Bommen voor blije bijen

Bommen? Foei toch! Nee hoor, helemaal niet!  Vieze handen, gesprekken over wilde bijen en lekker buiten zijn… bij bloembommen maken komt het allemaal samen. En hoe leuk is het door ze dan ook te gaan werpen! Zowel Angela uit Sint-Michielsgestel en Wil uit Ulft deden dit vorig jaar met een groep kinderen. Ze deelden hun ervaringen met ons. Wij delen dat graag weer met jullie!

Wil, Ulft

De IVN afdeling Oude IJsselstreek sloeg de handen ineen met de lokale bibliotheek voor mooie activiteiten tijdens “Nederland Leest”, in november. Samen organiseerden ze een workshop in de bibliotheek van Ulft. In totaal kwamen hier zo’n 10 kinderen en 15 volwassenen op af.

Het doel? Er ligt een saai stukje grond bij de voormalige badkuipenfabriek op het DRU-terrein in Ulft. Niks te beleven, kale grond met hier en daar een plukje gras. Daar gooiden de kinderen de zaadbommen op.

Vol met goede bedoelingen mengden ze eerst zand, klei en zaden in de bibliotheek. Heerlijk vieze handen krijgen van het knijpen en bommen kneden. Jong, oud, slechtziend of in een rolstoel, allemaal waren ze heerlijk bezig. Daarna met z’n allen lekker bombarderen.

En nu maar hopen dat al die zaden kiemen en prachtig bloeiende planten worden! Op dit moment (begin maart) groeit er heel voorzichtig wat groen bij enkele “bommetjes”. Wil hoopt op een mooie verdere ontkieming.

Tien kinderen gooiden met bommen
We wachten nu op prachtige blommen
Ik liet ze begaan
Nu die bloemen er staan
Is ’t geluk niet alleen met de dommen

Foto: bloembollen gooien

Angela, Sint-Michielsgestel

Op de superwarme zaterdag 29 juni 2019 werd op het Meanderplein in Sint-Michielsgestel groots afscheid genomen van onze edelachtbare burgemeester Pommer, bij velen bekend als Jan Pommer. Tal van verenigingen waren aanwezig, er waren muziek- en dansvoorstellingen, tentoonstellingen en workshops.

Het bestuur van Natuurgroep Gestel was er met een informatiekraam. Bovendien konden kinderen daar zaadbommen maken met leem, aarde en een wildbloemenmengsel.

Met de burgemeester en zijn vrouw en de kinderen hebben we de ‘bommen’ uitgeworpen op een grasstrook tussen De Dommel en het gemeentehuis. Dit groene Pommerpad sluit aan op het verharde pad naar het jeugdhonk achter het gemeentehuis. Het was voor ons een symbool naar meer vergroening en biodiversiteit in onze gemeente.

Het was een smoorhete droge dag toen we de (natte) bommen hebben uitgestrooid. We hopen dat de zaadjes dit voorjaar besluiten op te komen. We gaan ze met extra water nog een handje helpen. In elk geval vonden de kinderen – en wij – het erg leuk om ze te maken (al kijken de makers op de foto’s ernstig).

Foto: samen met de burgemeester

Zelf bloembollen maken

Wil jij ook zoiets leuks doen en een saaie plek prachtig laten kleuren? Maak dan ook eens van die bloembommen en smijt ze op een kaal stukje grond! Nog leuker: samen met vrienden, buren of met opa en oma! De insecten en de vogels zullen er volgend jaar van genieten!

Hoe maak je bloembommen? Lees het hier.

Bloembom challenge

Op 22 april is het de landelijke zaaidag. Een initiatief van de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden om zoveel mogelijk bloemen voor bijen te zaaien. Natuurlijk haken wij hier op in. En natuurlijk doen we dat met bloembollen. Help je mee zoveel mogelijk bloembommen te verspreiden op 22 april?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden