Kies voor gifvrij!

Een belangrijke reden voor de achteruitgang van de diversiteit aan planten en dieren is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Waarom zijn deze middelen zo schadelijk, en wat kunnen we zelf doen?

Wij mensen zetten de natuur graag naar onze hand. Daarom hebben we een scala aan gifstoffen bedacht. Er zijn stoffen die insecten om zeep helpen (insecticiden) en stoffen waardoor bepaalde planten het loodje leggen (herbiciden). Deze stoffen zijn overal in onze omgeving terug te vinden.

Gif in gangbare planten

In het boek De tuinjungle (leestip!) beschrijft de Britse bioloog Dave Goulson een onderzoek naar bestrijdingsmiddelen op tuinplanten. Hij onderzocht met een collega planten uit het tuincentrum en diverse grote winkelketens die aangeprezen werden als ‘bijvriendelijk’. In maar één van de negentwintig planten die ze onderzochten vonden ze géén bestrijdingsmiddelen. Zeventig procent van de planten in hun onderzoek bevatte gifstoffen uit de groep van neonicotinoïden. Deze groep bestrijdingsmiddelen wordt wereldwijd het meest gebruikt en heeft een schadelijke uitwerking op bijen. Al een kleine hoeveelheid van deze stof tast het leer- en navigatievermogen van bijen aan. Ook leggen de bijen na blootstelling minder eitjes en onderdrukken neonicotinoïden het immuunsysteem. Bizar dus dat deze planten als ‘bijvriendelijk’ werden aangeprezen!

Gif in bloembollen

Bij de teelt van bloembollen wordt veel gif gebruikt. NOS, 2019: “Het spuiten met landbouwgif op de Nederlandse bollenvelden stelt veel meer omwonenden veel langer bloot aan veel hogere concentraties van die pesticiden, dan tot nu toe bekend. Het gif wordt ook teruggevonden in de luiers van baby’s die op 250 meter afstand van de bollenvelden wonen.” (Artikel: meer blootstelling aan gif bij bollenvelden dan gedacht.)

Vereniging VELT deed onlangs een onderzoek naar gifstoffen op bloembollen. Zij ontdekten dat in de ‘gangbare’ bloembollen een hoog aantal pesticiden zaten, tussen de 13 en 17 verschillende soorten. Overigens vonden ze ook op biologische bollen sporen van een of twee pesticiden. Dit zijn waarschijnlijk restanten van vroegere vervuiling van het land, die na de omschakeling naar biologisch nog niet geheel verdwenen zijn.

Wat kun je zelf doen

Gebruik in je eigen (guerrilla) tuin geen herbiciden of pesticiden

De schrikbarende achteruitgang van insecten en wilde bijen is waarschijnlijk te linken aan de gifstoffen die overal om ons heen te vinden zijn. Dat de biodiversiteit in steden hoger is dan in het omliggende platteland komt waarschijnlijk mede doordat er in de stad vaak minder gif wordt gebruikt.

Koop biologische planten en zaden

Natuurlijk willen wij wilde bijen helpen! Kies daarom voor gifvrije planten in je guerrillatuin.

Stimuleer de teelt van gifvrije bloembollen

Op dit moment zijn er 27,100 ha aan telers van bloembollen. 55 ha daarvan is biologisch. Dat is maar 0,2 % van het oppervlak.
We kunnen samen de telers die duurzaam telen helpen versterken door de vraag te vergroten. Zo durven meer telers de sprong naar biologisch te wagen.

Collectieve inkoop bloembollen

Tot eind juli kun je bij ons gifvrije bloembollen bestellen. Je krijgt ze dan half september geleverd. Wij nemen deze bollen af van ‘bloembollenvoorbijen.nl’. Door ze in grote hoeveelheden in te kopen kunnen we ze voordeliger aan je leveren dan als je ze zelf zou bestellen.

Weetje

Er zijn veel tuinders die werken zonder gif, zonder dat ze het stempel biologisch hebben. Het kost namelijk veel moeite en geld om de goedkeuring hiervoor te krijgen. Als je ergens ziet staan ‘natuurlijk geteeld’ of ‘gifvrij’ dan weet je dat het goed zit.

Meer lezen

  • Nieuwe inzichten in effect van neonicotinoïden op nuttige insecten (Wageningen Universiteit).
  • De campagne ‘doe het zonder‘ van velt – wat zijn alternatieven voor bestrijdingsmiddelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden