De Oranjebuurt in Bunnik gaat voor de bij!

We zijn bezig met toffe plannen in Bunnik! Een workshop ‘bloembommen’ maken, het maken van een bijenhotel en het inzaaien van een bloemenweide op een middenberm. Het zijn wat van de plannen die we dit jaar samen met de buurtvereniging van de Oranjebuurt in Bunnik hebben gemaakt. Daarmee adopteert de vereniging ook guerrilla gardening!

In de buurt is een groep bewoners actief in de ‘groengroep’. Zij beheren het Ireneplein, een plein waar veel kinderen spelen. Vorig jaar was een behoorlijk intensief jaar. De voorzitter van de buurtvereniging, Ciska Pittie, zegt hierover: „De helft van het plein kreeg nieuwe beplanting, er kwam een avontuurlijke speelhoek voor kinderen met een spannende bult en doorgangen onder wilgen.” Ook plantte de groengroep bloemen en pootten ze in het najaar bollen voor bijen.

Als Guerrilla Gardener had ik in mijn eigen buurt al wel vaker bloembommen gegooid en ‘illegaal’ bloembollen in een middenberm geplant. Toen de buurtvereniging eind vorig jaar een oproep deed dat ze een coördinator voor de groengroep zochten zag ik mijn kans schoon. Ik gooide maar eens het balletje op hoe Guerrilla Gardening met de hele buurt zou vallen. Tot mijn verbazing (ja, dat moet ik bekennen!) bleek de buurtvereniging meteen enthousiast. Er werd zelfs een speciale bestuursvergadering ingelast om het over de plannen te hebben.

 

Bloembommen en bijenhotel

Al snel was duidelijk dat de al bestaande activiteiten van de groengroep op het Ireneplein een supermooie basis zijn om op voort te bouwen. Dit plein wordt dus het ‘kloppende hart’ van de Guerrilla Gardening activiteiten.

Iedereen heeft het druk, daarom is het logisch om zoveel mogelijk aan te aanhaken bij al geplande activiteiten. In maart staat al een opening van een nieuw speeltoestel gepland. Daarbij hebben we nu gepland om met de kinderen ook bloembommen te gaan maken. Lekker met de kinderen de handen vies maken. 🙂 De kinderen kunnen de bloembommen op het plein en in boomspiegels in de wijk gooien voor een – hopelijk – kleurrijk resultaat. Ook plannen we op die dag het voorjaarsonderhoud van het Ireneplein. Drie vliegen in een klap dus.

In september is het tweejaarlijkse buurtfeest. Daar moeten we natuurlijk ook iets mee! Onze ambities zijn groot. Ciska: „Misschien is het een leuk idee om tijdens het buurtfeest in september met de hele buurt een bijenhotel te maken of om een bloemenweide te zaaien.” Dat zou kunnen op een groenstrook in een van de brede lanen in de buurt. Genoeg ideeën!

De buurtvereniging doet dit graag in onderling overleg. Daar is nog de tijd voor: meerjarige zaden voor bijenbloemen kunnen het beste in het najaar gezaaid worden. „Het duurt nog even voordat het najaar is, dus nog genoeg tijd om dit af te stemmen met de diverse betrokkenen”, zegt Ciska.

 

Zakjes bijenzaad voor iedereen!

Guerrilla Gardenen in de buurt doen we natuurlijk niet alleen. Onze eerste actie om mensen te betrekken is om de tweejaarlijkse ‘buurtberichten’ – de kleurrijke A4tjes met wijknieuws in ieders brievenbus – dit jaar wat te pimpen. We gaan er zakjes met zaadjes voor de bij aan vastnieten.

In die buurtberichten kondigen we dan de eerste activiteit aan: wie mee wil denken over de plannen is welkom om begin maart mee te lopen in een ‘groenschouw’. We gaan dan op een tocht door de buurt de kansen voor meer groen in de buurt ‘schouwen’.

We hopen dat buurtbewoners door deze initiatieven worden geïnspireerd om zelf ook de schep op te pakken om in de buurt voor bijen te gaan tuinieren. In onze wijk zijn zeker kansen om kale boomspiegels te veranderen in bloementuinen en om rommelige plekken op te fleuren!

 

Heb jij zelf ervaringen met het betrekken van je buurtvereniging bij Guerrilla Gardening? Je tips of aandachtspunten zijn welkom in de comments hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden