Najaar 2018: Sandra uit Arnhem adopteert een stuk grond achter haar appartementencomplex. Ze tovert het om in een insectenparadijs. Hoe pakt ze dit aan?
In dit blog neemt Sandra ons mee naar de afgelopen jaren.
Corona zorgt voor een gek jaar en het gewone leven is niet meer zo gewoon. De tuin gelukkig wel. Bij de start van de tuin in voorjaar 2019 heb ik een doosje in de hal gezet met een briefje dat de buren daar hun uitgebloeide bollen konden achterlaten voor de tuin. Ook dit jaar heb ik dat doosje weer neergezet en ik krijg zoveel, dat ik ook maar aan de voorkant van het gebouw bollen in de grond zet. Kleine verrassinkjes in het voorjaar.
Alles groeit een stuk sneller, vooral de paardenbloemen, waar veel bijen op af komen.
In 2019 heb ik al de lompheid van hoveniers mogen ervaren. Ze krijgen een opdracht en voeren die uit zonder verder te kijken. Dit heb ik toen direct opgenomen met het bestuur van de VVE om afspraken te maken, dat alleen de heg gesnoeid mag worden en het looppad aan de linkerkant, want er waren nieuwe planten gesneuveld.
Helaas is dit het resultaat in 2020 na het bezoek van de hoveniers in het voorjaar.
Super verdrietig en gefrustreerd neem ik weer contact op met het bestuur en vraag ik ze of er helemaal niet meer gemaaid wordt. Links en rechts van de vakken niet en ook niet tussen de vakken. De planten in de vakken hebben ze laten staan, maar er stonden ook zoveel waardevolle planten tussen de vakken en om de insectenhuizen heen. Vooral paardenbloemen, die zo vroeg in het jaar belangrijk zijn, waren gesneuveld.
Maar met nieuwe gedoneerde planten van vrienden en buren kan de tuin verder ingevuld en beplant worden, waardoor de variëteit van insecten ook dit jaar weer toeneemt. Dat het dan allemaal rommeliger en grassiger wordt dan de bedoeling is, is dan maar zo, maar die hoveniers met hun maaiers wil ik er niet meer hebben.
Dit seizoen komen een paar buren geïnteresseerd een kijkje nemen als ik bezig ben. Enkelen die op de tuin uitkijken met de balkon mopperen dat ze het rommelig vinden. Maar goed, later in het seizoen staan de planten goed in bloei en draaien ze weer bij. Jammer genoeg komen ze niet van hun balkon de tuin in, want de echte ontdekkingen lopen, vliegen en kruipen vooral tussen al die planten.
Dit jaar ben ik een stuk minder in de tuin bezig, tot nu toe gemiddeld een á twee uur per week. Tot nog toe is water geven ook nog eens niet nodig. 🌧 Dat is mede ook de reden dat ik er niet veel bezig ben, naast dat de insecten het er zo naar hun zin hebben, dat ik bang ben ze te verstoren.
Wat mij erg helpt is dat het bestuur achter mij en de tuin staat. Ook kan ik hierdoor wat kleine kosten voor potgrond en planten vergoed krijg. Alhoewel ik natuurlijk het ook zelf niet kan laten wat aan te schaffen. Het is vooral mijn hobby!