Nu iedereen steeds meer thuis is, heb je vanzelf meer contact met de buren. Zo gingen Axel en zijn buren uit Bunnik met de paasdagen aan de slag om alle boomspiegels in hun straat te beplanten. Wel op afstand van elkaar natuurlijk.
Boomspiegels: de ruimte rond de stam van een boom. Veel straten hebben ze. Vaak is het een stuk kale grond, soms met hondenpoep. Maar het kan ook anders. Je kunt er een kleurrijke minituin van maken. Een beplante boomspiegel zorgt voor een mooier en vrolijker aanzien van de straat. En het is een bloemenfestijn voor bijen en vlinders!
In de Oranjebuurt in Bunnik hebben ze deze boomspiegels in de smiezen als een kans voor meer groen. De groengroep van de wijkvereniging riep buurtgenoten op om een boomspiegel te adopteren. Dat is inmiddels gebeurd in twee straten.
Vanuit een toegekende subsidie kunnen wijkbewoners van de groengroep een ‘starterspakket’ met zaden en bloemknollen krijgen. De groengroep stemt de locaties af met de gemeente zodat ze bekend zijn bij de plantsoenendienst.
Axel uit de Koningin Wilhelminastraat in Bunnik: „Met deze dagen ben je meer thuis, je praat meer met elkaar. We vonden het vergroenen van de boomspiegels allemaal een mooi idee.“ Met Pasen ging hij met straatgenoten aan de slag. Axel: „Natuurlijk hielden we wel heel goed de richtlijnen van het RIVM in de gaten en zorgden we voor voldoende afstand met elkaar.“
De buren waren zo enthousiast dat ze naast de drie boomspiegels voor de eigen deuren, ook de andere twee in de straat hebben meegepakt. Als ze dan toch bezig waren… Wat er geplant is? Lavendel – dat is robuust. De knol Liatris spicata, dat wordt een paarse pluim. Daarnaast zaaiden ze de boomspiegels in met een speciaalmengsel met zaden: bloemen die onder de vaak lastige omstandigheden (droog, schraal) van een boomspiegel kunnen groeien. De lavendel is nu al te zien, de zaadjes en knollen gaan nog opkomen.
Ook in de straat om de hoek sloeg het idee aan. Michiel en zijn familie en hun buren adopteerden daar ieder een boomspiegel. Naast de Liatris spicata en de zaadjes plaatsten ze ooievaarsbek-plantjes. Met een briefje op een van de bomen laten ze de buurt weten dat ze de boomspiegeltuin onderhouden. En ze roepen meteen andere buurtgenoten op om ook een boomspiegel te adopteren.
Ook aan de slag? In heel veel gemeentes kun je een boomspiegel officieel adopteren. Het is vaak niet ingewikkelder dan even een online formulier invullen.
Ga voor alle tips naar onze speciale pagina met de stappen bij het aanleggen van een boomspiegeltuin