Boomspiegel Bestie #4: Korenbloem

Het is herfst en de grond is nog lekker warm. Ook valt er steeds meer regen. Warmte en vocht: perfecte omstandigheden voor planten om zich lekker te nestelen. Ideaal weer dus om een aantal vaste planten uit te kiezen voor je boomspiegel. We lichten er vier voor je uit. Vandaag: de korenbloem.

Korenbloem

Centaurea cyanus

  • Bloeit: juni – september
  • Wordt 40 tot 60 cm hoog
  • Een inheemse plant

Foto: de hommel geniet van de korenbloem

Het hemelsblauw van de korenbloem

De korenbloem is een inheemse, eenjarige plant die zo’n 30 tot 60 centimeter hoog wordt. De stengel is stevig en behaard en heeft smalle, lange bladeren. En dan de kleur! De hemelsblauwe bloem maakt de korenbloem super herkenbaar.

De korenbloem hoort bij de zogenoemde ‘akkerbloemen’: wilde bloemen die goed gedijen op de akkers. Vandaar dus die naam. Korenbloem heeft niet zoveel ruimte nodig en dus is een plekje tussen het graan ideaal. Je zult helaas steeds minder blauwe bloemen zien die de gele akkers opvrolijken. Tegenwoordig worden de granenmengsels voor de akkers namelijk gezuiverd, wat betekent dat de korenbloem vrijwel niet meer voorkomt op de akkers.

Gelukkig zijn er boeren die ervoor kiezen om aan de rand van hun akkers korenbloemen en andere akkerbloemen te zaaien. Hier komen vlinders, bijen en andere nuttige dieren op af. Goed voor de biodiversiteit én het ziet er prachtig uit.

De korenbloem is een makkelijke plant

Geen plaats meer op de akker? Gelukkig doet de korenbloem niet zo moeilijk: ook in je boomspiegeltuintje gedijt de bloem goed. Het belangrijkste is dat je een zonnig plekje zoekt waar het niet al te nat wordt. Kijk dus vooral naar de kant van de boom waar het meeste zon komt; daar wil je zaaien. O ja, als er al veel groeit op de plek waar je wilt zaaien, kan het zijn dat er te weinig licht bij de zaadjes kan. Zorg er dus voor dat je zaait op kale grond. Kort gemaaid gras kan ook, maar na het zaaien niet meer maaien natuurlijk.

Foto: de korenbloem na de bloei

Je kunt de korenbloem heel makkelijk uit zaad laten opkomen. Wil je hetzelfde jaar nog bloemen? Zaai dan in april of mei. Als je later in het jaar zaait, bijvoorbeeld in oktober, dan bloeit de bloem in de volgende lente. Je kunt korenbloem uit de hand zaaien, de zaadjes hoeven niet per sé onder de grond terecht te komen. Maar let op: vogels vinden de zaadjes lekker. Je kunt dus een (dun!) laagje aarde over de zaadjes leggen. En de korenbloem houdt niet van nat, maar wel van vochtig. Dat helpt bij het ontkiemen. Let er dus op dat de grond niet gortdroog is.

De korenbloem is eenjarig, maar zaait zichzelf aan het einde van de zomer uit. Het jaar erop heb je dus als het goed is gewoon weer bloei.

De verzorging is super simpel

Op de akker wordt de korenbloem beschermd door het hoge gras. Plant je de bloem in een boomspiegel of in de berm, dan is de bloem kwetsbaarder. Zeker als de bloem flink de hoogte in schiet, dan is de kans dat de bloem knakt groter als er geen bescherming is. Kijk dus of je een beschut plekje kunt vinden voor het zaaien. In de buurt van andere planten bijvoorbeeld, of naast een haag of muurtje.

Verder heb je naar de korenbloem niet veel omkijken. Behalve als je de tijd meerekent die je nodig hebt om de blauwe bloem te bewonderen. Je kunt de bloem trouwens ook makkelijk in huis halen: oogsten ‘m als snijbloem. Zet de korenbloem in een vaasje en je haalt de hemel in huis. Op z’n minst toch de kleur.

Foto: korenbloem in veld

Eetbaar

Bijen, hommels en vlinders voeden zich met de nectar van de korenbloem; het is een echte drachtplant. Ook voor ons mensen zijn korenbloemen eetbaar. De smaak van de bloem is mild zoet. Durf je het eten niet aan, dan staat de bloem alsnog fantastisch op je bord: ter decoratie van je gerecht.

Leuk weetje: in de Griekse mythologie wordt centaur (= een figuur dat half mens, half paard is) Cheiron benoemd als de ontdekker van de helende kracht van de korenbloem. Hij gebruikte korenbloemen om zijn wond te stelpen, nadat hij was geraakt door een pijl die was gedrenkt was in het gif van de negenkoppige slang Hydra. Heb je een iets minder spectaculaire kwaal, dat biedt korenbloem wellicht ook soelaas. De gedroogde en gemalen korenbloem vind je regelmatig als ontstekingsremmer in geneeskrachtige kruidenmengsels.

Heb jij ook een favoriete guerrilla plant? We zijn heel benieuwd welke dat is! Laat je het weten in de opmerkingen onder dit artikel?

We maakten een lijst van onze favoriete planten voor in een boomspiegel. Korenbloem is een favoriete inheemse plant, die goed groeit in een lichte boomspiegel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden