Buurtvergroeners: gevonden plantpotten bij Rob uit Amsterdam

Rob nam vier jaar geleden het heft in eigen handen en begon met het vergroenen van zijn Amsterdamse straat. Hij maakt daarbij creatief gebruikt van gevonden bloempotten en planten. Van het een kwam het ander, en intussen is er een lint van honderd meter aan groen. 

Rob vertelt: „Een paar jaar geleden is er in het verlengde van mijn straatje nieuwbouw neergezet op een stukje braakliggend terrein met nu ook verwezenlijkte plannen voor een kinderspeeltuin. De speeltuin, een kinderopvang, lagere school en bejaardenverzorgingshuis liggen eigenlijk allemaal in of vlak naast mijn straat. Dus is het geherprofileerd… Auto’s en parkeerplekken eruit, trottoirs verbreed en fietspad door het midden. 

Ook zijn er toen bomen ( Magnolia) geplant, maar ik zag binnen een maand dat mijn boomspiegel snel werd omgetoverd tot hondentoilet, dus heb ik er een hekje omheen getimmerd en om te beginnen beplant met simpele eenjarigen.

Dat was vier jaar geleden, en vandaaruit is het verder gegaan… fietste elke vuilophaaldag de wijk rond op zoek naar zo’ n beetje alles waar ik een plantje in kwijt kon, en weggegooide/afgedankte plantjes zelf natuurlijk, afvalhout, en zo groeide het gestaag.

Drie jaar geleden was het aanstekelijk genoeg voor mijn buurman om mee te doen toen hij zag dat de gemeente het wel goed vond of in ieder geval gedoogde. 

Ik zelf kwam zo langzamerhand om in de gevonden bloempotten en plantjes maar gelukkig waren er weer benedenwoningbewoners die me vroegen/ accoord gingen met het bij hen onder het raam neerzetten van plantjes. 

En sinds vorig jaar doet zo’n beetje uit elk portiek minstens één bewoner iets aan ‘straatvergroening’ , boomspiegeltje hier, wat plantenbakken daar, de hoek bijvoorbeeld had al een geveltuintje en is uitgebreid de stoep op.

Dus we hebben nu denk ik bijna honderd meter aan groen lint aan onze straatkant, incluis wat gevels met klimmertjes (passiebloem, kamperfoelie, jasmijn, klimroos, clematis).

Mensen vinden het prachtig, doneren (droppen) plantjes en potjes en wat dan ook.


Water

Water is wel een punt, de afgelopen twee jaar heb ik gedeeltelijk de watervoorziening geregeld door een tuinslang in delen vanaf mijn woning op eenhoog van mijn wasmachineaansluiting door douche, keuken, en woonkamer te trekken om een 240 liter waterton te vullen.

In de zomer is dat ook niet zo problematisch.

Maar we hebben met wat hulp van een nabije tuingroep die wat subsidie over hadden vier extra watertonnen aangeschaft, ruimte gemaakt en netjes neergezet bij de regenpijpen, toestemming gekregen, achteraf natuurlijk, van zowel gemeente als woningbouwvereniging deze te plaatsen en te gebruiken.

Wel onder de voorwaarde, dat de woningbouwvereniging ze op de regenpijpen zou aansluiten, dat mochten we niet zelf doen. Er is toen een mannetje langs geweest die dacht er één te moeten komen aansluiten en die wist niks van vijf, dus die moest dat “terugkoppelen”.

En dat was vorige zomer…. er zit helaas weinig beweging in de zaak… dus vullen nu verscheidene tuiniers hier voorlopig hun tonnetje met tuinslang en kraanwater. Wel zonde, we gebruiken nu kraanwater terwijl er gewoon onnodig regenwater regelrecht het riool inloopt.


Onderling contact

We tuinieren ieder min of meer op onszelf, naar eigen smaak, maar ruilen, geven en wisselen onderling ook uit. Geregeld drinken we er een gezellig slokje samen op buiten.

De sfeer en het onderling contact is er ontzettend op vooruit gegaan, ondanks dit jaartje Covid, en er zijn ook voldoende zitjes gecreëerd voor onszelf en bezoekers, van tafeltjes + terrasstoeltjes, solide barkrukken tot wat bankjes gemaakt van weggegooide Ikea bedbodems… er staat zelfs een 6/8 persoons picknicktafel, en daar wordt goed gebruik van gemaakt… Van tuinier tot toevallig passant.

Best de moeite waard om eens langs te lopen, vooral om te kijken hoe je met bescheiden middelen en creatief omgaan met gevonden/afgedankte spullen binnen een paar jaar heel wat neer kunt zetten.”

De tuin van Rob staat ook ‘op de kaart’.


Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!


]]>

4 reacties

 1. Sandra schreef:

  Fantastisch! Gemeente heeftbhier een plantenbak van 1×1 meter neergezet. En dit verbindt. Mensen willen helpen. Rond de bak praten mensen. En dit idee met potten,gaan we hier ook dorn. Dank je wel!

 2. Marijke schreef:

  Geweldig, wij hebben van de gemeente €750, subsidie gekregen om geveltuintjes te maken, zaterdag 29-5 gaat het gebeuren, wij zelf hadden al een boomspiegel beplant en een geveltuintje, en nu gaat de rest ook mee. Ben helemaal blij er kan niet genoeg groen in de straat komen.

 3. Ivo De Schepper schreef:

  Heel mooi initiatief, wel jammer van de administratieve rompslomp om regenwater op te vangen. Zelf woon ik in België en als zo een probleem onder de aandacht komt dan horen we onmiddellijk dit gaan we onderzoeken (en horen verder nooit meer iets).
  Doe zo verder met vergroening.

 4. Bert van Geffen schreef:

  In samenspraak met de gemeente Oss en woningcorporatie Brabant Wonen maken we binnenkort geveltuintjes voor ons appartementsgebouw in Oss.
  De grijze stenenmassa in onze straat gaan we samen met buurtbewoners iets groener maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden