Lonkt het grote avontuur? Ga dan op pad voor een eenmalige guerrilla-actie en plant bijvoorbeeld bloembollen. Dit kan ook prima verder van huis, omdat er weinig of geen verder beheer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de kale rand van een heg of in het midden van een rotonde.
Staat er een hek om het gebied? Maak zelf een bloembom (een bolletje met zaden en compost) en maak een bommenwerper van jezelf.
Bloembommen gooien of zaadjes planten kun je makkelijk in je eentje doen.
Zoek je medestrijders voor een wat grotere actie? Verbazend veel mensen zijn net zo dol op groen als jij. Dus vraag je buren, sportmaatjes, je boekenclub, kookgroep, je ouders of je kinderen om samen een troep guerrilla gardeners te vormen. Of doe een oproep via sociale media.
Als je hebt uitgedacht welke plant je waar wilt neerzetten kun je met je verhaal ook anderen motiveren mee te doen. Voor een korte flitsactie houd je het simpel.
Welke dag ga je? Ben je een dag- of nachtdier? Mag iedereen je aan het werk zien of wil je de straat bij het ontwaken verrassen met een groene invasie? Het is aan jou.
Als de plek wat verder van huis is, bedenk dan op tijd hoe je alle spullen en mensen naar de gekozen locatie vervoert.
Joan uit Zwolle guerrillatuiniert al tien jaar samen met haar groep van onverschrokken kameraden. Dat doen ze altijd in de nacht, gekleed met masker en veiligheidshesje.
Joan: “We zitten tegen het randje van burgerlijk ongehoorzaam aan, dat willen we met onze kleding speels ombuigen. Het werkt; we zijn weleens aangesproken door een wijkagent, die relaxt en nieuwsgierig met ons in gesprek ging.
Als meest recente actie hebben we in het donker wilgentakken in het groen gepoot. Daarmee wilden we zorgen voor wat meer dynamiek in het groen, we hebben in de wijk namelijk veel strakke groenstroken.”
Een actie zonder aankondiging? Doe alsof je er thuishoort, bijvoorbeeld met een veiligheidshesje.
Deze tekst staat ook in ons Handboek Guerrilla Gardening. Je vindt hier alle informatie uit onze website – en meer – overzichtelijk op een rij.