Een guerrilla boomtuin op het werk

Wat doe je als je de plek waar je werkt maar een grijze betonvlakte vindt? Een guerrilla tuin aanleggen natuurlijk! Madeleine Werner pakte 5 jaar geleden de (tuin)handschoen op. Met doorzettingsvermogen en veel hulp van collega’s maakte ze een feestelijke tuin die de boel helemaal opfleurt!
We vroegen Madeleine om haar ervaringen met ons te delen. Dit is haar verhaal.

 

Elk jaar wordt onze tuin mooier en mooier.

Hoe het is gestart

Je zou denken dat met een tuin van 650 m2, je genoeg te doen hebt. Dat is ook wel zo,  alleen liefhebberij kruipt waar het niet gaan kan. Op het werk in Den Haag kijken wij aan de achterkant van het gebouw uit op een parkeerplaats.  Steen, nog meer steen en ook auto’s. Aan de zijkant van dit parkeerterrein is een stuk grond waar 1 boom staat, de bramenstruiken welig tieren en het werd gebruikt om peuken in te gooien. Dat laatste was mijn grote ergernis, vooral als er ook drie asbakken aanwezig zijn.

 

Foto: de kale boomspiegel

Actie!

Vijf jaar geleden was ik zó klaar met de troep, dat ik alles heb schoongemaakt. En met keien heb ik stukjes mini-tuintjes gemaakt. Deze mini-tuintjes konden worden geadopteerd. Het noeste werk zou ik gaan doen, dus het bijhouden en schoonmaken. Diverse collega’s van verschillende etages vonden het een leuk idee en namen planten mee.

Ongeveer 50% van de grond is nu geadopteerd. De andere helft van de grond heb ik gevuld met veel voorjaarsbollen, irissen, lelies, en van alles met veel kleur. Met het jaar wordt het mooier!

Toestemming

Mijn vestigingsmanager was niet enthousiast, want hij vreesde dat ik er te veel tijd in zou stoppen. Mijn argument dat er nu geen troep ligt en dat de tuin meewerkt aan een welbevinden op het werk was genoeg om niet meteen te moeten stoppen, het werd oogluikend gedoogd. Totdat een collega zo slim was een bordje met zijn naam te maken en dit in de tuin te hangen. Nu het de naam van de vestigingsmanager had gekregen was het wel goed.

 

Nu het de naam van de vestigingsmanager had gekregen was het wel goed.

 

Dat was obstakel 1. De volgende obstakel was het maaibeleid van de vastgoedbeheerder. Twee keer per jaar huurt deze een hovenier in, die al  het groen met de grond gelijk maakt. Ik ben naar de eigenaar van de grond toegestapt en hem gevraagd of ik mijn projectje mocht voortzetten. Na wat wikken en wegen gaf hij aan dat, zolang hij er geen kosten aan heeft, hij het goed vindt.

Het derde obstakel was het opvoeden van mijn collega’s. Er wordt nu eigenlijk niets meer in de tuin gegooid. Het mooiste is dat collega’s elkaar nu ook aanspreken op het netjes houden van het parkeerterrein.

Uitbouw

Van de 6 etages in het gebouw waarvan mijn organisatie er 3 heeft, doen er nu collega’s mee. Om saamhorigheid te kweken heb ik mensen van andere organisaties en andere etages gevraagd mee te doen. Dat is nog in de uitbouwfase. Twee andere etages doen nu ook mee, nog 1 te gaan! Inmiddels heb ik nog een strook grond en ook een hoek van het parkeerterrein gevuld met planten. Het bijhouden van de tuin doe ik in de pauze of tijdens een sigaretje. Ik denk zo’n 5 minuten per dag.

De strook grond is niet goed gegaan. De hovenier heeft dit vorig jaar met de grond gelijk gemaakt. Heel jammer, want ik had dat vol gezet met zonnebloemen. Wellicht heeft hij ze niet herkend en dacht waarschijnlijk dat het onkruid was. Het is niet anders, ik heb geen recht om hier over te zeuren, dus dat doe ik dan ook maar niet. Dit jaar ga ik het weer proberen.

Waardering

Al met al is het aanleggen van de tuin het meer dan waard geweest. De tuin wordt erg gewaardeerd door iedereen. Er heeft zelfs iemand een vogelhuis meengenomen en er vliegen nu regelmatig vogels bij ons op het parkeerterrein. In het voorjaar is het helemaal een feest als de narcissen opkomen.

Er vliegen nu regelmatig vogels bij ons op het parkeerterrein

Omdat het een zonnige beschutte plek is komen de bollen altijd al heel vroeg op en is het bij ons daardoor een paar weken eerder lente. Ook het uitgebloeide bloembollen adoptiebureau doet het goed. Mensen nemen echt hun uitgebloeide bollen mee van huis en deze plant ik weer in het tuintje voor volgend jaar. Elk jaar wordt onze tuin mooier en mooier!

Heb jij ook een mooie guerrillatuin die je graag aan veel meer mensen wilt laten zien? Neem dan even contact met ons op via info@guerrillagardeners.nl en wie weet sta jij met je verhaal binnenkort op onze website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden