Afgelopen zomer gaf Jenny samen met Ellen Alzer van Utrecht Natuurlijk een online presentatie over guerrilla gardening voor de Duurzame Week 2020. Het filmpje van de presentatie staat op YouTube en neemt je helemaal mee de groene sferen in. Je leert over het wat en waarom van guerrilla gardening, en het belangrijkste: de presentatie zit boordevol tips! Bijkomend voordeel in deze kille periode: omdat het is opgenomen in de zomer, krijg je bij het kijken direct een lekker warm gevoel 😉.
We nodigen je van harte uit om het filmpje te bekijken en je te laten inspireren voor groene plannen in 2021! In dit artikel zetten we vast een paar tips voor je op een rijtje.
Guerrilla gardening is makkelijker én leuker dan je denkt! Hier lees je een aantal van de tips die Jenny en Ellen in het filmpje uitgebreid toelichten.
Voordat je verder leest, een aantal superbelangrijke bijenweetjes:
1. Wist je dat 80% van het groente en fruit er niet zou zijn als we geen wilde bijen meer hadden?! Hun aanwezigheid is cruciaal voor ons voortbestaan!
2. Wist je dat er in Nederland zo’n 360 wilde bijensoorten leven?
3. En dat de HELFT daarvan bedreigd is?
Schrikbarend én stimulerend, vinden wij! Handen uit de mouwen dus, om ervoor te zorgen dat er meer dan genoeg voedsel en veilig groen is voor onze wilde inheemse bijen.
In het filmpje leer je nog véél meer over guerrilla gardening, inheemse bloemen en planten en wilde bijen. En hoe je het beste aan de slag kunt, natuurlijk. Kijken dus, en laat die gezellige vibes van Jenny en Ellen lekker je huiskamer in stromen!
Houd een schriftje bij de hand en schrijf meteen je leuke ideeën op! Hoef je niet te rennen voor een pen ;-). Zo kun je de winterperiode mooi gebruiken om je idee uit te werken en in de lente direct aan de slag!
Gelijk naar het goede fragment? We hebben een handig overzicht van de inhoud voor je gemaakt. Al is het hele filmpje natuurlijk leuk én informatief!
Er kan zoveel meer dan je denkt!
– Guerrilla Gardeners
Ga je aan de slag? Gebruik echt gifvrije zaadjes en bloembollen. Als de bloem gaat bloeien neemt het namelijk het gif mee en geeft het via de nectar weer door aan de bij. Dit is één van de belangrijkste redenen van bijensterfte en gemakkelijk te voorkomen!