Meer dan alleen Guerilla Gardenen

Guerilla gardenen met enthousiaste zoontjes

Ik ben nu al een tijd samen met mijn zoontjes enthousiaste guerilla gardeners.
Mijn lieve schoonvader deed dit al en ik heb kunnen zien wat dit met het straatbeeld en de mensen hierom heen doet. Er komen vaak mensen naar mij toe als ik dit aan het doen ben en hier komen de leukste gesprekken uit voort.

Ik woon zelf in de gemeente Tytsjerksteradiel en daar vinden zij het heel leuk dat ik guerilla garden. Het is veel werk voor een gemeente om alles te onderhouden en ik ben dankbaar dat mijn gemeente dit zo steunt. Dit is helaas nog niet in elke gemeente het geval maar dat is naar mijn mening meer een tekort aan kennis en mankracht dan onwil. Het is al jaren bekend dat tuinieren mensen gezonder en gelukkiger maakt.

Een gemeente wil gezonde en gelukkige inwoners en zal dit in de toekomst de kijk op guerilla gardenen naar mijn mening veranderen.
Door de guerilla gardeners ben ik gemotiveerd geraakt om dit ook te doen en ik ben trots dat zij zo veel mensen hebben geïnspireerd en geholpen om dit zelf te ondernemen.

guerilla gardenen

boomspiegels brengen biodiversiteit en geinteresseerde buurtbewoners

Er werken veel vrijwilligers met een liefde voor biodiversiteit en ik heb daarnaast veel mensen mogen ontmoeten die mij wekelijks inspireren door alle mooie geveltuinen en boomspiegels die zij met zorg onderhouden. Ik heb zelf 5 boomspiegels vlakbij een basisschool geadopteerd in de hoop zowel ouders als kinderen te laten zien dat dit mogelijk is en dat dit vooral heel erg leuk is. Met het boomspiegelfeest kwamen er veel mensen naar mij toe om te vragen wat ik nou eigenlijk aan het doen ben waardoor ik niet alleen de bomen gezonder maak maar ook veel kennis hierover deel.

Waar de guerilla gardeners mij hebben geïnspireerd hoop ik dit op deze manier ook weer te doen. Zelfs mensen die niet veel met tuinieren hebben kunnen erg genieten van een beplante boomspiegel. Je ziet na 1 seizoen al veel meer leven en door mijn liefde voor regeneratief tuinieren weet ik dat dit de biodiversiteit onder de grond ook elk seizoen een beetje groter wordt.

Een gezonde boom heeft een boomspiegel

Bomen ervaren stress als zij geen planten hebben in hun boomspiegel en je kan na het beplanten van een boomspiegel dit echt merken. Bomen krijgen vaak meer uitlopers en insecten die in jouw boomspiegel leven, helpen de boom ook gezonder te maken.

Boomspiegel aanleggen met no-dig methode

Doordat er vaak jaren geen planten om bomen staan is het gevolg dat de grond vrij hard is. Door de methode no-dig te gebruiken kun je dit gemakkelijk oplossen. Je hebt hiervoor karton en compost nodig.

Het karton leg je op de boomspiegel of geveltuin om onder andere het onkruid te onderdrukken. Dit zal langzaam vergaan en gebruikt de grond als voeding. Ik heb dit vorig seizoen in mijn tuin gedaan op een stuk gras waar ik een pluktuin van heb gemaakt en dit werkt ook goed bij een guerrilla garden.

Je kunt hiervoor een kartonnen doos gebruiken waardoor je ook gelijk recyclet. Ik raad aan om minimaal 2 cm karton aan te brengen waar je vervolgens compost op legt. Ik zou minimaal 4 cm compost aanbrengen, zodat je genoeg ruimte hebt voor de wortels. Hierna plant je in de compost. Je hoeft hierdoor niet de harde grond te bewerken en het bodemleven blijft ook intact.

boomspiegel no dig beplanting

Door deze methode te gebruiken kwamen er veel vragen hoe deze methode werkt en dit zorgt ook weer voor verbinding in de buurt. Hierdoor is het voor mij veel meer dan alleen guerilla gardenen. Tuinieren heeft mij gezonder en gelukkiger gemaakt en ik hoop dat ik ditzelfde effect zowel aan de bomen als aan de mensen in de buurt kan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden