Je plant ze makkelijk in het najaar. Niemand die het doorheeft. Eigenlijk hoef je er weinig aan te doen. En in het voorjaar blijken er opeens prachtige bloemen uit te komen. Vaak zijn de crocussen of narcissen al opgekomen voordat een plantsoenendienst het in de gaten heeft.
Met het planten van bloembollen kun je ook op een sluwe manier het maaibeleid van de gemeente beïnvloeden. Op plekken met bloembollen wordt het gras namelijk vaak later gemaaid. Daardoor krijgen andere planten ook de kans om te groeien en heb je snel een rijkdom aan planten en daarmee bijtjes.
Tip! Verwilderingsbollen. Kies bloembollen die zichzelf vermeerderen, dan heb je ieder jaar meer bloemen. Krokus en narcis bijvoorbeeld vermeerderen zichzelf, veel tulpen niet.
Zo’n bol is eigenlijk een samengeperste plant. De wortels, bladeren en de stengel zitten er allemaal in aanzet in. Snij je een ui door (ook een bloembol!) dan zie je dat. De rokken van de ui zijn de bladeren. De bloembol bevat een grote hoeveelheid energie. Voor de plant is het een manier om de winter door te komen en in het voorjaar weer snel uit te kunnen groeien.
Naast bloembollen zijn er ook knollen. Vaak noemen we die voor het gemak ook bloembol.
De knollen zijn bolletjes waarin voedsel (zetmeel) is opgeslagen. De aardappel is een heel bekende. Maar de krokus is ook een knol. Naast de knollen die de vorm hebben van bolletjes, zijn er ook wortelknollen. Zij slaan hun voedsel op in de wortels die daardoor verdikt zijn. Dit is bijvoorbeeld de dahlia (zie de foto).
Werp de bollen uit en plant ze waar ze vallen, dan krijg je een natuurlijk effect. Plant bollen tweemaal zo diep als ze hoog zijn. Een tulpenbol van vier centimeter hoog plant je dus in een plantgat van acht centimeter diep.
Het afgeplatte gedeelte gaat aan de onderkant. Het gedeelte met het ‘puntje’ is de bovenkant.
Plant een uitgebloeide bloembol
Rond maart / april hebben veel mensen uitgebloeide bloembollen in huis. Dit is een fantastische grondstof voor guerrillatuinieren. Dus die redden we van de vuilnisbak! Start een bloembollen-adoptiebureau en doe in de buurt een oproep uit om uitgebloeide bollen in te leveren. Je kunt de bollen verzamelen en in het juiste seizoen uitplanten maar we hebben ook goede ervaringen met het meteen in de grond stoppen.
Tip! Neem een grondboor mee. De grond kan erg hard zijn.
Madeleine uit Pijnacker: “Ons uitgebloeide-bloembollen-adoptiebureau doet het goed. Mensen nemen echt hun uitgebloeide bollen mee van huis en deze plant ik weer in het guerrillatuintje voor volgend jaar. Elk jaar wordt onze tuin mooier en mooier.”
We zijn heel enthousiast over het uitplanten van gebruikte bollen. Het is een manier om aandacht te krijgen voor bloemen en om mensen bij elkaar te brengen. We zitten wel met een vraag, want in de bloembollenteelt wordt veel gif gebruikt, en veel bollen die mensen inleveren zullen daar nog resten van bevatten. Zijn ze dus slecht voor wilde bijen? Dat is onduidelijk.
Het blijkt dat er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is, zulk onderzoek is lastig, tijdrovend en duur. Maar kenners hebben wel een mening. Iedereen gaat ervan uit dat er iets van gif achterblijft in de bollen. In de loop van de jaren neemt de hoeveelheid gif af. De ene expert geeft aan beter geen uitgebloeide bollen terug te planten, de ander denkt dat het probleem wel meevalt.
Onze conclusie: beslis zelf wat jouw lijn is. Om helemaal zeker te zijn, is eigenlijk de enige oplossing om gifvrij geteelde bollen te gebruiken. Deze kun je bijvoorbeeld kopen bij naturalbulbs.nl of bloembollenvoorbijen.nl.
Omdat bloembollen maar een klein gaatje nodig hebben zijn ze handig wanneer je een boomspiegeltuin wilt aanleggen. Met een klein gat beschadig je de wortels van de boom zo min mogelijk.
In het voorjaar is er nog geen blad aan de boom en krijgt de boomspiegel meer zon, dus ook onder een boom die in de zomer wat donker is kun je toch bolletjes planten.