Bloembommen in de klas van Tamar

Samen met haar leerlingen tovert Tamar schoolpleinen om tot groene oases! Hoe ze dat doet, wil ze graag met ons delen. 

Dit is Tamar. Zij is al heel wat jaren ‘tuinjuf’. Samen met haar leerlingen maakt zij groene oases van oersaaie schoolpleinen. Tamar heeft niet alleen onze missie goed begrepen, zij weet ook hoe je er zelf mee aan de slag kan gaan. Op haar website Tijd voor Tamar schreef ze een blog, waarin ze vertelt hoeveel plezier de kinderen hadden tijdens de les over bloembommen! We mogen haar woorden en plaatjes delen. Dat komt goed uit in aanloop naar de Nationale Zaaidag op 22 april!

Inspiratie nodig? Lees snel verder!

Een kaal hoekje op het kleuterplein

Natuur om je heen is belangrijk! Niet alleen voor de mensen die er wonen, maar ook voor de vlinder, wilde bijen en andere insecten.

Op de school waar ik al weer heel wat jaar tuinlessen geef, zijn we goed bezig met een groen schoolplein! Met (vrucht)bomen, eetbare struiken, een wilgentunnel – en hut, een ervaringspad, schooltuintjes… Super! Maar toch, het kan altijd beter! Ik liep na een heerlijke dag werken de school uit en notabene op de hoek van het kleuterplein zag ik een kaal hoekje van een vierkante meter….. Daar moest wat aan gebeuren!

Bloembommen zelf maken

Wel eens gehoord van Guerilla Gardening?! Daar komt dit super toffe idee van bloembommen-maken vandaan. In plaats dat je een gebied beschadigt of vernietigt, maak je met bloembommen een plek juist mooier. Je geeft het een nieuwe impuls met een kleurexplosie van wilde, mooie bloemen. Wie kan hier op tegen zijn?!

De school waar ik werk, kreeg een pakket toegestuurd met meer dan 40 zakjes wilde bloemzaadjes. Per zakje vergroot je het leefgebied van bijen en andere insecten met 2,5 m2. Natuurlijk ontfermde ik me over dit pakket en besloot met de kinderen van groep 5 aan de slag te gaan. Het gewoon zaaien vond ik wat saai, dus besloot ik bloembommen te gaan maken! Kinderen die vaak gewelddadige spelletjes op hun iPad of Playstation spelen, krijgen nu bommen in handen die in plaats van verderf iets prachtigs teweeg brengen. Hoe cool is dat?! Zó mogen ze bommen gaan werpen!

 

Zonder Blije-Bij-pakketje van de Guerrilla Gardeners was het even zoeken naar de juiste ingrediënten. Vooral het bentoniet was een puzzel. Je leest hier hoe het me is gelukt, en daarna kunnen we lekker aan de slag! Laten we met elkaar de wereld een stukje mooier en kleurrijker maken. Er is al te veel verdriet en donkerheid op aarde, niet?!

Foto: alle ingrediënten verzameld

Bentoniet van de kat van Cora

Eén van de ingrediënten die je nodig hebt is klei of bentoniet, om de zaadjes en de compost goed bij elkaar te houden. Bentoniet is een kleipoeder dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt.

  • Het is een grondverbeteringsmiddel dat je in je tuin kunt gebruiken
  • Je kunt het gebruiken als kleimasker voor je gezichtshuid
  • Je kunt het gebruiken als klaringsmiddel bij het maken van wijn

Doordat je het zeer divers kunt gebruiken, lijkt het makkelijk en overal verkrijgbaar, maar dat viel tegen. Wanneer je bentoniet als kleimasker wilt gebruiken, koop je het in een kleine verpakking en is de prijs hoog. Bestel je het als grondverbeteringsmiddel voor je tuin, dan kun je een twee kilo verpakking krijgen, voor een heel andere prijs.

Uiteindelijk bleek het nog makkelijker en goedkoper dan gedacht! Bentoniet wordt namelijk ook gebruikt als basis voor kattenbakvullingen. Bij Cora-met-kat klopte ik aan en zowaar… Zij heeft een kattenbakvulling die voor 100% uit bentoniet bestaat en ook nog eens heel fijn – bijna poederachtig – van samenstelling is. Ik probeerde het uit en vond het prima werken! De hoeveelheid die ik van haar meekreeg was genoeg om meer dan 60(!) zaadbommen te maken. Dank je wel, Cora!

Aan de slag!

Het idee om bloembommen te maken is al leuk, maar nog leuker is het om samen met anderen te doen. Ik werkte met de kinderen van groep 5 en dat werd een feestje in de klas! Alleen al het idee om ‘bloembommen’ te maken, spreekt tot de verbeelding.

Nadat je de juiste mix hebt gemaakt van alle ingrediënten, vorm je met je handen – je beste gereedschap – kleine balletjes ter grootte van een walnoot. Bewaar ze bijvoorbeeld in een eierdoos en laat ze twee dagen drogen.

Foto: Aan de slag!

Zoek jij een makkelijk recept voor bloembommen? Lees dan dit blog, waarin we je precies vertellen hoe ook jij je eigen bloembommen kunt maken. Of, nog makkelijker, kijk dit filmpje waarin we je stap voor stap laten zien hoe het werkt!

Kun je de ingrediënten niet vinden? Je kunt natuurlijk ook een Blije-Bij-pakketje bij ons bestellen, waar we alle ingrediënten voor jou alvast in doen! 

Bommen werpen!

Zijn de bloembommetjes na een dag of twee goed droog? Dan ben je klaar om bommen te werpen! Hoe doe je dat? Je speurt je omgeving af naar stukjes kale grond, zoals dat vierkante hoekje op het schoolplein dat ik vond.

Je neemt het droge balletje in je hand en zie je een stukje kale grond, dan gooi je hier je zaadbom neer. Denk aan een berm die er niet zo florisant uitziet, een boomspiegel of gewoon een hoekje bij een huis, school of kantoor!

Deze zaadbommen zijn geschikt om in je jaszak mee te nemen als je een eindje gaat fietsen. Je kunt ze makkelijk gooien op plekken waar bijvoorbeeld een hek omheen staat. Dat braakliggende terrein waar dit jaar toch niet op gebouwd wordt, bijvoorbeeld.

De bentoniet lost vanzelf op, maar zeker na een regenbui. Het zaad verspreidt zich en haalt voeding uit de potgrond en dan is het afwachten… tot de bloemenzee op z’n mooist is!

Doe ook mee en maak een bloemenzee!

Heb jij nog ergens een zakje bloemenzaad liggen? Ooit gekregen en nooit gebruikt? Ga zelf aan de slag! Zonnebloemen, wildmengsels, verzamelde zaden uit eens geplukte bloemen…. Maak je eigen bloembommen en gooi ze neer op stukjes kale grond bij jou in de buurt.

 

Wat mooi als je mee doet jouw (stads)omgeving een stukje groener te maken!

Geïnspireerd geraakt om ook met jouw kidsgroep aan de slag te gaan? Voor de Nationale Zaaidag bieden we een serie activiteiten rondom bloembommen: de Bloeikaravaan.

Bloembollen werpen

Swipe voor meer >>

Zoek kale plekjes in je buurt..

…maak bloembommen voor een bloemenzee…

…en ga op pad om bloembollen te werpen!

Reacties

  1. Tamar schreef:

    Inspirerend! Super leuk! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden