Guerrilla Gardenen in de buurt van Amstel

Vlak bij station Amsterdam Amstel, ligt verscholen naast een appartementencomplex de Guerrilla tuin van Ans.

de uitrusting
station!

Op een van de eerste supermooie lentedagen in april hebben de Guerrilla Gardeners Amsterdam afgesproken om elkaar te ontmoeten. Ons plan is om bloembollen die zijn uitgebloeid een nieuwe plek om te bloeien te geven. Op station Amsterdam Amstel treffen we elkaar. Een tas met planten en tuingereedschap dient als herkenningspunt.  We zijn bij de ontmoeting nog wat onwennig omdat we elkaar alleen via guerrillagardeners.nl kennen, maar het vooruitzicht om samen op een missie te gaan schept snel een band.

Na vijf minuten lopen komen we aan bij het appartmentencomplex van Ans. Hier onderhoudt ze een guerrilla tuin. Vier jaar geleden verhuisde ze naar haar appartement. Een heel mooie woning met als groot nadeel dat het geen tuin heeft. Maar Ans zag haar kans schoon in de ruime boomspiegel die direct tegenover de uitgang van het complex ligt.

Een grote Linde staat daar in een eiland van parkeerplaatsen. Hieromheen zeker drie vierkante meter aan aarde die voorheen gewoon kaal was.

narcissen planten

Als we naar het tuintje toelopen valt meteen op dat een hoek is afgezet met linten. “Hier lopen steeds mensen overheen” legt Ans uit, “ik heb de linten gespannen zodat mensen om de tuin heenlopen”.

We besluiten juist in dit hoekje de narcissenbollen die we bij ons hebben te planten. Als er mooie bloemen staan zullen mensen zeker niet meer op de tuin lopen! Dichter bij de boom staan al wat narcissen, hier planten we nog wat bollen in de buurt. Ook wat bollen van hyacinten geven we een plek in het tuintje.

maagdenpalm
sleutelbloem, margriet en narcissen

In de guerrillatuin van Ans staan heel wat soorten bloemen. De kruiper maagdenpalm bloeit met paarse bloemen. Het is een mooie bodembedekker die het ook in schaduwplekjes heel goed doet. Ans heeft veel margrieten staan die over een paar maanden met de wit/gele bloemen bloeien. Ook stokroos staat in de tuin. Dit is een  heel stevige tweejarige plant die wel 2 meter hoog kan worden. Bij Ans bloeit hij zelfs al langer dan dat. Het is een plant die op veel plekken groeit en bovendien een eye-catcher is met de grote kleurrijke bloemen. Maar in april is de plant nog heel klein.

Terwijl we bezig zijn met planten en wieden komt een van de bewoners met zijn kinderen uit de deur van het complex.. Hij loopt recht op de tuin af. Ojee, denk ik. Maar de man geeft een compliment dat de tuin er goed uitziet. “Goed bezig dames! Ik heb nog wel wat planten voor jullie.”

Na nog wat tuinieren trekken we verder de wijk in om de bollen die we nog hebben een mooi plekje te geven.

De twee tassen met bollen die we voor deze missie bij ons hebben zijn overigens allemaal gedoneerd. Na een oproep op Facebook en een briefje in het complex van Ans waren er veel mensen die uitgebloeide bollen over bleken te hebben.

Dank Ans en Floor voor deze heerlijke dag!

Jenny

ps
Na onze middag mailt Ans dat ze nog steeds uitgebloeide bollen van mensen krijgt. Dus ze gaat lekker door met planten.

UPDATE
April 2019. Het is een jaar geleden dat we aan de slag gingen. Ans geeft een update: “De bollen hebben heel mooi gebloeid! Ik heb alweer nieuwe geplant. Het leuke is dat buurtbewoners het nu ook doen. Het ziet er vrolijk uit.”

dd

dd

dd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden