De dagkoekoeksbloem

Hommels zoeken graag de dagkoekoeksbloem (Silene Dioica) op. Ik ook, want ik vind het een ideale plant voor een (Guerrilla) tuin: de roze bloemen bloeien weelderig van het voorjaar tot in de herfst. Ook heeft de plant weinig onderhoud nodig.

De dagkoekoeksbloem houdt van een (redelijk) voedselrijke grond, dus hij lijkt niet geschikt voor bijvoorbeeld een boomspiegel met een arme grond. Als je deze soort wil planten let er dan op dat de grond goed is of dat je de grond verrijkt met voldoende compost.

Dat gezegd hebbende: in onze buurt staat de dagkoekoeksbloem op vrij arme grond en houdt zich toch redelijk goed staande. Maar vast niet zo uitbundig bloeiend en groeiend als zou kunnen als het wel lekkere grond zou zijn.

De dagkoekoeksbloem is een vaste plant die zich langzaam verspreidt zich met wortelstokken. Je kunt de plant direct als volwassen plant in de grond zetten of vanuit zaad laten opkomen.

Zaden

Elke plant maakt duizenden zaden in tientallen zaaddoosjes.. Terwijl ik dit schijf – eind mei – hebben de planten al de eerste rijpe zaaddoosjes. Dit is wat vroeger in het jaar dan normaal – het is ook erg warm geweest – maar ik vind het prima want kan ze nu mooi ‘oogsten’.

In veel van de zaaddoosjes zitten rupsjes. De silene-uil, een nachtvlinder, kiest deze soort namelijk uit om haar eitjes in te leggen. Met haar puntige achterlijf zet ze eitjes in de bloemen af. Wanneer de rupsen uitkomen treffen ze heerlijke zaadjes om van te smikkelen.

Bij het oogsten van de zaden probeer ik er dan ook op te letten dat ik de zaaddozen zonder rupsen uitkies. Het zaad komt heel makkelijk uit de zaaddoos, gewoon door het om te keren boven een bak en te schudden.

Met de zaden ga ik bloembommen maken. Het zaaien van deze plant kan het hele jaar door. Als je ze in het najaar zaait komen ze pas het volgende jaar op.

Kenmerken van de dagkoekoeksbloem

 • Is in Nederland inheems. Vochtige, voedselrijke zand en laagveengrond in loofbossen, langs heggen en aan slootkanten. Weinig in zeekleigebieden of arme zandgronden.
 • Overblijvende, vaste plant
 • Halfschaduwplant. Gevoelig voor uitdroging van de bodem.
 • Bloeit: van de laatste dagen van april tot diep in de herfst
 • Goed voor: bijen, insekten, vlinders
 • Hoogte: zo’n 30 – 90 cm

 

Mijn tip voor deze plant

 • Zet hem in je buurttuin en geniet er samen met je buren lang van!

 

Heb je ervaring met het guerrilla gardenen met de dagkoekoeksbloem? Ik hoor het graag!

Reacties

 1. Cecilia Paulussen schreef:

  Waar kan ik de dagkoekoeksbloem verkrijgen?

  1. Jenny schreef:

   Bij Cruydt Hoeck kun je terecht voor inheemse, gifvrije zaden: https://www.cruydthoeck.nl/winkel/silene-dioica/p220

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden