Bloembom test #3: granaten

Bommen en granaten….. tijd voor het volgende experiment bloembommen, maar deze keer granaten!

Je ziet ze in de winkel liggen: papieren granaten met kleurige kartonnen wikkels. Voor 5 euro koop je zo’n granaat gevuld met zaadjes. Heel mooi en superleuk om te geven. De guerrilla gardeners crew ging het experiment aan. Met als conclusie: nee, voor guerrilla gardenen zijn deze granaten niet handig. Maar ze geven veel planten!

Mei 2018 – In de wereldwinkel in Utrecht kopen we 3 soorten granaten: de ‘urban bloomer’, de ‘pollinator/beebom’ en de ‘firebom’. We bekijken:

  • Wat zit er in zo’n granaat?
  • Hoe (on)handig is het voorbereidende werk?
  • Hoe makkelijk is het gooien?
  • Wat groeit er uit de granaat?

Wat zit er in zo’n granaat?

Natuurlijk zijn we heel nieuwsgierig wat dit is. Dus als eerste peuteren we de stop uit de granaat en bekijken de inhoud. Je ziet organisch materiaal en witte- en goudkleurige korreltjes. Zaden zijn niet te zien. De inhoud weegt in twee van de bommen 7 gram, in de derde is het 9 gram inhoud.

Foto: de inhoud van de granaat bloembom

Hoe (on)handig is het voorbereidende werk?

Dit is de stap die het minst succesvol zal blijken, en bij het guerrilla gardenen ellende zal opleveren. Volgens de instructies moet je de granaat vullen met water, tot hij zowel binnen als buiten volledig nat is. Dat moet je doen door steeds wat water toe te voegen en tussendoor 10 seconden te wachten. Het duurt echter lang voordat die buitenkant volledig nat is.

De urban bloomer is onze eerste poging. We gieten, en wachten, en gieten, en wachten. Het water sijpelt steeds langzaam uit de granaat. Dus we blijven gieten, en wachten… De korrels die in de granaat zitten drijven op het water en vloeien samen met het water uit de granaat wanneer we de deze bijvullen. Gelukkig staat de granaat op een schoteltje en kunnen we de inhoud dus opscheppen en terugstoppen. Maar als na twintig minuten de buitenkant van de granaat nog steeds niet nat lijkt zijn we moe van het steeds kleine beetjes bijgieten. Dan maar stoppen.

Ook bij de ‘pollinator’ duurt het vullen heel lang. Een half uur lang gieten we steeds kleine beetjes in de granaat. We hebben wel iets meer succes dan bij de urban bloomer omdat deze granaat wel aan de buitenkant nat lijkt te worden. Helaas gebeurt dat niet gelijkmatig. Doordat een kant van de granaat nat wordt, en de andere kant droog blijft zakt het geheel scheef.

De ‘firebom’ wordt juist heel snel nat, het water druppelt er aan de buitenkant uit. Na vijf minuten ligt onze granaat in een plas water en is hij gebarsten.

Kortom, het kost veel tijd om de granaat gebruiksklaar te krijgen. We zijn blij dat we niet buiten staan, bij een openbaar terrein waar we de granaat op willen gooien. Naast de tijd die we daar – ongemakkelijk – door zouden hebben moeten brengen , zouden we ook nog eens met een paar uit elkaar gevallen granaten in de handen hebben gestaan…

 

Hoe makkelijk is het gooien?

Tijd voor het echte werk – gooien! Dit gaat al wat beter. De instructie zegt dat we ervoor moeten zorgen dat de granaat openbarst bij het gooien – of bij het neerleggen. OK!

 

De twee granaten die nog intact zijn gooien we met een ferme klap op de aarde. De urban bloomer – die aan de buitenkant ook niet nat leek – barst niet open. Bij een tweede poging schuiven de twee helften een beetje van elkaar. De pollinator barst meteen open aan de kant die kleddernat is.

De firebom was al stuk, die leggen we maar netjes neer op de aarde.

Foto: de urban bloomer

Wat groeit er uit de granaat?

Het laten groeien van de granaten blijkt het meest succesvol van de stappen. Door het open laten barsten van de granaten is de inhoud al verspreid over de aarde. Er komen snel veel plantjes uit. De urban bloomer en firebom gaan als een speer. De pollinator / beebom blijft hierbij vergeleken iets achter.

Na een paar dagen beginnen de granaten al te ontkiemen. Na drie weken zijn er zoveel plantjes opgekomen dat ze niet te tellen zijn. Ze zijn 8 tot 15 cm hoog. Na een maand zijn de plantjes 15 tot 30 cm.

Na 5 weken zien we de eerste bloemknoppen aan de plantjes. Na anderhalve maand maand zijn de plantjes 35 tot 50 cm hoog. De eerste plantjes zijn gaan bloeien: korenbloem!

 

juli 2018 – de rest van het experiment loopt stuk op de ontzettend hete zomer. Alle plantjes verdorren.

januari 2019 – De plantjes blijken niet dood! Bij guerrilla gardeners HQ staan de granaten in het bloembom-experimenteercentrum. In alle potten staan kleine groene plantjes. Wie weet welke bloemen komend groeiseizoen nog zullen uitlopen!

Reacties

  1. Luc De Spiegeleer schreef:

    super, een buurvrouw heeft er onlangs besteld voor mij, nadat ik er kado gekregen had van haar. Ik ben er zeer gelukkig mee.
    Alleen is mijn vraag kan ik zelf zo’n zaadbom maken en in welke ecologisch materiaal doe ik dat?
    vgr Luc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden