Het hele jaar door Guerrilla Gardenen

Introductie van een guerilla gardener

Ik ben Ivy Abbas. Woonachtig in Friesland en een enthousiaste guerilla gardener.

In mijn woonplaats Munein, tuinier ik in 5 boomspiegels. Terwijl er in de ene boomspiegel bijna niets groeit, staat een ander vol gras.

Door te guerilla gardenen onderhoud ik verschillende kleine tuintjes op nieuwe plek die anders verwaarloosd worden. Tijdens het guerilla gardenen ben ik tegen verschillende uitdagingen en vragen aangelopen.

Wat de bodem je vertelt.

Ik ben gaan kijken naar de grond, hoeveel voeding zit er in de grond, wat groeit er in? En wat juist niet? Tuinieren brengt me altijd weer terug bij de bodem. Ik kreeg ooit de tip om een beetje grond uit de tuin mee te nemen in een potje, zo kun je zien welk (on)kruid er allemaal opkomt, dit zegt namelijk veel over de kwaliteit van de grond waar het in groeit. Onkruid groeit er namelijk om voedingsstoffen aan de bodem te geven, het zijn pioniersplanten die vaak helpen met het herstellen van de grond.

Toen ik voor het eerst begon met tuinieren verwachte ik gelijk resultaat voor mijn harde werk. Er zat te weinig voeding in de bodem en daardoor gingen veel planten dood. Ik begon steeds meer te lezen over permacultuur en biodiversiteit. Nu gaat standaard het snoeiafval de tuin in als mulch en maak ik voeding van mijn eigen planten.

 

Polycultuur in de tuin

Ik geloof dat de beste voeding voor de natuur van de natuur is en dat tuinieren een proces is waarbij jij elk seizoen je tuin steeds beter leert kennen. Zo staan er in mijn achtertuin meerdere rozenplanten en heeft er 1 veel last van bladluizen. Door planten bij de rozenplant te zetten die lieveheersbeestjes aantrekken verhelp je dit probleem. Ik probeer zowel in mijn tuin als in de boomspiegels een polycultuur te creëren. Hierbij helpen de planten elkaar door middel van combinatie beplanting en de natuurlijke vijanden van de verschillende planten houden alles in balans.

Elk seizoen leer je steeds meer wat werkt in jouw tuin of niet. Soms wil ik graag een plant laten groeien die gewoon echt niet werkt in combinatie met de planten die er al staan. Want net als met mensen is juist de combinatie die het hem vaak doet. Sommige planten stagneren elkaars groei en bepaalde combinaties zorgen ervoor dat ze allemaal optimaal kunnen groeien. Zodra ik bepaald onkruid zie wat ik niet in de tuin zou willen knip ik het boven de grond af zodat de wortels alsnog alle voedingsstoffen aan de bodem afgeven.

Onkruid of handige plant?

Veel mensen zijn altijd druk in de weer met onkruid wieden om het vaak alleen maar sterker terug te zien komen. Om bijvoorbeeld van heermoes af te komen kun je het beste de plant uit putten. Je doet dit door de plant dan regelmatig tot de grond af te knippen. Van de planten kun je weer heermoesgier maken.

Het is uiteraard maar net hoe je naar onkruid kijkt. Zo is walstroleeuwenbek bij mij in meerdere borders aan komen waaien en vind ik dit een hele mooie plant. Walstroleeuwenbek trekt veel bestuivers aan en zaait zich gemakkelijk uit. Een ideale plant voor in een boomspiegel!

 

walstroleeuwenbek boomspiegel

Inheemse planten en groenbemesters in de boomspiegel

Ik probeer veel onkruid of inheemse planten te planten. Moederkruid is een van de inheemse planten die het in mijn guerrilla garden goed doet. De plant vermeerderd zichzelf en is ook nog eetbaar. Inheemse planten zijn vaak een stuk sterker en de insecten zijn er dol op.

moederkruid boomspiegel

Ik heb op plekken waar de grond niet optimaal was groenbemesters geplant of gezaaid. Groenbemesters zijn planten die de bodem verbeteren. Een voorbeeld van een groenbemester is phacelia. Phacelia zorgt voor een losse bodemstructuur en werkt als organische meststof. Door op deze manier te tuinieren kun je zichtbaar de bodemstructuur verbeteren.

Ik vind het leuk om te zien dat je bij een guerrilla garden in 1 seizoen de biodiversiteit al erg kan verhogen en ik neem jullie graag mee in wat jij elke maand als guerrilla gardener kan doen!

Phacelia groenbemester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden