Boomspiegel Bestie #2: Echte lavendel

Het is herfst en de grond is nog lekker warm. Ook valt er steeds meer regen. Warmte en vocht: perfecte omstandigheden voor planten om zich lekker te nestelen. Ideaal weer dus om een aantal vaste planten uit te kiezen voor je boomspiegel. De komende weken lichten we er vier voor je uit.

Echte lavendel

Lavandula angustifolia of Lavandula officinalis

  • Bloeit van juni tot augustus
  • 30 tot 70 centimeter hoog
  • Exoot
  • Vaste plant

Foto: lavendel in guerrillatuin

Echte lavendel houdt van zon en steen

Je ruikt lavendel, je doet je ogen dicht en je waant je in Zuid-Frankrijk… Deze stevige struik komt oorspronkelijk uit de mediterrane streken en groeit daar op droge, rotsige grond. Lavendel voelt zich thuis in de volle zon in een stenige omgeving. Maar allang niet meer alleen in Frankrijk!

Echte lavendel is een vaste plant die elk jaar bloeit. Kies een plek waar de zon vaak komt en zet daar je plant neer; echte lavendel kan namelijk goed tegen droogte. Verder vraagt de plant niet veel. Staat ‘ie eenmaal stevig in je boomspiegeltuin, dan heb je er dus jaren plezier van! Wel waardeert de plant wat snoeiwerk. De uitgebloeide stelen snoei je weg, maar laat wel wat groene blaadjes over. Vanaf het kale hout loopt de lavendel namelijk niet meer uit.

De goede eigenschappen van echte lavendel

De kleur van echte lavendel is… tja, lavendel! De kleine bloemetjes staan bekend om hun zacht paarse kleur. De stelen van echte lavendel zijn meer grijs-groen, maar wij zeggen liever ‘zilver’. Dat staat zo mooi bij alle goede eigenschappen van de plant…

Echte lavendel is namelijk een ware insectenvriend. Let er maar eens op: grote kans dat je een hommel, vlinder of andere fladderaar van de paarse bloempjes ziet genieten. En dat zie je natuurlijk graag in jouw boomspiegeltuin! Zo nodigt de plant die nuttige beestjes uit naar de stad, waar ze van harte welkom zijn.

Je kunt de lavendelbloemetjes trouwens ook zelf goed gebruiken. Van de geur wordt gezegd dat het een rustgevende werking heeft. Oogst de bloemen als ze nog helemaal openstaan, maak er een bosje van en hang ze te drogen. Vervolgens kun je lavendelolie maken, of lavendelkoekjes bakken, of een geurbuideltje maken. Zo draag je de kalmerende geur nog lang met je mee.

Heb je nog meer ideeën voor de toepassing van lavendel, of een tip voor het onderhoud? Laat je berichtje achter in de comments onder dit artikel!

Foto: lavendel in een boomspiegel

Geursensatie voor de buurt

Beplant je jouw boomspiegel met echte lavendel, dan geef je je buurt dus een jaarlijkse geursensatie kado! En met zo’n kalmerend effect kunnen er misschien wel burenruzies worden voorkomen. Het proberen waard, toch?

Leuk weetje: het woord ‘lavendel’ komt van het Latijnse werkwoord ‘lavare’, wat wassen betekent. Lavendel werd vroeger namelijk vaak gebruikt om het in de Romeinse washuizen wat lekkerder te laten ruiken…

 

Boomspiegel Besties

Heb jij ook een favoriete guerrilla plant? We zijn heel benieuwd welke dat is! Laat je het weten in de opmerkingen onder dit artikel?

Wij maakten alvast een lijst van onze favoriete planten voor in een boomspiegel. Natuurlijk staat echte lavendel er ook tussen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden