“Als ik zaad van wilde planten uitstrooi op een stuk braakliggende grond is de kans groot dat alles wat opkomt een maand later weer wordt weggemaaid”... mailt Saskia ons bezorgd. Het klopt helaas. Bij een tuin in de openbare ruimte zijn er aan alle kanten bedreigingen. De schoffelbrigade van de gemeente, enthousiast gravende honden en zelfs vandalen die bewust de tuin vernielen.
Een van de manieren om je tuin te beschermen is door aan iedereen zichtbaar te maken dat je het liefdevol onderhoudt. Dit kun je doen door teksten op bordjes, afzettingen of zelfs markeringen met bloemen. Wees ook niet bang om jezelf te laten zien.
Er zijn bordjes in zoveel soorten en maten. Klassiek is inmiddels een gelamineerd bordje met daarop je eigen boodschap. Bijvoorbeeld: “beheerd door de buurt” of “guerrilla gardeners, zetten de buurt in bloei”.
Hoe minder professioneel een bordje er uit ziet, hoe beter het soms is. Je maakt zo namelijk heel duidelijk dat je de tuin ‘voor en door’ de buurt hebt aangelegd.
Een stuk hout met de tekst ‘bloemen gezaaid’ is heel duidelijk en ook nog eens super makkelijk te maken! Een bordje hoeft geen ingewikkeld ontwerp te hebben, als de boodschap maar duidelijk is.
Naast een bordje kan een afzetting (stokken, paaltjes en dan lint of touw of ijzerdraad) nog extra bescherming bieden.
In Amsterdam heeft Ans in een boomspiegel een tuintje gemaakt. Doordat deze in een punt afloopt hebben mensen en honden de neiging er overheen te lopen. Door de punt met stokken te markeren werd het voor de buurt duidelijk dat het geen looppad was.
Rood/wit lint is voor iedereen duidelijk: hier wordt gewerkt! Door het lint te spannen maak je zichtbaar dat je tuin een plek is van actie. En bovendien ziet het er nog officieel uit ook. 🙂 De politie bij de foto heeft overigens vriendelijk geïnformeerd wat er gebeurde en is na een praatje weer vertrokken.
Ga je bloemen inzaaien dan duurt het maanden voordat het voor een voorbijganger (of de plantsoenendienst) duidelijk is dat er iets moois staat. Door bij het inzaaien ook al wat bloeiende planten erbij te plaatsen laat je zien dat je tuintje al wat is.
Steun in de buurt voor je tuin krijg je door zichtbaar te maken dat je tuiniert.
Dus maak praatjes met voorbijgangers, maak foto’s tijdens het tuinieren en post ze in de buurtapp of op Facebook.
Heb jij ook nog een tip om je guerrilla tuin te beschermen?
We horen graag je ervaringen!