Bloembommen voor de Afsluitdijk

Sinds september 2020 werken de Guerrilla Gardeners mee aan een supergaaf project: het terugbrengen van de zeldzame vegetatie op de Afsluitdijk! De dijk wordt helemaal vernieuwd: er komt een verbreding en verhoging. Willen wij dat de oorspronkelijke planten en dieren er kunnen blijven leven? YES! Zetten we onze expertise hiervoor in? YEEEES!!!

Op excursie naar de Afsluitdijk

Op uitnodiging van Joop Schaminée en Nils van Rooijen van Het Levend Archief reisde Jenny in september naar Noord-Nederland. Joop is initiatiefnemer van Het Levend Archief. De organisatie wil de genetische diversiteit van wilde planten veilig stellen door zaden van inheemse plantensoorten te verzamelen en deze op te slaan in de Nationale Zadencollectie.

Joop’s gedachte bij het project op de Afsluitdijk: misschien kunnen we de zeldzame begroeiing van vóór de werkzaamheden terugbrengen met behulp van bloembommen! En laten wij daar bij Guerrilla Gardeners nou nét het een en ander vanaf weten…

Een vraag, een idee, een experiment

Zouden die Guerrilla Gardeners bloembommen, in aangepaste variant, van betekenis kunnen zijn voor project Afsluitdijk? De vraag werd een idee, en het idee werd een experiment.

Het idee: we vullen bloembommen met zaden van planten die eerder ter plekke zijn ingewonnen. We gaan dus op expeditie naar de Afsluitdijk. De overige materialen halen we ook uit de oorspronkelijke omgeving. We gaan onderzoeken welke materialen het meest geschikt zijn voor het behoud van de bijzondere natuurlijke omgeving van de Afsluitdijk. Met onze aangepaste bloembommen helpen we de natuur een handje in het herstel na de vernieuwingen.

Het experiment: hoe kunnen we de bloembommen zo aanpassen dat ze geschikt zijn voor project Afsluitdijk? Het vraagt logisch denkwerk en veel proberen. De zaadjes van de verschillende zee-bloemen hebben voeding nodig (zeewier) én moeten bij elkaar blijven in de bloembom (leem). Jenny, Joop en Nils verzamelen alle ingrediënten tijdens een heerlijke ochtend op de Afsluitdijk. Het experiment kan beginnen!

De eerste poging!

Het is begin december als Jenny een update krijgt van Joop. De eerste zee-bloembommen zijn gemaakt en uitgezet! Joop en Nils hebben de handen flink uit de mouwen gestoken. Met de gevonden zaadjes uit het Afsluitdijk-gebied hebben zij de allereerste Afsluitdijk-bloembommen gemaakt. Om de zaadjes bij elkaar te houden en van voeding te voorzien, gebruikten zij een mengsel van leem en wier. In onze reguliere bloembommen gebruiken we hiervoor klei en compost. Zee-bloembommen hebben nét even andere voorkeuren :).

 

Zee-bloembommen worden gemaakt van zee-bloemzaadjes, leem en wier

Swipe voor meer >>

Nils van Roijen aan de slag bij Cruyd-Hoeck

750 bloembollen in kistjes

De bloembollen worden netjes uitgezet

Groene initiatieven werken samen

Voor het maken van de bijzondere zee-bloembommen gingen ecologen Nils en Joop aan de slag bij Cruydt-Hoeck, kweker en leverancier van inheemse wilde-plantenzaden en ecologisch passende bloemenweidemengsels. Tof toch, hoe deze fantastische initiatieven met elkaar samenwerken om de biodiversiteit in Nederland te behouden en te versterken!

Welke planten zitten er in een zee-bloembom?

In de bloembommen zit een mengsel van zeevenkel, zeebiet, zeekool, wilde kool en zeelathyrus. Als het experiment slaagt, belooft dat dus een weelderige verzameling van zee-bloemen langs de Afsluitdijk. De bloembommen zijn zorgvuldig uitgezet in groepjes van drie, verspreid over ruim veertig proefvlakken. Al met al zijn er 750 bloembommen gemaakt en geplaatst. Zie je ze liggen?

Foto: wilde kool

Wachten geblazen

Tot zover verloopt het experiment gestaag! Nu is het natuurlijk wachten tot de zaden uitkomen. Dan zijn de inheemse planten terug op hun plek én zien die grijze stenen er direct wat vrolijker uit. We zullen nog een paar maanden geduld moeten hebben tot we weten of de bloembommen aanslaan!

En misschien weet je het uit eigen ervaring: niet iedere bloembom draagt vrucht. De natuur is soms grillig! Met zo’n heel nieuw experiment is het dus extra spannend – zouden de bloembommen aanslaan tussen die grijze blokken beton? We hopen van harte op een geslaagd experiment, zodat we op deze manier nog veel meer zeldzame natuur kunnen behouden!

Update januari 2021 – leuk nieuws vanuit de Afsluitdijk. Vrijwilliger Ben kent de dijk op zijn duimpje, en spotte de eerste opkomende plantjes uit de zeebloembommen: de wilde kool.

Foto: bloembollen tussen de stenen

Sanne Bloemink van De Wilde Wereld was erbij in september en schreef een mooie reportage over de reis naar de Afsluitdijk in De Groene Amsterdammer.

Reacties

  1. Willem Goudswaard schreef:

    Heel interessant! Goed voorbeeld: De Zuiderpier in Harlingen. Wij maakten ons zorgen toe de pier een aantal jaren geleden werd gemaaid door RWS en aan de zuidkant werd gerenoveerd. Gelukkig kwamen de planten snel weer terug, ook de Gele Hoornpapaver. Ik ben lid van het bestuur van de IJsselmeervereniging en wil dit artikel iets schrijven in onze Nieuwsbrief. Ook zou ik de foto willen gebruiken van ontluikende plantje in leembol. Is dit akkoord?

    1. Jenny schreef:

      En hier nog een reactie. Ben is akkoord en wil graag de nieuwsbrief ook ontvangen. Mail je me even op info@guerrillagardeners.nl? Dan breng ik jullie in contact.

  2. Jenny schreef:

    Beste Willem, wat een fijne reactie. Wanneer je in je artikel naar dit artikel verwijst als je oorspronkelijke bron, en de tekst niet letterlijk overneemt maar gedeelten citeert is het akkoord. De fotograaf van het plantje in de bom is Ben Bruinsma. Ik zal voor de zekerheid even navragen of hij akkoord is.

  3. Ahh wat tof, het eerste kooltje! Je gaat toch direct liefde voelen voor zoveel natuurkracht?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden