dagboek buitengebied guerrilla tuinier: deel 4

Karin woont in het buitengebied en is benieuwd hoe ze dan kan guerrilla gardenen. In haar vorige blog ging ze aan de slag met tips van lezers. In deze aflevering evalueert ze het eerste deel van haar ontdekkingsreis en gaat ze aan de slag in de berm.


Even alle mogelijkheden doorlopen!

We zijn een maand verder en de vakantietijd is aangebroken; al zou je het aan het weer niet zeggen, het lijkt wel herfst! 💨☔️  Wat vooraf zo eenvoudig leek blijkt het toch niet echt te zijn; dus even pas op de plaats en terugblikken: 

Oké, de zaadbommetjes vallen af, maar ik kan best zaaien als ik oplet welke bloemen en planten ik precies kies. 👍🏼

Overbuurman met zijn weiland heeft schapen lopen, die zijn vast niet vies van verse bloemetjes… waar zát ik met mijn gedachten? Dat plan valt ook af. 👎🏼

Buurman heeft een bedrijf in tuinmachines, en om gerepareerde maaiers te testen maait hij regelmatig het rommellandje aan zijn kant dat ik voor ogen had om in te zaaien. Kleine kink in de kabel dus. Bovendien parkeert iedereen die hier moet wezen zijn auto in de berm, ook daar had ik even niet aan gedacht. Hm. 👎🏼

Zaaien aan de overkant van het water bij de dijk, tja dat stuit dan weer op praktische bezwaren want hoe dan? Bovendien groeit het riet daar welig en verschralen zie ik er sowieso niet gebeuren. Volgens mij wordt er zelfs gegierd (bemest). Dus: 👎🏼

De berm wordt beheerd door de gemeente en hoe welwillend de dame aan de telefoon ook was, zij noch ik kunnen het maaibeleid veranderen. En zonder verschraling krijgen de bloemen weinig kans. 👎🏼

Toch maar haar advies opvolgen en contact gaan zoeken met de buur-vergroenster. 👍🏼

Ook van Jenny kreeg ik een aantal adresjes om mijn licht eens bij op te steken, dat is een mooi klusje voor deze stille tijd. 👍🏼


Tips van lezers

De tips van lezers dan: guerrilla ‘foresting’ 🌳 (reactie via Twitter) is een leuk idee! Ik heb al gezien dat de overburen daar geen last van gaan hebben als ik dat op het rommellandje aan de overkant doe, dus als het laatste maaien is gedaan, gaan daar een paar struiken in: sleedoorn bijvoorbeeld, lijsterbes en vlier. Die bloeien alledrie geweldig én ze geven bessen, dubbel goed! En ik heb er zelf plezier van, want ik kan ze vanuit de woonkamer zien. Win-win. Bovendien hebben ze tot volgend jaar juni voor ze met klepelen bedreigd worden en ik er een hek omheen moet gaan zetten. Die noteer ik maar wel alvast in mijn agenda. 👍🏼

En dan de tip van GreenF (zij reageerde op mijn 2e schrijfsel) om de komende 2 jaar af te wachten en alleen het maaisel in de berm weg te halen, dat gaat dan nu een beetje vanzelf. Of zou ik het beter gewoon nog een keer zelf maaien? Dan is in ieder geval al het maaisel zéker weg. 👍🏼


Aan de slag: de berm

En ja, ik had natuurlijk al zaadjes besteld en die wil ik toch wel erg graag nog gebruiken! Dus ik steek de hand in eigen boezem en ben aan het wieden geslagen in ons recent aangelegde talud/berm. Die ligt immers gewoon aan de openbare weg en maakt daarom deel uit van de natuur hier. Is dat ook een vorm van verschralen? 

Het is in ieder geval geen overbodige luxe moet ik jullie tot mijn schaamte bekennen! De oogst tot nu toe is 2 grote en 3 kleine GFT bakken vol. 😳

Voornamelijk metershoge melganzenvoet en duizendknoop (nee, niet de beruchte Japanse). Ook 2 enorme (gewone) berenklauwen die ik – letterlijk – met handschoentjes heb aangepakt. Ik vind ze prachtig en zolang je niet met het sap en de haren in aanraking komt is er weinig gevaarlijks aan. En als je bedenkt dat ze waardplant zijn voor de prachtige Koninginnenpage 🤩 wie wil die nou niet?

Maar deze twee stonden pal naast de brievenbus; ik wil niet dat de postbode er last van heeft. En bovendien staan er een heleboel bij de sloot langs de weg.

 Prachtig toch? Net een kanten kleedje … 


Schermbloemen

Ik ben trouwens dol op schermbloemen! In een boomspiegel zijn berenklauwen natuurlijk uit den boze, maar wat te denken van fluitenkruid, wilde peen, pastinaak en venkel? De laatste is ook waardplant voor de rupsen van de koninginnenpage. 

Normaliter ben ik geen voorstander van ‘on-kruid’ weghalen, maar er staat nog genoeg en het knapt er wel lekker van op. En anders valt er ook weinig te zaaien. Nu maar afwachten of er nog iets van terecht komt, maar dat lezen jullie na de vakantie. 

Dus wens ik iedereen veel plezier, mooie ervaringen, prachtige natuur en zonovergoten dagen! ☀️ En mochten jullie onderweg leuke ideeën opdoen of goede tips bedenken, laat ze alsjeblieft hier achter. Ik kan nog wel een beetje hulp gebruiken. 😉Karin.  


In het volgende deel van haar dagboek lees je of Karin iets wijzer is geworden van de nuttige adresjes die ze kreeg.

]]>

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden