Citizen Garden: een tuin op je parkeerplek

Voor hun garagedeur in het Belgische Schaarbeek (vlakbij Brussel), legden Leen en Xavier een mini-tuintje aan: hun eigen Citizen Garden. Dit is een verrijdbare oase van bloemen en plantjes, die zorgt voor verrassend groen in de straat. Hun tuin nodigt uit om even stil te staan, te bewonderen wat je ziet en in gesprek te gaan met je buren. Met dit idee maken Leen en Xavier hun buurt én de bijen blij!

Foto: Leen en Xavier bij de tuin

Auto maakt plaats voor plant

Als ze een auto hadden, dan zou deze plek hiervoor gereserveerd zijn. Verdienen auto’s meer plek dan groen? Leen en Xavier vinden van niet. Hun tuin op wielen is daarvan het resultaat. Misschien heb je een vaste parkeerplek voor de deur, die je net als Xavier en Leen kunt vergroenen!

Parking

Geen eigen parkeerplek? Je kunt ook op een andere manier een statement maken: betaal een dag lang parkeerkosten voor een stadse parkeerplek. In plaats van een auto zet je er een tijdelijk parkje neer! Dit heet ‘parking’. De Engelse organisatie Living Streets keek eens goed naar het woord parkeren en zegt dit erover: “put the PARK into PARKing”. Oftewel: stop het PARK in PARKeren. Er is zelfs een internationale dag voor in het leven geroepen, elk jaar in september: (Park)ing Day! Op die dag veranderen tijdelijke tuintjes het grijze asfalt van parkeerplaatsen in creatief groen.

Foto: De Citizen Garden voor de garagedeur van Xavier en Leen

De straat is van de mensen

Xavier en Leen willen met hun voortuin laten zien dat de straat niet toebehoort aan de auto, maar aan mensen. Door kopjes koffie te drinken in tuintje hebben ze al de hele straat leren kennen. Hun initiatief inspireert intussen mensen in heel België en krijgt op allerlei plekken navolging.

Hoe zit het met ‘parking’ bij jou in de straat?

De volgende keer dat je buiten bent, kijk dan eens om je heen. Waar zie jij ruimte voor straatgroen?

Volg @citizen_garden op Twitter voor hun actuele updates!

https://twitter.com/citizen_garden/status/1316802673136541696?s=20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden