Boomspiegel Bestie #3: Bosaardbei

Het is herfst en de grond is nog lekker warm. Ook valt er steeds meer regen. Warmte en vocht: perfecte omstandigheden voor planten om zich lekker te nestelen. Ideaal weer dus om een aantal vaste planten uit te kiezen voor je boomspiegel. De komende weken lichten we er vier voor je uit.

Bosaardbei

Fragaria vesca

  • Bloeit van mei tot juni en in september – oktober
  • 25 – 30 centimeter hoog
  • Inheems
  • Vaste plant

Bosaardbei groeit graag op vochtige grond

Je kent ‘m wel: de bosaardbei. Een laag, groenblijvend plantje met rode ronde vruchtjes. Zoals de naam al doet verraden, groeit de bosaardbei graag in het bos. Of op een andere schaduwrijke plek waar het vochtig is. Je vindt ‘m veel aan bosranden of in parken, en ook jouw boomspiegeltuin kan heel goed dienst doen als ondergrond. Het plantje staat goed in de zon maar ook in (lichte) schaduw, zolang de bodem maar niet te droog is. Ondanks dat de bosaardbei houdt van humusrijke, vochtige grond, kun je het plantje prima aanplanten in een wat lichtere setting. Volle zon is minder goed. Zorg er sowieso voor dat de grond nooit helemaal uitdroogt.

Als je een bosaardbei plant, weet dan dat je er binnen de kortste keren heel veel van hebt. De plant maakt bovengrondse uitlopers waaraan weer nieuwe plantjes zich ontwikkelen. Zo heeft de aardbei vaak een boel babyplanten om zich heen. De bosaardbei vermenigvuldigt zich snel en duldt weinig tot geen andere planten in de buurt.

Leuk om te weten: de bosaardbei is geen voorouder van onze tuinaardbei.

Foto: bosaardbei in bloei

Smullen van de schijnvruchtjes

De bosaardbei bloeit in mei – juni, wat betekent dat je de vruchtjes in de zomer kunt plukken. Soms is er een tweede bloeiperiode in het najaar van september tot oktober. Het is dus niet vreemd als je in de herfst een bosaardbei vindt tijdens je boswandeling. De vruchtjes zijn heerlijk als tussendoortje! Of eigenlijk moeten we zeggen: schijnvruchtjes; de pitjes zitten namelijk aan de buitenkant.

Schijnvrucht betekent echter niet dat je de bosaardbei niet kunt eten. Sterker nog, de aardbeitjes zijn fris en zoetzuur en rijk aan vitamine C. Ze zijn zeer geschikt voor fruitsiroop of jam. Ook de bladeren kun je eten: voeg ze toe aan je kruidenthee of eet ze als spinazie of in de salade. Er wordt zelfs gezegd dat de bosaardbei helpt tegen bloedend tandvlees en diarree… Dat mag je zelf gaan uitproberen.

Bosaardbei of schijnaardbei?

Het vruchtje van de bosaardbei is dus een schijnvrucht. Maar dan is er ook nog de schijnaardbei en dat is een heel andere plant. Hier geven we de verschillen aan, zodat je nooit meer hoeft te twijfelen. Maak je trouwens geen zorgen over het eten van de vruchtjes – zowel de aardbeitjes van de bosaardbei als van de schijnaardbei zijn eetbaar. Die van de schijnaardbei zijn alleen wat minder sappig. Niet giftig, dus.

  • Tijdens de bloei zie je het duidelijkste verschil. De bloesem van de schijnaardbei is geel, die van de bosaardbei is wit.
  • In de vruchtperiode zie je een ander groot verschil. De vruchtjes van de schijnaardbei staan omhoog. Bij de bosaardbei hangen de vruchtjes. Je ziet nu ook dat de schijnaardbei zijn vruchtje presenteert op een groot kroontje, terwijl de kelkblaadjes van de bosaardbei veel kleiner zijn.
  • De bladeren verschillen ook, maar daarvoor moet je wat beter kijken. De onderkant van de bladeren van de bosaardbei zijn zilverwit. De bladeren van de schijnaardbei zijn ook aan de onderkant groen.
  • Voor de echte liefhebber: ga eens kijken naar voortplanting. Bij de bosaardbei zul je zien dat de kleintjes door de lucht worden ‘geworpen’. De schijnaardbei blijft dichter bij de grond en schuift nieuwe uitlopers via de grond van zich af.

 

Foto: vrijwilligers beplanten boomspiegel in Utrecht

Leuk weetje: de aardbei is al sinds de prehistorie een geliefde plant. Het plantje was ooit het symbool van de heilige maagd Maria. In de Middeleeuwen representeerde de vrucht juist werelds genot. Tegenwoordig symboliseert het vruchtje, naast het ultieme zomergevoel, ook de perfecte vriendschap.

Heb jij ook een favoriete guerrilla plant? We zijn heel benieuwd welke dat is! Laat je het weten in de opmerkingen onder dit artikel?

We maakten een lijst van onze favoriete planten voor in een boomspiegel. Check welke bloemen er naast de bosaardbei ook zeer geschikt zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden