding.

Over deze 5 tips lees je hieronder meer:

  1. Plantjes om te verzorgen
  2. Tuinkers in een vrolijk bakje
  3. Vertelstenen
  4. Bloembommen (ofwel zaadbommen)
  5. Zelfgemaakt vogelvoer

Tip 1: plantjes om te verzorgen

Geef kinderen een plantje zodat ze leren hoe ze daar voor moeten zorgen. Deze hoef je niet te kopen. Je kunt ze stekken!

Het heeft misschien wat voorbereiding nodig maar stekken is makkelijk en hartstikke leuk om te doen. Je feestvarken in spé kan ook meehelpen: voor kinderen is stekken een leuke manier om in contact te komen met de natuur en te leren hoe planten groeien en bloeien.

Zelf gaan stekken

Planten stekken doe je het best in het voorjaar en de zomer. Begin met een gezonde en makkelijke plant. Bekende plantjes die makkelijk om te stekken zijn, zijn onder andere de Pannenkoekplant (Pilea peperomioides), Graslelie, Scindapsus (Epipremnum) en Tradescantia. Snijd een zijkant of topje van de plant en zet dit op water. Na enkele weken/maanden ontwikkelen de stekjes wortels en kun je de plant in de aarde zetten. De graslelie maakt zelfs al uitlopers met kant en klare wortels, helemaal makkelijk!

Het kost even wat planning, maar ook plantjes die je hebt gezaaid kunnen een hit zijn (zie de foto hiernaast). Helemaal leuk als het een eetbare plant is zoals een tomatenplantje!

Tip 2: tuinkers in een vrolijk bakje

Het ontkiemen van tuinkers gaat super snel, je feestvarken in spé zal versteld staan hoe snel het groeit. Binnen een week na het zaaien heb je al een mat van groene kiemen.

Je kunt tuinkers opkweken in bakjes en cadeau doen, die bakjes dat kunnen ook wc rollen, eierschalen of de holtes van eierdozen zijn!

Wat heb je nodig?

  • eierschalen, wc rollen of eierdozen
  • watten
  • zaadjes van tuinkers
  • wiebeloogjes

Maak het tuinkers bakje

Kies zelf of je eierschalen, eierdozen of wc rollen gebruikt. Of gebruik ze allemaal.

Als je eierschalen gebruikt dan moeten ze goed schoon zijn door ze te wassen en aan de lucht te laten drogen. Een wc rol kun je het beste doormidden knippen zodat er een wat kleiner bakje ontstaat. Leuk ook om deze te versieren met gekleurd papier. De eierdozen hebben uit zichzelf holtes. Knip een of enkele van deze holtes uit.

Vervolgens vul je het bakje dat je hebt gemaakt met watten. Op de watten strooi je zaadjes. Nu kun je de wiebeloogjes plakken. Naast de wiebeloogjes kan je er ook nog een mondje, wenkbrauwen of neus op tekenen. En als je avontuurlijk bent kun je vleugels toevoegen en zo een bij of vlinder maken!

Besproei de watten regelmatig met water zodat de zaadjes niet uitdrogen. Na een week ongeveer is je traktatie klaar!

Tip 3: vertelstenen

Een vertelsteen, ook wel story stone genoemd, is een steen met daarop een tekening. De afbeeldingen op de steen variëren van personages, plaatsen en voorwerpen. Het idee van vertelstenen is dat ieder kind een eigen steen krijgt. Het begint met: “Er was eens…”. Waarop ieder kind een stukje van het verhaal mag verzinnen door te vertellen over de steen die hij/zij heeft gekregen.

Je kunt lekker naar buiten gaan, mooie stenen zoeken, deze goed schoonmaken en vervolgens de verstelstenen zelf schilderen. Ook zijn er webshops waar je vertelstenen kunt bestellen. Je ziet op de foto hieronder een paar van deze stenen.

De kinderen kunnen de vertelstenen op een leuke plek leggen, in de tuin of op de vensterbank bijvoorbeeld.

Tip 4: maak bloembommen

Zorg voor een bloemexplosie! Bewapen jezelf en je kind met aarde, bloemzaadjes en klei en maak lekker veel bloembommetjes. Na drie a vier dagen zijn de bloembommen droog. Doe ze dan in een leuk zakje of verdeel ze over een schaal. Het trakteren en het bombarderen kan beginnen! De kinderen kunnen de bommetjes gooien op plekken die wel wat bloemen kunnen gebruiken.

Ga je zelf bloembommen maken en gooien, gebruik dan inheems zaad. Wil je meer weten? We schreven een verhaal vol met onze ervaringen!

Een handige tekst voor bij de traktatie

Anke maakte vertelstenen én bloembommen. De foto die je hierboven ziet is van haar. De mooie tekst die ze schreef voor de kinderen delen we graag met je!

Wij geven de bloembommetjes als traktatie (in zakjes gemaakt van oude kranten), zodat hopelijk de hele klas enthousiast wordt en mee gaat doen. We hopen binnenkort heel wat prachtige bloemen en bijen te zien.

Dit is de tekst die we bij de traktatie doen:

Ideetjes:

  • Maak een wandeling en leg de steentjes op een leuke plek. Ga een paar dagen later kijken of de steentjes al een nieuwe eigenaar hebben
  • Gooi tijdens een wandeling of fietstocht het bloembommetje op een plekje dat wel wat fleurige bloemen kan gebruiken
  • Maak je eigen mini-tuintje met het bloembommetje en leg de steentjes erbij voor een vrolijk effect
  • Draag de steentjes in je broekzak, leg ze in de vensterbank, bij je bed of bewaar ze in een (zelfgemaakt) schatkistje
  • Google eens op “vertelsteen” en misschien bedenk je zelf wel leuke verhalen bij de steentjes. Ook kun je zelf je eigen set vertelstenen maken met een beetje verf en wat (gevonden) kiezelsteentjes.

Wie weet heb je zelf nog een veel leuker idee, dat kan natuurlijk ook. In ieder geval hoop ik dat je er veel plezier van hebt!

Pakket om bloembommen te maken

In onze webshop vind je een mooi pakket met alles wat je nodig hebt om een kinderfeestje of kindertrakatie te maken met inheems geteelde akkerbloemen. Verpak ze in een linnen zakje of een mooi papieren zakje en deel ze uit.

Mocht je nu toch voor iets lekker erbij gaan, wat dacht je van truffelbonbons? Die lijken verdacht veel op de bloembommen!

Foto: de inhoud van het workshop-pakket

Tip 5: zelf vogelvoer maken

Veel vogels kunnen in de koudere maanden moeilijker voedsel vinden. Je kunt natuurlijk kant-en-klare producten kopen om vogels te verwennen, maar je kunt ook zelf iets maken om vogels de winter door te helpen.

Je hebt nodig:

  • kokosvet of fituurvet (ongezouten en zonder palmolie),
  • zadenmengsel
  • een vorm, zoals een kartonnen pak of… een gezellig ouderwets kopje
  • een stukje touw (niet nodig als je een kopje gebruikt)

Als je karton gebruikt, leg het touw dan klaar in het karton, dit is om straks je vogelvoer op te hangen. Smelt de olie of het vet in een pannetje en voeg het zadenmengsel erbij. Meng het, doe het mengsel in het pak of je kopje en laat goed afkoelen. Daarna kan je het ophangen op jouw uitgekozen plek!

Aan de slag! Veel succes en vooral plezier met je creatieve en duurzame traktatie.
Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat ze achter in de comments hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden