De Groene Buurvrouw: de boomspiegeltuintjes van Carlijn Krielaars

Kleine minituintjes…’I love em’!!!

Zó erg zelfs dat ik binnen een jaar ineens 40 boomspiegeltuintjes onder mijn hoede heb. Het idee begon 1,5 jaar geleden, toen ik 2 boomspiegels voor mijn huis in Den Bosch opleukte met wat grond en een willekeurig zakje zaad uit de bouwmarkt.

Wat ik niet had kunnen voorzien was dat de bloemen die zich ontvouwden uit dat zakje zaad, niet alleen de buurt opfleurden, maar ook allerlei praatjes op straat veroorzaakten met buren die ik nooit sprak, en tussen buurtgenoten onderling die elkaar niet eens kenden! Ik kreeg de kans om uit te leggen aan willekeurige voorbijgangers wat ik aan het doen was en waarom (vergroenen, insecten ondersteunen, buurt mooier maken).

Ik zag ineens hoe zo’n piepklein stukje natuur mensen verbindt en opent!

Een idee was geboren: ik keek naar de andere 58 boomspiegels met grind, straatvuil en hondenpoep die onze straat rijk was, en zag in mijn hart iets heel anders: één lang, verbindend bloemenlint vol zoemende bijen en fladderende vlinders. Gewoon tussen alle geparkeerde auto’s door.

Foto: Carlijn legt een boomspiegeltuin aan

Een plan voor de gemeente

Ik legde contact met de wijkmanager, maakte een plan, en zorgde voor een enthousiaste achterban door een paar honderd flyers te verspreiden in de wijk met mijn plan en een antwoordstrookje. Zo ontstond een klein groepje mede-enthousiastelingen. De gemeente bleek het een geweldig idee te vinden en steunden me waar ze konden met kennis, budget en een kluskar vol materiaal voor onze zaai- en plantdag.

Van de stadsecoloog leerde ik dat ik het beste inheemse zaden kon gebruiken (inheems= van dit land/deze streek). Dit omdat alle wilde bijen en andere insecten vooral gebaat zijn bij planten die ze kennen uit eigen land. Wist je bijvoorbeeld dat sommige bijen en vlinders maar op 1 enkele bloem vliegen voor nectar of om eitjes te leggen?

En zo maakte mijn ‘willekeurige zakje bouwmarktzaad’ plaats voor een biologische, inheemse zadenmix, speciaal voor droge gronden (want grond is door het vele drinken van de boom altijd behoorlijk droog en voedselarm in een boomspiegel).

Eigenwijs

Aangezien ik ongeduldig ben van aard, én ik het altijd leuk vind om combinaties te proberen die je nog niet zoveel tegenkomt, ben ik tóch gaan mixen en afwisselen en heb ik meer gebruikt dan alleen inheems zaad. De ene boomspiegel zaaide ik, de andere beplantte ik met vaste planten die bestuivers aantrekken en tegen droogte kunnen. En soms mixte ik het gewoon lekker door elkaar. Zo hoefden we met de buurt niet te wachten op het kiemen en groeien, maar hadden we alvast wat staan dat er leuk uit zag en al snel ging bloeien.

Dat eigenwijs door elkaar mixen van zaadjes en vaste planten leverde onverwacht geinige taferelen op! Zo combineert de dieppaarse salvia nemorosa hier heel leuk met helderblauwe korenbloemen en gaat daar dit jaar ook nog de gezaaide roodpaarse stokroos bovenuit torenen.

 

 

Foto: combinatie van blauwe druifjes, salvia, stokroos en korenbloem

Mixen

We hebben een boomspiegel met het klassieke veldboeket van klaproosjes, margrietjes en korenbloemen. Een heel veldje vol met de feloranje zonnetjes van goudsbloemen. Die geven bijna licht als de zon erop schijnt en bloeien hier de hele winter zelfs door! Stel je voor: helderoranje bloemen midden in een grijze, donkere winterstraat!

Er staan kogeldistels, mediterrane kruiden, vetplanten (sedums) afgewisseld met inheemse kruiden als boerenwormkruid, hazenpootje, leeuwenbekje, papavers en nog veel meer. Alle boomtuintjes hier zijn maar een m2 groot inclusief de boomstam. En zelfs daarin kun je oneindig veel variaties verzinnen door gewoon uit te proberen.

Foto: een collage van de planten die bloeien in maart-april

Inheems

Alle 40 boomspiegeltuintjes zijn verschillend en hebben door de juiste plantkeuze weinig verzorging nodig wanneer ze eenmaal zijn aangeslagen. Dat is vooral te danken aan de keuze voor inheemse planten. Die hebben het hier nou eenmaal vanzelf naar hun zin.

Nog 20 boomspiegeltuintjes te gaan en dan zijn ze allemaal omgetoverd van grijze grindbak tot klein natuurreservaatje.

Cadeau aan je omgeving

Ik ben ontzettend trots en opgetogen wanneer ik langs al die bloeiende boeketjes door mijn straat loop. Er is buiten de vergroening van de wijk écht wat veranderd in de straat! Mensen hebben met elkaar eraan meegewerkt, hebben elkaar leren kennen en doen tegenwoordig een praatje met elkaar. Vreemde voorbijgangers blijven staan om te kijken of je aan te spreken.

Ja, zo’n boomspiegeltuintje verbindt. Het verbindt de natuur met de mensen, en zélfs de mensen met de mensen.

Echt, wanneer je een boomspiegeltuintje maakt, geef je een cadeau aan je omgeving.

Bij De Groene Buurvrouw kun je terecht voor tal van kleinschalige, persoonlijke, groene (stads)projecten. Geveltuintjes maken, je tuin onttegelen, een saai balkon vergroenen en re-stylen, dat hoekje in je tuin waar niks wil groeien, noem maar op. Geen idee hoe je dat aanpakt of waar je moet beginnen? De Groene Buurvrouw wel.

Foto: Carlijn de Groene Buurvrouw (credits: Sandra Peerenboom)

Wist je dat je in veel gemeenten een boomspiegel kunt adopteren? Lees meer over de adoptie van boomspiegels en het aanleggen van een tuintje op onze speciale pagina.

De tuinen van Carlijn staan ook ‘op de kaart’.

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Reacties

  1. Marleen schreef:

    Wat een gaaf blog zeg! Ik ben net verhuisd en heb meteen zin om ook aan de slag te gaan met boomspiegeltuintjes in m’n nieuwe buurt! Bedankt voor de tips en inspiratie!

  2. Katja schreef:

    Wat een geweldig initiatief om Den Bosch te vergroenen, er is zo’n mooie binnenstad, maar Die is enorm kaal qua ‘groen’. Ik hoop dat dit andere bewoners, maar zeker ook beleidsmakers en bestuurders, zal inspireren de stad verder te vergroenen (en leefbaarder te maken) waar het maar kan!

  3. Eline schreef:

    Supermooi Carlijn, je initiatief ontvouwt zich in mooie resultaten!

  4. Nienke schreef:

    Wat een topactie Carlijn! Hopelijk inspireer je meer voorbijgangers met je groene vingers!

  5. Ruud schreef:

    Leuk verhaal zeg!! Leerzaam en inspireert om nog meer mijn best te doen voor mijn 2 geadopteerde boomspiegels. Welke vaste planten doen het goed op droge grond? Ik zal de blog van Carlijn ook eens gaan lezen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden