Bloembom test #2: in de tuin

Omdat mijn bloembommen tot nu toe nooit opkwamen besloot ik te gaan experimenteren met verschillende recepten. Dat beschreef ik in deze post.

De plantjes heb ik eind maart in de tuin gezet. Het is een zonnig plekje op het zuiden. Ik heb door de aarde scheutig gewoon (wit) speelzand gemengd. Beetje vreemd om de aarde zo te verarmen, maar op een braakliggend stuk grond ergens in een wijk is de grond meestal zandig. Voor een bloembom dus de meest voorkomende ondergrond. 

De bommen liggen keurig op soort in een rijtje zodat het in en oogopslag duidelijk is welk type bloembom het goed doet en welke minder. En tot mijn verrassing is het heel duidelijk dat er een groot verschil is tussen de soorten! Sommige rijtjes doen het nauwelijks, anderen zijn heerlijk aan het groeien.

De conclusies na twee en een halve week groeien:

  • De bloembommen gemaakt met het recept van Greenpeace komen nauwelijks op.
  • Beter groeien de plantjes uit de bloembommen gemaakt met het recept van Gardener Schott en het allerbeste de bloembommen met het recept van Jossey Jeffery. Het lijkt erop dat hoe meer compost er in de bloembom zit, hoe beter de bloembom het doet.

Er zijn meer verschillen:

  • De bloembommen gemaakt met bentoniet waren lastiger te maken maar lijken nu in het kiemproces beter te werken. Ze vallen sneller uit elkaar waardoor de zaadjes plantjes makkelijker kunnen ontkiemen.
  • De bloembommen gemaakt met rode klei waren makkelijker te maken en werden gladder maar ze ontkiemen slechter.
  • De bommen met toegevoegde chilipoeder lijken het ietsjes beter te doen dan de bommen zonder. Maar ik vermoed dat dit verschil uiteindelijk niet significant is.

Omdat het over twee weken alweer het Guerrilla Gardeners actieweekend is ga ik vooruitlopen op het einde van dit experiment en jullie al een tussentijdse conclusie geven.

Als je bloembommen wil maken voor het actieweekend adviseer ik je om het ‘recept van Josey Jefferey te gebruiken. Dat heeft naar verhouding het meeste compost. 

Het recept, maakt ongeveer 4 bloembommen:
  • 4 eetlepels klei (bentoniet voor snel uitgooien, rode klei bij bewaren)
  • 5 eetlepels potgrond
  • een theelepel chilipoeder (facultatief)
  • een theelepel zaadjes
Roer alle droge ingredienten door elkaar in een bak. Voeg dan druppelsgewijs water toe. Blijf roeren tot je merkt dat je een bal kunt maken van je mengsel. Maak het niet te nat!
 
Tips: als je de bloembommen meer dan een paar dagen wilt bewaren voordat je ze gebruikt, bewaar ze dan in het donker (de mijne begonnen na 2 dagen al te ontkiemen!)

Reacties

  1. Groundzero schreef:

    Hallo zeer mooie actie maar een vraagje. Kan je deze bloembommen ook gewoon in de berm gooien (met gras) en dan wachten tot het uitkomt?

    1. Jenny schreef:

      Hoi, zeker kun je ze in de berm gooien. Wel is daar natuurlijk al gras (dus groen). Ik denk dat de bloemen beter tot hun recht komen wanneer je de bommen bv op een bouwterrein gooit waar ze nog niet aan de slag zijn. Het is natuurlijk perfect om door de spijlen van een hek te gooien!

  2. Wim(TC) schreef:

    de rode klei-bommetjes doen het minder goed omdat ze minder goed afbreken. Het lijkt me dat je dit kan verhelpen door wat grof zand toe te voegen waardoor de klei aan stevigheid inboet. Heb je hier ervaring mee?

    1. Jenny schreef:

      Hoi Wim, nee, niet met zand toevoegen. We voegen nu compost (of potaarde) toe om het geheel wat ‘losser’ te maken. Ik ben bang dat zand ervoor zal zorgen dat de bommen te snel uit elkaar zullen vallen. Heb je er zelf ervaring mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden