PlantProfiel: goudsbloem

Calendula officinalis

  • Bloeit van mei – november
  • Hoogte van 20 tot 40 centimeter
  • Exoot uit Zuid-Europa
  • Eenjarige plant

Plant

Met de goudsbloem heb je echt goud in handen. Wie wordt er niet vrolijk van zijn zonnige kleur? En als hij eenmaal bloeit, weet hij van geen ophouden. Als zelfs de meest geharde planten al zijn uitgebloeid, staat de goudsbloem nog volop te stralen. Nog een leuk weetje: Zodra de zon ondergaat, sluit de bloem zijn blaadjes. 

De plant wordt ook genoemd in The Winter’s Tale van Shakespeare: 

“De goudsbloem gaat gelijk met de zon slapen, en komt er huilend weer mee op.”

Pluspunten

Op de goudsbloem is eigenlijk weinig aan te merken. Hij is eenvoudig te zaaien, groeit snel en lang en heeft een mooie oranje of gele kleur. Bovendien trekt hij insecten aan en is het een waardplant voor vele vlindersoorten. 

De plant is ook nog eens eetbaar en doet wonderen voor de huid. Je hebt zijn Latijnse naam ‘calendula’ vast weleens voorbij horen komen in een cosmeticareclame. Daarnaast kun je er ook nog thee en olie van maken. 

Kortom: een plant die zijn naam eer aandoet.

Praktijk

De goudsbloem kan op alle grondsoorten groeien, maar houdt niet van al te natte voeten. Hij is geschikt voor geveltuintjes, boomspiegels en ga zo maar door, maar hij wil wel graag een beetje zon op zijn kruintje. 

Zaai de plant bij voorkeur van april tot juni. Dat is echt heel simpel: Strooi de zaadjes uit over de grond en bedek ze dan met een dun laagje aarde. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. Om er nog langer plezier van te hebben kun je de uitgebloeide bloemen eraf knippen. 

In de jaren erna zaait hij zichzelf uit, dus jij en de hele buurt hebben er nog lang plezier van. 

Mis je nog iets of heb je een vraag? Laat dan hieronder een reactie achter. 

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden