De bloei-uitdaging: de boomspiegeltuin van Jeanine

Jeanine woont in Heemstede. Zij adopteerde de boomspiegel voor haar huis. Ze schrijft ons: “Mijn uitdaging is om het voor elkaar te krijgen dat er elke maand iets bloeit.” Daar willen we natuurlijk meer over weten! We vroegen Jeanine om haar verhaal te vertellen.

Jeanine vertelt:

“Al  een aantal jaren ben ik de ‘beheerder’ van de boomspiegel voor mijn huis. Aanvraag bij de gemeente Heemstede gedaan (dat kan heel makkelijk online) en vervolgens kwam er een groene tegel, zodat de medewerkers van de gemeentelijke groenafdeling weten dat ze ‘mijn’ boomspiegel’ voortaan mogen overslaan.

 

Foto: een speciale tegel markeert de boomspiegel als geadopteerd.

Mijn pogingen om een mooie ‘stabiele’ boomspiegel te maken waren de afgelopen jaren met meer en minder succes.  Afgelopen najaar werden de trottoirs in onze straat opnieuw bestraat en had ik opeens een grotere boomspiegel. Dat was de kans om nu eens echt serieus aan de slag te gaan!

Allereerst heb ik alles wat ik tot nu toe had geplant verwijderd en goede nieuwe tuinaarde in de boomspiegel aangebracht. En vervolgens begon het grote avontuur! Heel veel moois uit mijn eigen tuin kreeg een plekje. Mijn uitdaging werd om zo te beplanten dat er elke maand iets anders bloeit in mijn boomspiegel. Tot nu toe lijkt dat te lukken!

Wat heb ik geplant? Het is een heerlijke uitbundige boel geworden met onder meer:  Aster divaricatus, Aster asran, wilgenroosjes (Chamerion angustifolium ), Geranium macrorrhizum, Geranium nodosum, Citroenmelisse, Lievevrouwebedstro , Campanula persicifolia en vergeet-me-nietjes.  Natuurlijk ook bolletjes, blauwe druifjes, en ruimschoots gezaaid, stokrozen en papavers.

Foto: klokjes, begin juni

Mijn uitdaging werd om zo te beplanten dat er elke maand iets anders bloeit in mijn boomspiegel. Tot nu toe lijkt dat te lukken!

In maart/april bloeiden de vergeet-me-nietjes, blauwe druifjes en begonnen de stokrozen en papavers er zin in te krijgen. In mei en juni werd het pas echt feest! De prachtig gevulde rode klaproos en een andere roze variant stonden te stralen. Een prachtcombinatie met de klokjes van de witte campanula. Maar het echte succesnummer is het wilgenroosje, dat al maandenlang onvermoeibaar paars staat te bloeien.

Foto: de klaproos in juni

Tot mijn grote verrassing  zag ik begin juli, een beetje verstopt tussen de bladen van de stokroos, een prachtig blauw bloemetje:  de Triteleia. Een alliumachtig knolletje dat ik eerlijk gezegd was vergeten.  Deed het nooit in mijn tuin en vorig najaar ‘voor straf’ ook geplant in de boomspiegel. Mijn geduld eindelijk beloond! Nog even en de Aster divaricatus en de stokrozen gaan bloeien. Ik kan niet wachten!

Het leuke van zo’n vrolijke boomspiegel is dat je ook je buren inspireert om aan de slag te gaan. Inmiddels zijn er in onze straat al 3 groene tegels en wisselen buren tips, truc, plantjes en zaadjes uit. Een prachtig resultaat toch?”

Foto: begin juli, de Titeleia

Jeanine is een nieuwsgierige communicatieadviseur die elke vrije minuut in haar tuin doorbrengt. Tuinieren is haar grote passie. ‘s Winters verslindt ze tuinboeken en zodra de eerste sneeuwklokjes hun kopje boven de grond uitsteken, begint het weer te kriebelen en heeft ze binnen de kortste keren weer vieze handen en zwarte nagels.

 

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Reacties

  1. Peter Olsthoorn schreef:

    Wat ontzettend mooi; en goed ook van Jeanine. Hier wordt de wereld mooier en liever van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden