Met de VHG Groenprijs nóg meer Guerrilla Gardening!

Zo gaaf, gisteren, op Duurzame Dinsdag wonnen de Guerrilla Gardeners de ‘VHG Groenprijs’! Met deze prijs op zak hopen we Guerrilla Gardening in Nederland nog meer te gaan aanjagen. Hou je vast, hier komen de Guerrilla Gardeners. 🙂

Even wat context: Duurzame Dinsdag

De eerste dinsdag van september is het altijd Duurzame Dinsdag, dit jaar op 3 september. Een dag om bij de politiek aandacht te vragen voor duurzaamheid. En dat kun je natuurlijk niet vaak genoeg doen… Tijdens het Duurzame Dinsdag event in Den Haag kreeg Stientje van Veldhoven (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) een koffer met daarin ruim 500 voorstellen om Nederland duurzamer te maken.

Verder worden tijdens Duurzame Dinsdag duurzame lintjes en prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve ideeën en projecten. Marly en Jenny waren namens de Guerrilla Gardeners de hele middag bij het event in Den Haag. En wat was het een volle dag. We zijn er nog van aan het bijkomen!

De VHG Groenprijs

Al een paar weken geleden hadden we gehoord dat van in totaal de 522 inzendingen wij een van de drie genomineerden waren voor de ‘VHG Groenprijs’. Deze prijs is een ondersteuningsprijs waarmee een initiatief nog verder uit kan groeien. Dat was al een hele verrassing en superleuk natuurlijk.

Tijdens de Duurzame Dinsdag ontmoetten we de andere twee genomineerden: ‘Het Groene Loket’ en ‘Green City Watch’. Helemaal tot het einde van de dag bleef het spannend. Pas rond kwart voor vijf maakte juryvoorzitter Maurits Groen de winnaar bekend. Guerrilla Gardeners dus. Als winnaar ontvingen we een (heel zware!) wisseltrofee en een bedrag van € 1000,-. Ook krijgen we hulp en ondersteuning van VHG.

Foto: met de directeur van de VHG

Ons idee nu is om die 1000 euro te gaan inzetten voor een campagne die we volgend jaar willen starten voor meer boomspiegeltuinen. Daar kunnen we mooi veel zakjes met zaad van bio / inheemse bloemen voor kopen om in het land uit te delen!

Ontbijt met kamerleden en op de radio

Eén vertegenwoordiger van een genomineerd initiatief mocht aanschuiven bij een bijzonder ontbijt. En ik, Jenny, was de afgevaardigde.

Half zeven opstaan is niet mijn hobby, maar als het voor de Guerrilla Gardeners is… vooruit dan! Om kwart over acht was ik in Den Haag present om aan te schuiven bij een ontbijt met kamerleden. Het was een informele setting met een paar initiatieven aan tafel met een kamerlid. Mooi om met zoveel mensen met hart voor duurzaamheid tijd te kunnen besteden! Verdieping op politieke maatregelen daar kwam het niet echt van, het kost ook zoveel tijd om überhaupt uit te wisselen wat al die duurzame ideeën zijn!

Foto: ontbijt met kamerleden

Hoe mooi is het om op de radio te kunnen vertellen over Guerrilla Gardening. Dat kon in de middag. 1vandaag maakte een item over Duurzame Dinsdag met Guerrilla Gardeners als het voorbeeldproject. Nu hopen dat het weer lekker veel mensen enthousiast heeft gemaakt. De presentator heeft in ieder geval het woord bloembommen lekker vaak herhaald, dus dat zal wel blijven plakken.

Foto: Jenny in de radiostudio

En, is het een goede insteek om met de 1000 euro die we wonnen bloemenzaden te kopen? Wat zouden jullie doen met die 1000 euro om Guerrilla Gardening aan te jagen?

 

[Foto bovenaan bericht door Cindy van Rees]

Reacties

 1. Jenny schreef:

  Een update: met de prijs hebben we de Stichting Guerrilla Gardeners opgericht. 🙂

 2. Hans Westerhof schreef:

  Eindelijk een manier om Zwerfafval efficiënt te verzamelen
  Graag vraag ik aandacht voor het volgend:
  Reeds enkele jaren loop ik dagelijks mijn ronde om zwerfafval op te ruimen
  en in Zutphen en ook de rest van Nederland lopen meer mensen “hun” rondje.
  Op http://www.helemaalgroen.nl kan iedereen een gratis app downloaden en als je dat wilt
  jouw rondjes vastleggen, dit voorkomt dat er “dubbelen” trajecten gelopen worden heel handig!
  Wellicht kunnen jullie aandacht besteden aan deze app.
  Ja! Inderdaad er zijn kosten aan het gratis verstrekken van een App (+updates) aan vrijwilligers die zwerfafval opruimen.
  http://www.helemaalgroen.nl zoekt partners/donateurs
  Alvast dank voor jullie medewerking
  Met vriendelijke schone groeten Hans
  http://www.helemaalgroen.nl
  Zwerfafval! Dat pakken we samen op!
  Zwerfafval foto’s klik
  http://www.hwtez.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij versturen met: verzendmethoden
Betaalwijzen: betaalmethoden