Buurtvergroeners: Madelon uit Blaricum leert door te doen

Madelon uit Blaricum beheert een boomspiegel en een stuk gemeentegroen: “Ik moet uitkijken dat ik niet de kartrekker van álles in de buurt word.”

Madelon: “Het plan voor een boomspiegel is eigenlijk ontstaan tijdens de tweejaarlijkse schoonmaakactie in de buurt. Onze straat is in een rondje gebouwd en voor onze deur is een pleintje aangelegd met een eik in het midden met bankjes eromheen. Die bankjes stonden met de rug naar de eik. Als verzamelpunt voor de schoonmaakactie kwam dat heel ongezellig over, want dan zaten we allemaal met de rug naar elkaar toe. Ik heb toen aan de gemeente gevraagd om de bankjes in een kring aan de buitenzijde te plaatsen, met het gezicht naar de eik. Dat verzoek is gehonoreerd. Ik denk dat dit ergens in 2017 was. Ik heb toen een borderrand van hout om de boomspiegel gezet. Buren die ook uitkijken op het pleintje gingen spontaan meehelpen. Sommigen hielpen met de aanschaf van vaste planten en een donatie van stekken uit eigen tuin. Een ander hielp mij met planten.”

Houtsnippers

De gemeente gaf toestemming om de boomspiegel te adopteren. Door de schoffelploeg wordt deze nu trouw overgeslagen. Madelon: “Ik zie de voorman altijd eerst een rondje lopen door de straat en hem wijzen op ‘daar niet en daar wel’.”

De boomspiegel-foto’s bij dit blog laten het beeld zien uit 2019, waarin de boomspiegel is begroeid met bodembedekkende, bloeiende sierplanten en daardoor onderhoudsarm is. Madelon: “Afgelopen jaar vond ik de bloei tegenvallen. De planten bleven klein. Misschien kwam het door het extreem warme weer. Maar ik denk ook dat de planten een te dichte zode hebben gevormd. Ik heb er houtsnippers tussen gelegd om het vocht vast te houden.

Eigenlijk mis ik nu de informatie om een ‘volwassen’ boomspiegel te onderhouden. Er zijn vooral tips in omloop over de aanleg. Ik ben wel blij dat ik de grond vooraf heb opgehoogd met tuinaarde. Dat geeft meer voeding en ruimte tussen de boomwortels.”

Heb jij tips voor het onderhouden van een volwassen boomspiegel? Laat het weten in een comment onder dit artikel!

Inheemse bloemen zaaien

Iets eerder was Madelon ook namens de buurt contactpersoon voor de gemeentelijke Groendienst vanwege aanpassingen aan de verderop gelegen speeltuin. Toen ontstond spontaan het idee om een stuk gemeentegrond in te zaaien met inheemse mengsels om de biodiversiteit te vergroten. Op die plek stond siergras wat niet goed aansloeg.

De eerste jaren was het een groot succes, maar nu is het erg vergrast. Er zijn wat klaprozen bijgezaaid, maar die zijn niet aangeslagen. De gemeente heeft het in oktober zonder overleg gemaaid en het maaisel gelukkig afgevoerd. Madelon: “Eigenlijk was ik daar wel blij mee, want ook hier weet ik niet goed hoe ik het moet onderhouden. De buurvrouw die erop uitkijkt, snapt het principe van uitgebloeide wilde planten niet goed. Ze helpt echter wel om woekeraars te verwijderen.”

De gemeentegrond in eigen beheer, met o.a. goudsbloem en phacelia (niet inheems).

Zodoende leert Madelon veel door het gewoon te doen, ze vertelt: “Ik vind het wel leuk om al doende te leren. Toen ik hiermee begon, was dat vooral intuïtief; ik had geen visie. Mijn kennis heb ik opgedaan via de website van Guerrilla Gardeners en de plaatselijke Groei en Bloei afdeling. Ook heb ik gezien dat Guerrilla Gardeners een boek met tips heeft uitgebracht.”

Auteur Cerian “Jenny” met het handboek Guerrilla Gardening.

Samen doen

Veel bewoners wonen al meer dan twintig jaar in de wijk. Zelf is Madelon vijftien jaar geleden begonnen met buurtpreventie naar aanleiding van een aantal inbraken in de wijk. In eerste instantie door briefjes in de bus te doen bij bewoners in de straat. Dat leverde gelijk sociale (ver)binding op. Tegenwoordig is er de buurtapp. Madelon: “Ik bied daar ook wel tuinplanten op aan die ik over heb. Ze staan nooit langer dan een dag voor de deur. Dat vind ik best bijzonder, want doordat de straat rondloopt, heb je niet met alle buren vanzelfsprekend contact.”

De buurtbewoners organiseren in het voor- en najaar een schoonmaakactie. De gemeente faciliteert het materiaal, en het vuil kan via de bijgeleverde aanhanger worden afgevoerd. Intussen hebben ze via verleende subsidie de prikstokken in eigen beheer. 

Madelon: “We doen ook altijd mee aan de Burendag, waarvoor we subsidie aanvragen bij het Oranjefonds. Meedoen aan het Boomspiegelfeest volgend jaar zou een mooie vervolgstap kunnen zijn om de buurt verder te vergroenen. Dit jaar zijn we daar niet bij betrokken. Er is ook geen contact met andere straten. Daar is in de samenwerking van buurtbewoners binnen de gemeente nog het nodige te winnen.” 

De komende jaren gaat de straat op de schop. Voor de deur van Madelon komt een wadi om overtollig regenwater op te vangen. Dat vindt ze wel een spannend project met nieuwe kansen. Maar de gemeente wil er nog niets concreets over kwijt. Lachend: “Gelukkig trekt een andere buurman die kar. Mijn naam komt al vaak genoeg voorbij.”

De ronde boomspiegel in 2019, met o.a. prikneus en (bodembedekker) maagdenpalm.

Blog december 2022

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden