Boomspiegelfeest in meer dan 20 gemeenten

Wow, wat was het een heerlijk feestje op 9 oktober. De eerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest was een daverend succes.

Vandaag (zaterdag 9 oktober) was de allereerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in het hele land legden tuinen aan in de kale grond rond een boom. Dat is goed voor de biodiversiteit, voor het burencontact en voor gezonde, klimaatbestendige wijken. Twintig gemeenten haakten als partner aan.

De deelnemende gemeenten zijn Alkmaar, Almere, Arnhem, Blaricum, Bloemendaal, Den Haag, Eemnes, Enschede, Goirle, Gooise Meren, Gouda, Haarlem, Heemstede, Laren, Leiden, Maastricht, Midden-Delfland, Sliedrecht, Utrecht en Wageningen.

Naast deze deelnemende gemeenten werden bewoners ook op andere plekken in het land aangemoedigd boomspiegels te vergroenen.

Meer dan duizend boomspiegels vergroend

De vele verhalen van alle activiteiten in het land druppelen op dit moment nog steeds binnen, en op sommige plekken gaan mensen morgen pas aan de slag. Als we kijken naar wat we nu al weten, dan gaan we er vanuit dat er vandaag meer dan duizend boomspiegels vergroend zijn!

Een kleine greep uit de acties in het land:

  • In Goirle zijn 70 boomspiegels geadopteerd.
  • In Utrecht zijn in totaal 370 boomspiegels geadopteerd, iedere adoptant kon bij de kinderboerderijen van Utrecht Natuurlijk gratis planten ophalen.
  • In Arnhem zijn 24.000 biologische bloembollen uitgedeeld.
  • In Heemstede zijn 50 bloembollenpakketten uitgedeeld voor 50 nieuwe boomspiegeltuinen.
  • Op meerdere locaties in Haarlem zijn biologische compost, zaden, bloembollen en planten uitgedeeld.
  • In Almere zijn 50 boomspiegeltuinen aangelegd.
  • In Midden-Delfland (Den Hoorn, Maasland en Schipluiden) zijn 97 boomspiegels geadopteerd. De adoptanten kregen een gratis plantenpakket.
Foto: Buren vergroenen in Goirle samen vier boomspiegels in hun straat.

Annebel uit Goirle nam het initiatief om het Boomspiegelfeest voor haar dorp te organiseren. Ze verzamelde via crowdfunding geld bij elkaar voor planten, regelde bij de gemeente de adoptie en stond vandaag de hele dag de pakketten uit te delen. Ieder pakket was helemaal op maat gemaakt voor de adoptant!

Foto: Annebel bij boomspiegelpakketten Goirle

In Vught nam een inwoner van een begeleid wonen project het initiatief om de boomspiegels voor het pand onder handen te nemen. Ze vonden een partner in KANT, een stichting die helpt bij groen-activiteiten. Door de inzet van de bewoners en diverse vrijwilligers zijn vijf boomspiegels vergroend. Een overbuurvrouw kwam spontaan vertellen: “Ik vind dit zo’n goed idee! Ik zal een oogje in het zeil houden hoor, om te zorgen dat ze mooi blijven.”

Foto: de boomspiegel bij begeleid wonen Vught wordt beplant

In de 1e Spechtstraat in Utrecht zijn tijdens het Boomspiegelfeest acht boomspiegels vergroend. Er konden gratis plantjes en zaden worden opgehaald bij de kinderboerderij.
Iedereen helpt mee, van heel jong tot al iets meer ervaren. Als voorbereiding gingen oude woekerplanten eruit, voorzichtig werd de grond een beetje los gemaakt en wat nieuwe aarde toegevoegd. En dan het moment om de mooie nieuwe plantjes er in te zetten!
Bewoner Cora vertelt enthousiast: “Het knapt er echt van op! En van ieder huis is wel iemand komen helpen.”

Gedeeld op sociale media

Met #boomspiegelfeest zijn veel mooie foto’s en verhalen gedeeld. We lichten er hier enkele voor je uit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door D66 ‘s-Hertogenbosch (@d66denbosch)

Op Facebook vind je ook een foto album met foto’s uit het hele land

Winnaar van het Gouden Bijenhotel

In aanloop naar het Nationale Boomspiegelfeest kon je een boomspiegel inzenden voor onze wedstrijd. Sander uit Zaandam is de winnaar van het Gouden Bijenhotel voor de boomspiegel die het meeste een ‘Feestje voor de beestjes’ is. De jury gaf de prijs aan Sander omdat hij op verschillende manieren rekening houdt met het dierenleven, maar hij heeft ook oog voor de buren.

“In deze boomspiegel staan zo veel mogelijk verschillende planten en bloemen. Ook inheemse planten, kruiden en bloemen. Op verschillende momenten bloeien verschillende planten en op de grond laat ik ook bladeren en takjes liggen. De gemeente heeft ooievaarsbek geplaatst, verder zijn alle planten zelf opgekweekt of gestekt. Ik heb luzerne geplant vanwege de mooie diepe wortels en het opslaan van stikstof in de bodem als voeding voor de andere planten en bloemen. Met deze tuin probeer ik de buren te enthousiasmeren (de hoge roze cosmea’s en klaprozen werken goed) en er worden steeds meer boomspiegels geadopteerd. Ik heb in elk geval veel aanspraak vanwege de bloemen. :-)”

 

Foto: Sander uit Zaandam, de winnaar van het gouden bijenhotel

Je boomspiegeltuin onderhouden

Nu de boomtuinen zijn aangelegd is het nog niet afgelopen: het beheer van de boomspiegel start vanaf nu.

Heb je zelf een boomspiegeltuin aangelegd, houd deze dan bij. Wied af en toe onkruid weg en voeg wat compost toe. Eigenlijk net zoals je in een gewone tuin zou doen. Dan blijft je boomtuin er mooi uitzien en hebben jij en je buren er samen lang plezier van.

Een cursus boomspiegeltuinieren

We krijgen wel eens de vraag of er een cursus is voor het aanleggen en onderhouden van een boomspiegeltuin. Deze willen we gaan ontwikkelen als online te volgen cursus. Je krijgt dan regelmatig een (korte) module die je zelf kunt doorlopen. Lijkt dit je wat, dan horen we het graag.

Volgend jaar weer?

Wat ons betreft was dit de eerste editie van het Boomspiegelfeest, maar zeker niet de laatste! We gaan nu evalueren en nadenken over de opzet voor volgend jaar. Natuurlijk willen we het feestje het komend jaar nóg groter maken.

Wil je jouw mening geven over het feestje van dit jaar, vul dan onze vragenlijst in. Hierin kun je ook aangeven of je het leuk vindt om mee te denken of te helpen bij een volgende editie.

 

Het Nationale Boomspiegelfeest is een campagne van Stichting Guerrilla Gardeners in samenwerking met Stichting Steenbreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden