Buurtvergroeners: de groenstrook van het groenteam Schagen

“Ik heb totaal geen verstand van planten”, zegt Ingrid over zichzelf. Toch was zij in haar straat in Schagen (Noord-Holland) de aanjager van de metamorfose van een groenstrook naar een buurttuin.

Ingrid: “Voor onze huizen hebben we een brede groenstrook, hij is wel zes bij honderd meter groot. Het zag er niet uit. Er stonden rozen en veel struiken van een buxusachtige plant, die overwoekerden werkelijk alles. De gemeente wilde alles op kniehoogte afmaaien, maar dat zagen we als buurt niet zitten.

Ik heb een eigen bedrijf en ben druk, maar als ik iets niet wil dan moet ik er iets aan doen. Ik hoorde dat je het groen in je buurt als bewoners kunt adopteren. We bespraken dit tijdens onze buurtvergadering en iedereen was enthousiast. We ontvingen zelfs de eerste officiële ‘groenadoptietegel’ van de gemeente.

Foto: de groentegel wordt geplaatst

In november hebben we vijftien jaar aan achterstallig onderhoud weggehaald. Uiteindelijk hebben we wel vijfentwintig aanhangers met oude beplanting en vuil weggebracht! Dat waren vooral buxusstruiken, maar we vonden ook fastfood-verpakkingen en lege bierkratten. Toen was de strook kaal en konden we opnieuw beginnen. We kochten heel veel bloeiende struiken zoals hortensia, weigelia en Forsythia. Bij het inplanten waren we met zo’n twaalf mensen, iedereen was blij en bezig.

Voor het onderhoud houden we regelmatig een gezamenlijke groenmiddag. In elk huishouden zit wel iemand die het leuk vindt en aanhaakt. Voor iedereen is er een taak. De kinderen lopen rond met een pakstok en halen het vuil uit de strook. En wie niet kan ‘tuinen’ door bijvoorbeeld zijn of haar leeftijd, zet koffie en thee of komt langs met lekkers.

Het water geven was een uitdaging. We hebben een lange tuinslang gemaakt met een koppelstuk. In de droge perioden sproeien we om de beurt. Tussendoor zie je regelmatig mensen met een gieter lopen wanneer een plantje extra water nodig heeft.

Foto: samen werken aan de groenstrook

Behalve dat we het leuk vinden om onze laan mooi te maken, hebben we als buurt nu veel meer contact met elkaar. Ik vind het heerlijk als ik in de buurttuin ga werken en de samenwerking als vanzelf goed gaat. We zijn samen bezig en iedereen is gelijk. We hebben iets met elkaar gecreëerd en dat gaat bloeien en groeien.”

Dit artikel komt ook voor in het boek Guerrilla Gardening – handboek voor buurtvergroeners dat eind maart verschijnt bij KNNV uitgevers.

Wil je het als eerste in huis hebben? Bestel het in onze webwinkel!

Reacties

  1. Jana jonkman schreef:

    Hallo, fantastisch om dit te lezen.
    Zelf ook drie jaar bezig met stuk verwaarloosd groenstrook achter onze huizen. Nu bezig om bio buurt tuin te creëren.
    Jana jonkman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden