Buurtvergroeners: dagboek van een buitengebied guerrilla tuinier – deel 2

Karin woont in het buitengebied en is benieuwd hoe ze dan kan guerrilla gardenen. In haar vorige blog kwam ze erachter dat dat ‘buiten’ toch iets anders gaat dan in een woonwijk. In deze aflevering gaat ze op zoek naar een alternatief.

Het blijft toch kriebelen.

Wij wonen aan een doorgaande vaart en ze zijn aan de overkant bezig met het ophogen van de dijk. Nu is ‘dijk’ een relatief begrip, want bij ons achter is-ie nauwelijks een halve meter hoger dan de kant, maar toch. Zou het niet leuk zijn als we daar straks tegen een zee van bloemen aankijken….?

Verantwoord zaaien

Naar aanleiding van mijn vorige blog adviseerde ik lezeres Annette om contact op te nemen met de gemeente. Ik moest mijn eigen raad maar eens gaan opvolgen, dus ik bel.

Een vriendelijke dame vindt het leuk dat ik me wil inzetten voor de natuur en zegt dat ik best wat bloemen mag zaaien in de bermen langs de weg en aan de overkant van het water, maar wel alleen als ik dat verantwoord doe. Dus met bloemenmengsels ‘van hier’ en biologisch. Oké. Ik moet dus zien te achterhalen welke planten hier van nature in de omgeving thuishoren.

 

Vervolgens begint ze over het maaibeleid. Dat ik wel moet opletten, want dat er hier nog geklepeld wordt (nooit van gehoord) en dat het zo jammer is van al mijn werk (en mijn centjes) als er dan niets opkomt. Als ik zeg dat ik geen idee heb waar ze het over heeft, krijg ik uitvoerig en geduldig uitleg. Wat een verademing, zo’n lieve gemeentemevrouw. Ze adviseert me nog contact op te nemen met iemand in het dorp verderop, van wie ze weet dat die ook bezig is met buurtvergroening, maar ik heb voor nu wel even stof tot nadenken genoeg.

Foto: klepelen in het buitengebied

Klepelen?

Klepelen (voor wie dat ook niet weet) is, heel simpel uitgelegd, dat met zo’n groot draaiend maaimes aan een trekker alles tot op de grond wordt afgehakt. Niet erg subtiel en al helemaal niet goed voor de beestjes. Want niet alleen het gras wordt vermorzeld, ook de insecten, hun larven en hun eitjes.

Arme grond

Om zaadjes tot bloei te kunnen laten komen, moet grasland ‘verschraald’ worden. Dat houdt onder andere in dat je weinig maait én het maaisel niet laat liggen, want dat geeft weer extra voeding aan de bodem. Dat is trouwens óók handig om te weten als je in je buurt bloemenweitjes wilt creëren! Informeer bij je gemeente naar het maaibeleid en zet het desnoods af met lint en bordjes. Maai-mensen worden vaak ingehuurd en kijken niet zo nauw.

Oh en daarom doen die zaadmengsels het natuurlijk ook zo goed in boomspiegels! Dat is tenslotte al ‘arme’ grond, realiseer ik me nu 😉.

Foto: de berm kan ingezaaid worden!

Actie!

Nu dan, actie! Toevallig is er vorige week gemaaid, nou ja geklepeld, dus als ik met de grashark aan weerszijden van onze huizen de berm ontdoe van het maaisel, kan ik zaad strooien. Dat zijn wat bredere plekken, dus dat geeft meteen een ‘bloemenweide’ gevoel. ‘Rommelstukjes’ noemde Jenny ze, plekken die geen directe natuur zijn en die je meer als tuin zou kunnen beheren. Zoals boeren voorheen hadden en die ook ontzettend goed waren voor biodiversiteit.

Zaaitijd

Of uhhhm… kan dat eigenlijk nog wel? Het is tenslotte al eind juni en zaaien doe je toch in het voorjaar? Even Googlen leert me dat er nog volop bloemen zijn die nu in de volle grond gezaaid kunnen worden. Bijenbrood, goudsbloem, cosmea, korenbloem, slaapmutsje, komkommerkruid, aster, zonnebloem… om er maar een paar te noemen. Dus: uitzoeken welke geen kwaad kunnen!

Maar ja, hoe doe je dat?

Karin

In het volgende deel van haar dagboek lees je welke antwoorden Karin heeft gevonden en of het haar is gelukt de juiste bloemen te vinden.

Welke vraag heb jij aan Karin? Of welke tip wil je haar meegeven? Laat je reactie achter in de comments!

Reacties

  1. GreenF schreef:

    Inheemse zadenmengsels komen vaak uit het buitenland. Dat schijnt niet goed te zijn voor onze genetische plantenstructuren. En daarmee voor onze insecten. Wanneer je een poos blijft verarmen komen de planten uit de streek vanzelf te voorschijn. Daarna begint het werk pas. Zorgen dat het ecosysteem werkt, en niet geklepeld wordt, maar bijvoorbeeld gezeisd.

    1. Karin schreef:

      Dankjewel voor je reactie GreenF. Ik weet dat bijv. Cruydt-Hoeck en Biodivers de goede zadenmengsels verkopen. Er zijn ook lijsten van biologische kwekers te vinden op drachtplanten.nl en biotuinwijzer.
      Op het klepelen heb ik helaas geen invloed!

  2. Jocelyn schreef:

    De meeste bloemen die je noemt in je blog zijn al niet inheems:-),je zou eigenlijk niet alleen moeten kijken naar voeding, maar ook waardplanten voor insecten. Dat zou t gaafste zijn! Dan bouw je echt iets op. Ik raad je aan contact te zoeken met Cruydthoeck voor advies. Zij zijn heel aardig en hebben ook zaden van goede kwaliteit, inheems, biologisch en niet gecultiveerd. Je zou ook kunnen kijken op de website http://www.plantenvanhier.nl. Het beste is im te zaaien in het najaar, of einde zomer.dan heb je de beste kans op een sterke opkomst en hoef je niet bij te wateren. Je kunt kijken of je het stukje al kunt ‘claimen’ en eerst een vals zaaibed maken. Succes!! Heel waardevol wat je doet hoor en leuk dat je zo open staat x

  3. GreenF schreef:

    Natuurlijk lijkt het op helpen, dat inzaaien in je berm aan de overkant. Alleen gras helpt niet echt voor de insecten. Maar heb je ook overwogen om NIET in te zaaien? En je guerrilla gardening de eerste twee jaar alleen te laten bestaan uit het structureel weghalen van maaisel? In het buitengebied is het een heel avontuur om te onderzoeken wat er gebeurt met de berm als die verschraalt. Welk ecosysteem kan je daarmee herstellen?
    Hieronder een pleidooi om te kijken, te verschralen en af te wachten welke oorspronkelijke natuur er nou echt nog in de bodem zit, alvorens te gaan ingrijpen. https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=26092

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden