Bloembom, top of flop?

Het is een geweldig idee: een pakketje bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Veel mensen noemen zo’n pakketje een zaadbom, maar ik zeg liever bloembom. Het zijn kleine ronde bolletjes met daarin verstopt de potentie om mensen te verrassen met tientallen bloemen.

Je stopt ze zo in je jaszak en ze liggen lekker in de hand. Ideaal dus om bij je te hebben voor het geval je een plek ontdekt die wel wat Guerrilla Gardening kan gebruiken. Je gooit ze makkelijk voorbij een (bouw)hek naar een plek die anders onbereikbaar is.

Bom – bloem!

Ook de commercie heeft de bloembom ontdekt. Het is een populair product in hippe (web)winkels. In de vorm van een granaat of gewoon als bolletje.
Ik merk ook aan de vragen die via deze website binnenkomen dat bloembommen populair zijn. Zeker de helft van de vragen gaat hier over.

Het goede nieuws is: het zelf maken van een bloembom is zo gedaan. Kinderen vinden het ook nog eens heel leuk om te doen.

Een paar jaar geleden hebben we met vrienden en hun kinderen op een zonnige dag een hoop bloembommen gemaakt. Een tafel vol zaden, klei en compost. Grote bakken om in te roeren.

Vullen maar!

De eierdozen die ik had meegenomen om de bloembommen in te stoppen waren in een mum van tijd vol. De kinderen waren zo enthousiast dat ze bleven rollen. Brooddozen, lege brinta pakken, alles op tafel vulden ze met stapels bloembommen.

Eenmaal thuis gooiden we de bommen in de tuin. En om eerlijk te zijn, gingen ze ook wel eens mee op een fietstocht om in een saaie berm of achter een bouwhek te belanden.

En daar eindigt dit verhaal over de bloembom als geweldig idee. Vanaf het moment van het landen op de aarde zijn mijn ervaringen namelijk niet zo positief.

Er komt niets op. Het ontkiemt niet….

 

Poging 2

Ook vorig jaar heb ik bloembommen gemaakt. Dit keer heb ik geprobeerd of ze in een pot in huis zouden ontkiemen. Opnieuw zonder succes. Waren de zaden te oud? Gebruikte ik teveel klei en te weinig compost? Was er te weinig zon? Of te weinig water?

 

De aanhouder wint!

Omdat ik het idee van bloembommen nog steeds geweldig vind ga ik dit jaar opnieuw proberen. Maar nu ga ik het systematisch aanpakken. Op internet zijn veel recepten voor bloembommen te vinden. Hier ga ik er verschillende van proberen waarin de verhouding tussen compost en klei verschilt. Dan allemaal op hetzelfde soort grond laten opkomen met hetzelfde regime aan water. De zaden zijn net gekocht dus helemaal kiemkrachtig. Dan zullen we zien wat werkt en wat niet!

Dus, wordt vervolgd!

 

Welke ervaringen heb jij met bloembommen? Komen ze bij jou op? Heb je een gouden recept? Ik hoor het graag van je!

Met grrroet,

Jenny, Guerrilla Gardeners

 

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden